Krstović: Zetski DPS i Asanović sa svojim odbornicima su sijamski blizanci

Predsjednik Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore Zeta je rekao da granica zetske opštine treba da bude pomjerena dva kilometra sjeverno od današnje zvanične razdjelne linije koja prolazi kroz Kombinat aluminijuma

8441 pregleda 11 komentar(a)
Krstović, Foto: Demokratska Crna Gora
Krstović, Foto: Demokratska Crna Gora

Građani Zete su danas imali priliku da uvide da su zetski DPS i predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović sa svojim odbornicima, sijamski blizanci, saopštio je Luka Krstović, predsjednik Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore Zeta.

"I jedni i drugi se bave perifernim pitanjima za građane Zete, a u međuvremenu Zeta bije presudnu bitku za ispravljanje istorijske nepravde. DPS je Zetu unazađivao decenijama i mislili smo da je tome došao kraj, a isto je nastavio i Mihailo Asanović sa katastrofalnim rukovođenjem lokalnom upravom i pristupom samom procesu razgraničenja", istakao je Krstović u saopštenju.

On je reagovao na poruke koje su poslate sa današnje pres konferencije zetskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

"U namjeri da okolnosti i situaciju usmjere u ispravnom pravcu, Demokrate Zete će objaviti zvanična dokumenta koja će Zeti značajno pomoći u nastojanjima da svoju teritoriju zaokruži na jedini ispravan način, u saglasju sa istorijskim činjenicama. Naime, u knjizi Monografija Zete iz februara 2017. godine, uzima se kao relevantan podatak objavljen u knjizi 'Rečnik mesta' iz 1925. godine, u izdavaštvu Narodne prosvete. Taj podatak govori o tome da je prilikom Popisa stanovništva 1921. godine, u Gornjozetskoj opštini živjelo 2.013 stanovnika, a da je Zabjelo bilo zaseok u Gornjozetskoj opštini sa osam domova i 54 stanovnika", kazao je Krstović.

On je dodao da se u knjizi "Definitivni rezultati popisa stanovništva" od 31. marta 1931. godine, u izdavaštvu Državne štamparije, navodi jedan veoma zanimljiv podatak.

"Tadašnje tri zetske opštine, u Zetskoj banovini: Gornjozetska, Donjozetska i Mataguška, su imale 7.945 stanovnika, a grad Podgorica 7.296, značajno manje nego tadašnja Zeta. Činjenice u potpunosti idu u prilog višegodišnjem stremljenju Demokrata Zeta da se uvaže zvanični podaci i da Zeta treba da bude mnogo veća nego što je to danas. Uzevši u obzir ove važne podatke, ne smije se dozvoliti da se opet Zeti oduzme njena teritorija. Ni jedan Zećanin nema pravo da popusti u našim zajedničkim ambicijama da Zeti vratimo oduzetu zemlju", rekao je Krstović.

Po njegovim riječima, granica zetske opštine treba da bude pomjerena dva kilometra sjeverno od današnje zvanične razdjelne linije koja prolazi kroz Kombinat aluminijuma.

"Groblje i Crkva svetog Nikole u Matagužima, koje se nažalost zaboravilo od strane zetske vlasti zbog što hitnije prodaje najvrednijeg zetskog zemljišta stranim kompanijama, su uvijek bili i biće sastavni dio Zete. Zna se dokle je Zeta i ko god pristane da se makar i za pedalj smanji naša teritorija, za isto će snositi punu odgovornost", zaključio je Krstović.

Bonus video: