Uoči rasprave o zabrani gradnje odložena sjednica SO Žabljak

Durmitorska inicijativa (DI) podnijela je zahtjev za usvajanje zaključaka o potrebi zabrane gradnje u opštini Žabljak do usvajanja Prostorno urbanističkog plana.

5026 pregleda 8 komentar(a)
Žabljak (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Žabljak (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Na zahtjev odbornika vladajuće Durmitorske inicijative odložena je sjednica Skupštine opštine Žabljak, u trenutku kada je na dnevnom redu bila rasprava o zabrani gradnje u toj opštini.

Naknadno će biti određen termin održavanja nastavka sjednice.

Sjednica je odložena zbog, kako je obrazloženo konsultacija unutar vladajuće koalicije.

Durmitorska inicijativa (DI) podnijela je zahtjev za usvajanje zaključaka o potrebi zabrane gradnje u opštini Žabljak do usvajanja Prostorno urbanističkog plana.

Uz zahtjev dostavljen je i predlog zaključaka kojim se od Vlade traži da na prvoj narednoj sjednici donese odluku o zabrani gradnje u okviru prostorno planske dokumentacije sve do završetka postupka izrade i usvajanja Prostornog urbanističkog plana Opštine Žabljak.

Prije par dana Klub odbornika DI podnio je amandman kojim se precizira da se zaključak o zabrani gradnje do usvajanja PUP-a, odnosi i na zabranu gradnje sve do izmjena i dopuna važećih Detaljnih urbanističkih planova, Urbanističkih planova i Studija lokacije koji se primjenjuju u toj opštini.

Predloženim amandmanom Skupština opštine Žabljak poziva Skupštinu i Vladu Crne Gore da do 1. aprila 2025. donese izmjene i dopune navedenih planskih dokumenata.

Podnosioci inicijative istakli su da bespravna gradnja predstavlja ozbiljnu prijetnju da trajno devastira prostor.

"Promjene nastale u prostoru Opštinje Žabljak u prethodnom periodu u ozbiljnoj mjeri dovode u pitanje dalji razvoj urbanog naselja Opštine Žabljak u kontekstu održivosti lokalne komunalne infrastrukture, kao i arhitektonskog izgleda Žabljaka, kao planinskog centra Crne Gore. Nedostaci tokom izrade i primjene rješenja koje predviđa važeća prostorno planska dokumentacija, svrsishodno je prevazići izmjenom i dopunom Detaljnih urbanističkih planova, Prostornih planova posebne namjene, Urbanističkih projekata i Studija lokacije Opštine Žabljak, prevashodno u smislu indeksa izgrađenosti i zauzetosti prostora. Postupak izmjene i dopune važeće prostorno planske dokumentacije koja tretira prostor Opštine Žabljak, uz puno uvažavanje struke i zakonske regulative uz redovne i striktne inspekcijske nadzore i kontrole, otklonilo bi dosadašnju očiglednu lošu praksu gradnje…”, navodi se u obrzloženju amandmana.

Odlukom o zabrani gradnje izuzeta bi bila izgradnja objekata od javnog interesa, i objekata za koje su vlasnici shodno izdatim urbanističko- tehničkim uslovima prijavili gradnju, zaključno sa danom stupanja na snagu odluke o zabrani gradnje.

Bonus video: