Dvoržak: Crna Gora potvrdila da je najkompleksnije reforme moguće ispuniti

Iz MEP-a je saopšteno da je Dvoržak rekao da je zadovoljan dinamikom i kvalitetom reformi koje novi saziv Skupštine i Vlada preduzimaju s ciljem ubrzanja procesa pristupanja EU

1575 pregleda 3 komentar(a)
Gorčević i Dvoržak, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Gorčević i Dvoržak, Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Crna Gora je u prethodna tri mjeseca potvrdila da je i najkompleksnije reforme moguće ispuniti, kada za to postoji odlučnost i posvećen rad, ocijenio je češki ministar za evropska pitanja Martin Dvoržak.

"Želimo da vam pomognemo da ubrzate sprovođenje reformi i da nam se uskoro pridružite, kao 28. članica Evropske unije (EU)", poručio je Dvoržak u razgovoru sa ministarkom evropskih poslova (MEP) Maidom Gorčević.

Navodi se da je Dvoržak kazao da je Češka veliki zagovornik politike proširenja na Zapadni Balkan, ali da EU i države članice, očekuju da vide rezultate reformi.

Iz MEP-a je saopšteno da je Dvoržak rekao da je zadovoljan dinamikom i kvalitetom reformi koje novi saziv Skupštine i Vlada preduzimaju s ciljem ubrzanja procesa pristupanja EU.

„Vaši rezultati u posljednja tri mjeseca su jasna poruka državama članicama. To nas raduje i računajte na nastavak političke i ekspertske podrške Češke s ciljem skore i uspješne finalizacije vašeg evropskog puta“, poručio je Dvoržak.

Navodi se da je Gorčević zahvalila na podršci Češke na putu ka EU i zalaganju te države za integraciju Zapadnog Balkana u evropsku porodicu.

Gorčević je istakla da Crnu Goru očekuju najzahtevnije reforme koje se moraju sprovesti u veoma kratkim rokovima. "Želim da Vas uvjerim da su ova Vlada, Skupština i pregovaračka struktura

spremne da daju svoj maksimum, kako bismo ispunili ključne ciljeve koje smo zacrtali. Ti ciljevi se odnose na dostizanje evropskih standarda i kvaliteta života i članstvo u EU“, kazala je Gorčević.

Ona je istakla da postoji odlučnost sve tri grane vlasti da se do ljeta ispune privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24, a da Crna Gora od jeseni krene sa privremenim zatvaranjem svih ostalih pregovaračkih poglavlja.

"To je prioritet ove Vlade i naša obaveza prema građanima koji u visokom procentu, od skoro 80%, podržavaju put Crne Gore prema EU“, zaključila je Gorčević.

Bonus video: