Vlada smijenila Brđanina

Premijer rekao da će zadužiti ministra unutrašnjih poslova da raspiše "javni poziv za v.d. direktora" policije od 4. do 10. marta

44058 pregleda 294 reakcija 203 komentar(a)
Brđanin, Foto: Boris Pejović
Brđanin, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.03.2024. 23:45h

Vlada je večeras, na telefonskoj sjednici, razriješila direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

"Imajući u vidu da Uprava policije, kao organizaciona jednica MUP-a, koja vrši poslove u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, ne može ostati bez sistema rukovođenja, mandat direktora policije će prestati zaključno na dan, 12. mart 2024. godine. Vlada je zadužila ministra unutrašnjih poslova da raspiše javni poziv za v.d. direktora policije od 4. marta do 10. marta 2024, a što je u skladu sa dogovorom sa posljednje sjednice Vlade, kako bi proces izbora bio što inkluzivniji i transparentniji i da bi se odagnale bilo kakve sumnje u politizaciju te funkcije", saopštio je premijer Milojko Spajić.

Nakon završenog javnog poziva, ministar je dužan da za sjednicu Vlade 12. marta dostavi izvještaj o sprovedenom javnom pozivu i spisak svih prijavljenih lica koja ispunjavaju uslove u skladu sa zakonom, "a sve u cilju izbora najboljeg kandidata za ovu poziciju", dodaje se u saopštenju.

Spajić je prethodno napisao na mreži Iks da je za čelnu poziciju u policiji neophodno izabrati osobu koja će se "uhvatiti u koštac sa teškim zadatkom reforme policije".

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je "Vijestima" da je Vlada prihvatila da se vršilac dužnosti direktora policije bira na njegov predlog.

Bonus video: