DPS: Spajić najodgovorniji za kolaps u bezbjednosnom sektoru, pristaje na trule kompromise i popušta pod ucjenama

"Posljednje tri godine, sve tri vlade, Krivokapićeva, Abazovićeva i sada Spajićeva, pokušavale su da od bezbjednosnog sektora stvore uslužne servise vladajućih stranaka, i to je bio plijen oko koga su se članice vladajuće većine sukobljavale"

8538 pregleda 53 reakcija 52 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da će "za kolaps" u bezbjednosnom sektoru, najodgovorniji biti premijer Milojko Spajić jer pristaje, kako su naveli, "na trule kompromise i popušta pod ucjenama svojih koalicionih partnera".

"Partijske bitke da se zavlada policijom i ANB-om, i tako ostvari neprimjeren uticaj u sferi bezbjednosti, dovodi do ruiniranja ovog segmenta javne uprave, ugrožavanja bezbjednosti građana, države, i otvorenog upliva stranih službi u rad naših organa. Ukoliko dođe do kolapsa u sistemu bezbjednosti države, najodgovorniji će biti premijer Milojko Spajić, jer on svojom neodlučnošću, manjkom iskustva i pristajanjem na trule kompromise popušta pod pritiscima i ucjenama svojih koalicionih partnera, kako bi održao vladajuću većinu i izbjegao pad Vlade", saopšteno je iz DPS-a.

Dodaju da "ovakav neodgovoran odnos prema važnim državnim pitanjima i ispostavljene ucjene kao efikasne mjere pritiska na predsjednika Vlade, samo će ubrzati kraj ove izvršne vlasti".

"Posljednje tri godine, sve tri vlade, Krivokapićeva, Abazovićeva i sada Spajićeva, pokušavale su da od bezbjednosnog sektora stvore uslužne servise vladajućih stranaka, i to je bio plijen oko koga su se članice vladajuće većine sukobljavale. Tako smo došli do situacije da kriminalci kopaju tunele do suda, da se vođe kriminalnih klanova intimiziraju sa članovima vlade, da se u centru šverca cigareta slikaju premijer i ministar policije, da se lansiraju afere zloupotrebom policije...", saopšteno je.

Iz DPS-a ocjenjuju da sukobljavanje i javno prepucavanje Pokreta Evropa sad i Demokrata, "ko će koga izvarati i na kraju staviti pod svoju partijsku kontrolu čitav bezbjednosni sistem države", pokazuju kakvi su odnosi u vladajućoj koaliciji.

"Najava treće po redu smjene Zorana Brđanina sa pozicije direktora policije, za samo tri godine, najbolje oslikava haos u kakvom stanju se nalazi bezbjednosni sektor koji treba da bude jedan od najčvršćih temelja javne uprave, a u realnosti je urušena struktura koja je sistematski razarana i od promjene vlasti 2020. godine zloupotrijebljavana za političke potrebe vlastodržaca. Najnovija dešavanja, nagovještavaju dalje razaranje ovog sistema što će imati veoma opasne posljedice", zaključuje se u saoštenju DPS-a.

Bonus video: