Ivanović: Crna Gora konstruktivan član Savjeta za ljudska prava UN-a

“Moramo osigurati da ljudska prava i sistem zasnovan na vladavini prava budu u središtu naših odgovora na aktuelne i dolazeće krize."

1710 pregleda 3 komentar(a)
Ivanović i predsjednik HRC, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ivanović i predsjednik HRC, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Vladavina prava treba da bude put ka rješavanju kriza u svijetu, kazao je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, navodeći da je Crna Gora konstruktivan član Savjeta za ljudska prava jedinjenih nacija (UN).

Ivanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), to rekao na Segmentu na visokom nivou u okviru 55. zasjedanja Savjeta za ljudska prava (HRC), koji je od ponedjeljka održan u Ženevi.

On je, govoreći o globalnim izazovima i aktuelnim humanitarnim krizama, naglasio da je poštovanje vladavine prava, međunarodnih humanitarnih principa, univerzalnih ljudskih prava i međunarodnog prava značajno za rješavanje savremenih izazova i prijetnji sa kojima se suočava svijet.

„Strateško zajedničko djelovanje je potrebno za rješavanje rastuće nestablinosti i brojnih oružanih sukoba i nasilja širom svijeta”, rekao je Ivanović.

Kako je kazao, to je neophodno i da bi se zaustavilo sistemsko i rasprostranjeno kršenje ljudskih prava, rastuća diskriminacija i nejednakost.

“Moramo osigurati da ljudska prava i sistem zasnovan na vladavini prava budu u središtu naših odgovora na aktuelne i dolazeće krize. Takođe, neophodno je da zajednički radimo na odbrani princpa međunarodnog humanitarnog prava i Povelje UN-a”, istakao je Ivanović.

On je kazao da Crna Gora ostaje nepokolebljivi zagovornik multilateralizma, kao jedne od ključnih komponenti vanjske politike države.

Ivanović je naveo da se, u svojstvu aktuelne članice Savjeta za ljudska prava, Crna Gora afirmisala kao pouzdan i principijelan činilac i partner za globalnu promociju i zaštitu ljudskih prava, te je čvrsto opredijeljena da sa takvim kursom nastavi i ubuduće.

„Sa istom snagom i entuzijazmom nastavljamo da budemo konstruktivan akter i partner u Savjetu, sa ciljem unaprjeđenja poštovanja i zaštite univerzalnih ljudskih prava svugdje i za sve”, poručio je Ivanović.

On je, tokom boravka u Ženevi, razgovarao sa predsjednikom Savjeta za ljudska prava Omarom Zniberom i visokim komesarom UN-a za ljudska prava Volkerom Turkom.

Iz MVP su rekli da je u tim razgovorima bilo riječi o aktuelnim globalnim izazovima i ulozi sistema UN-a u rješavanju aktuelnih humanitarnih kriza, kao i neophodnosti da se reafirmiše i osigura poštovanje principa i normi međunarodnog prava.

Ivanović je, kako je saopšteno, afirmisao posvećenost Crne Gore ciljevima UN-a, privrženosti miru i jačanju multilateralizma.

On se u Ženevi sastao i sa potpredsjednkom Vlade i ministrom vanjskih poslova Kazahstana Muratom Nurtleuom, ministrom vanjskih poslova Palestine Rijadom Malkijem, zamjenikom ministra vanjskih poslova Kostarike Alehandrom Solanom, zamjenkom ministarke vanjskih poslova Argentine Leopoldom Sahoresom, kao i bivšim predsjednikom Švajcarske Alenom Bersetom.

Na marginama se Ivanović sastao i sa ministrima vanjskih poslova Estonije i Nizozemske Margusom Tsahkneom i Hanke Bruins Slot, i ministarkom međunarodnih odnosa i saradnje Južne Afrike Grejs Naledi Mendisom Pandor.

“Na svim sastancima je razgovarano o modelima produbljivanja bilateralnih odnosa, u prvom redu kroz uspostavljanje institucionalnih oblika saradnje i redovnih političkih konsultacija, kao osnova za snaženje sveukupnih političkih, ekonomskih i drugih veza između država i njenih građana”, rekli su iz MVP.

Ivanović je sagovornike upoznao i sa kandidaturom Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2026-2027 godine.

Bonus video: