Đeljošaj: Ukoliko PES i Demokrate prihvate rekonstrukciju uz nepoštovanje sporazuma, biće novi momenat za preispitivanje

On je rekao da će Albanski forum nastaviti da vodi prijicpijelnu politiku i da se bori za Crnu Goru u EU

34884 pregleda 16 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Đeljošaj, Foto: Boris Pejović

Ukoliko naši partneri u Vladi, Pokret Evropa sad (PES) i Demokratska Crna Gora prihvate rekonstrukciju uz nepoštovanje sporazuma i to čak i prije roka u sporazumu, biće novi momenat za preispitivanje, saopštio je večeras potpredsjednik Vlade i lider Albanske alternative Nik Đeljošaj.

On je u saopštenju poručio da je Albanski forum (koalicija koju čine Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca) postao dio Vlade kako bi dao doprinos da Crna Gora postane prva naredna članica Evropske unije (EU) za nekoliko godina.

"Rad Vlade je maksimalno posvećen tom cilju i rezultate imamo i možemo očekivati još više rezultata u narednim mjesecima. Ipak, jučerašnje poruke koje su se čule u Skupštini nijesu dobre za Crnu Goru i naš zapadni put i na takvo postupanje ne smijemo ostati nijemi", kazao je Đeljošaj.

On je rekao da će Albanski forum nastaviti da vodi prijicpijelnu politiku i da se bori za Crnu Goru u EU.

"Znam kome smeta Crna Gora u EU, nećemo nikako odustati od našeg Evropskog puta, ali ni skloniti se bez 'borbe' za te vrijednosti. Spremni smo da tolerišemo različitosti ali atake na dobrosusjedske odnose nećemo tolerisati, to je jedna od naših najznačajnih tačaka našeg sporazuma. Svako ko ne poštuje sporazum će samog sebe isključiti iz mogućnosti da se isti sprovede, i nećemo imati nikakve obaveze prema sporazumu a važno je istaći da ga Albanski forum nije nijednim postupanjem prekršio", zaključio je Đeljošaj.

Tekstom finalnog sporazuma o formiranju nove vlasti koji su Vijesti objavile 19. oktobra, predviđena je rekonstrukcija vlade.

U tom sporazumu se navodi da u skladu sa dosljednim i potpunim poštovanjem svih odredaba ovog Sporazuma, Predsjednik Vlade se obavezuje da predloži, a potpisnici Sporazuma da podrže rekonstrukciju 44. Vlade Crne Gore najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025. godinu.

Bonus video: