Vag: Imamo odlično partnerstvo sa brojnim institucijama u Crnoj Gori, cilj je da pomognemo izbornu i reformu policije

Iz Vlade su dodali da je togom razgovora bilo riječi o brojnim projektima koje OEBS sprovodi u Crnoj Gori, kao i ulogom Misije, "istaknuta je velika podrška u jačanju institucija i demokratizaciji društva"

4713 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vlada CG
Foto: Vlada CG

Imamo odlično dugogodišnje partnerstvo sa brojnim institucijama u Crnoj Gori, a naš cilj je da pomognemo ključne reforme, kao što su izborna i reforma policije.

To je kazala šefica Misije OEBS-a Dominik Vag na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milojkom Spajićem.

Vag je, kako se navodi u saopštenju Vlade, precizirala da pokušavaju da naprave razliku, te da su agilni i proaktivni u predlaganju novih projekata koji su potpuno prilagođeni Crnoj Gori.

Oni su dodali da je togom razgovora bilo riječi o brojnim projektima koje OEBS sprovodi u Crnoj Gori, kao i ulogom Misije, "istaknuta je velika podrška u jačanju institucija i demokratizaciji društva."

Spajić
foto: Vlada CG

Spajić je naveo da je Crna Gora zahvalna na podršci koju OEBS pruža u oblastima ljudskih prava, vladavine prava, sektora bezbjednosti i medija.

"Zadovoljstvo nam je što toliko dugo uspješno realizujemo brojne projekte. Započeli smo brojne reforme, neke smo već završili, ali smo svjesni da nas čeka još mnogo posla. Vrlo smo optimistični, jer vidimo da su svi posvećeni da u tome istrajemo", kazao je Spajić.

Vag je konstatovala važnost imenovanja u pravosuđu i upoznala Spajića sa sa projektom posmatranja suđenja za organizovani kriminala i korupciju na visokom nivou, na osnovu kog će u junu biti predstavljene preporuke za unapređenje rada pravosudnih institucija.

"Tokom sastanka je razgovarano i o pripremama za izradu sljedeće višegodišnje Strategije Misije, a konkretni koraci biće utvrđeni nakon sastanka predstavnika OEBS-a i Ministarstva vanjskih poslova.Naglašena je i važnost regionalne saradnje i umrežavanje institucija između zemalja Zapadnog Balkana, što je i jedan od aspekata uključenih u aktivnosti Misije OEBS-a", zaključili su u saopštenju.

Bonus video: