SD: Ivanović da se izvini BiH, nećemo potpisati interpelaciju za smjenu Milovića jer dolazi iz redova URE

Poslanik SD Nikola Zirojević je rekao da su prilikom posjete predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika Crnoj Gori izrečene jasne ocjene o stvaranju srpskog sveta

12418 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Zirojević, Foto: SD
Zirojević, Foto: SD
Ažurirano: 29.02.2024. 13:23h

Socijaldemokrate (SD) će podnijeti još jednu inicijativu za saslušanje ministra Filipa Ivanovića, poručeno je na presu te partije.

Agencija Mediabiro prenosi da je poslanik SD Nikola Zirojević komentarišući posjetu predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i isticanje trobojke poručio da je Bosna i Hercegovina (BiH) uputila protestnu notu Crnoj Gori jer nije bilo istaknuta zastava BiH.

"Prilikom ove posjete izrečene su jasne ocjene o stvaranju srpskog sveta. Ministar vanjskih poslova je bio dužan da se oglasi ovim povodom i da jasno kaže da ono što je Andrija Mandic demonstrirao prilikom posjete Dodika nije stav Vlade", kazao je Zirojević.

Iz SD smatraju da je Filip Ivanović bio dužan da se obrati ovim povodom i da se izvini BIH.

"Drugi razlog za inicijativu je izjava ambasadora Srbije koji je rekao da nema te sile koji jedan narod može razdvojiti i da se granice mijenjaju. Ovo je opasna izjava kojim on kaže da se granice mogu brisati i kojom negira crnogorski identitet", rekao je Zirojević.

Iz SD su kazali i da je jedan od razloga za podnošenje inicijative nedavna izjava ambasadora Rusije u Crnoj Gori Vladislava Maslenikova da bi širenje Evropske unije (EU) na Balkan značilo konfrontaciju tih zemalja sa Rusijom.

"Nije nas, proteklih dana, štedio ni ruski ambasador u Crnoj Gori, Vladislav Maslenikov, koji je direktno zaprijetio, ne samo Crnoj Gori, već i zemljama regiona, 'širenje EU na Balkan znači uvlačenje zemalja regiona u konfrontaciju sa Rusijom'. Ovom izjavom, Maslenikov je pokušao direktno da se umiješa u kreiranje vanjskopolitičkog kursa Crne Gore, što je posebno opasno u trenutku kada Rusija, iz razloga sličnim ovima koji su navedeni, već duže od dvije godine ratuje sa susjednom Ukrajinom. Iz resornog ministarstva su, takođe, izabrali da ćute – ili saglasni, ili u strahu", rekao je Zirojević.

On je kazao i da su sva navedena dešavanja zahtijevala reakcija nadležnog ministarstva.

"Ambasadori dvije države, Ruske Federacije i Srbije, morali su u najmanju ruku biti pozvani na razgovor u ministarstvo i morala im je biti upućena protestna nota. Da je sreće, resorno ministarstvo bi ozbiljno razmislilo i o tome da im, nakon uručenja te protestne note, ukoliko se ovakvo ponašanje nastavi, otkaže gostoprimstvo u Crnoj Gori i dodijeli status 'persona non grata' u našoj državi.

Kada je posrijedi interpelacija za smjenu ministra pravde Andreja Milovića koju je poslao Građanski pokret URA, Zirojević je rekao da je neće potpisati, pogotovo što dolazi iz njihovih redova.

Bonus video: