Brđanin "pao" treći put, Šaranović predlaže v. d. šefa policije

Ministar unutrašnjih poslova saopštio da mu je drago što je Vlada "konačno jednoglasno stala" iza njegovog predloga da se Brđanin razriješi i da se v. d. bira na njegov predlog. Prema informacijama "Vijesti", Brđanina odluka o razrješenju zatekla na službenom putu, u decembru najavio da će se opet žaliti sudu ako bude smijenjen

51000 pregleda 124 reakcija 74 komentar(a)
Brđanin, Foto: Boris Pejović
Brđanin, Foto: Boris Pejović

Vlada Crne Gore razriješila je kasno sinoć na telefonskoj sjednici Zorana Brđanina s pozicije direktora Uprave policije (UP), a premijer Milojko Spajić (Pokret Evropa sad) najavio da će ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović (Demokrate) raspisati javni poziv za vršioca dužnosti (v. d.) šefa UP.

Spajićev kabinet trebalo je da o Brđaninu odlučuje u petak, ali je to odgodio da bi se u međuvremenu konsultovao s Evropskom komisijom (EK) o tome može li Šaranović koordinirati policijom nakon razrješenja direktora ili da bi potražio neko drugo rješenje.

Šaranović je u petak, osim koordiniranja policijom, predstavio još tri modela kojima bi se moglo rješiti pitanje upravljanja UP. Jedan je, kako je naveo, da bude izabran v. d. direktora, drugi da on, ako bude određen za koordinatora, prenese nadležnosti na pomoćnika direktora UP, a treći da raspiše interni oglas za direktora, što je najavio da će učiniti danas.

Iako Spajić pominje javni poziv za v. d. direktora, koji ne postoji u Zakonu o unutrašnjim poslovima - javni poziv, odnosno konkurs, predviđen je samo za izbor direktora UP u punom mandatu - očigledno je da je riječ o internom koji je najavio Šaranović.

Ministar je sinoć rekao "Vijestima" da mu je drago što je Vlada "konačno jednoglasno stala" iza njegovog predloga da se Brđanin razriješi i da se bira v. d. na njegov predlog.

"Te da nakon sprovedenog internog oglasa predložim v. d. direktora UP u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima. Raspisivanje internog oglasa sam predložio Vladi i najavio na pres-konferenciji prije dva (tri) dna", istakao je.

Šaranović
Šaranovićfoto: Luka Zeković

Premijer je rekao da će oglas trajati od 4. do 10. marta, a da će Brđaninov mandat "prestati zaključno na dan 12. marta".

U zaključcima sa sinoćnje sjednice, u koje su "Vijesti" imale uvid, piše da je Šaranović zadužen da sprovede javni poziv radi izbora v. d. direktora. On je zadužen da za sjednicu Vlade 12. marta pripremi i dostavi izvještaj o sprovedenom oglasu i spisak svih lica, nakon čega će izvršna vlast, na njegov predlog, za v. d. direktora odrediti jednog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice UP.

Šaranović je u petak poručio da opcija da on koordinira UP nije rješenje i da Vlada treba da izabere jednog od četiri kandidata koja je predložio Spajiću. On nije otkrivao imena tih ljudi. S druge strane, PES je Demokratama navodno predlagao dva kandidata.

Spajić je takođe u petak saopštio da se Vlada savjetuje s EK i da traži optimalan način da riješiti pitanje ko će voditi policiju. On je nakon sjednice izvršne vlasti izjavio da Brđanin nema povjerenje nijednog člana Vlade, pa ni premijera, te da je ponedjeljak rok u kom treba da se riješi problem.

Šaranović je razrješenje Brđanina predložio krajem prošle godine, nakon što je skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu dao negativno mišljenje na dva prošlogodišnja izvještja o radu UP. Međutim, zbog sukoba PES-a i Demokrata o kadrovanju u sektoru bezbjednosti, pitanje njegove smjene nije stavljano na dnevni red do petka, uprkos insistiranju Šaranovića da se to uradi.

Brđanin
Brđaninfoto: Boris Pejović

Odnosi PES-a i Demokrata "zategli" su se nakon sjednice Vlade početkom decembra, na kojoj je ministar pravde Andrej Milović zatražio hitne smjene u bezbjednosnom sektoru.

Brđanin je sinoć smijenjen treći put s funkcije šefa policije. On je u decembru, nakon što je vraćen u fotelju, najavio da će se ponovo žaliti Upravnom sudu ako bude smijenjen nakon što skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu ne prihvati izveštaje o radu UP.

Prema informacijama "Vijesti", njega je odluka o novom razrješenju zatekla na službenom putu.

Brđanin je u fotelju prvog policajca vraćen sudskom odlukom od 7. decembra, ali je deset dana kasnije odbor dao negativno mišljenje na njegove izvještaje, što je stvorilo uslove da bude razriješen. On je za direktora policije izabran u avgustu 2021, u mandatu Vlade Zdravka Krivokapića.

Prvi put ga je Vlada Dritana Abazovića razriješila krajem marta prošle godine godine, a Upravni sud je ukinuo tu odluku početkom jula kao nezakonitu. Vlada je ponovila svoju odluku početkom avgusta, a sud je poništio 7. decembra.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je u obrazloženju predloga za razrješenje kao razloge za to naveo operaciju Specijalnog državnog tužilaštva tokom koje je uhapšen bivši pomoćnik direktora UP Dejan Knežević i više policijskih službenika zbog sumnje da su izvršili krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

Trojici pomoćnika ističu v. d. mandati

Trojici pomoćnika tri najveća sektora UP u utorak 5. marta ističe v. d. mandati.

Aktuelni direktor UP Brđanin dostavio je ministru Šaranoviću predlog da aktuelni vršioci dužnosti Sektora policije posebne namjene Miloš Rakonjac, Sektora granične policije Milutin Vasiljević i Sektora policije opšte nadležnosti Dragan Gorović dobiju novi polugodišnji v. d. mandat. Šaranović, navodnom već duže vrijeme ignoriše predlog Brđanina, tako da se još ne zna da li će i ako hoće - kome biti produžen v. d. status.

Ako tri sektora, pod kojim se komanduje najvećim dijelom policijskog sastava, ostanu bez pomoćnika, izgledno je da će doći do problema u organizaciji sektorskih linija rada.

Policija se buni jer im još ne uvećavaju zaradu

Sindikalne organizacije UP obratile su se Ministarstvu finansija, koje im već drugi mjesec ne isplaćuje dodatnih 10 odsto na zaradu, kako je to predviđeno izmjenom Uredbe o grupama poslova i koeficijentima za zarade policijskih službenika, koju je Vlada usvojila krajem prošle godine.

Zbog toga što im se već dva mjeseca ne povećava zarada, službenici UP se, prema saznanjima "Vijesti", bune i sagledavaju procedure prema kojima je moguće da najmnogoljudnija uprava u javnom sektoru možda stupi i u - štrajk.

Vladinom Uredbom uređuju se grupe poslova i koeficijenti za zarade policijskih službenika zavisno od kvalifikacije obrazovanja, složenosti poslova, odgovornosti i drugih elemenata bitnih za vrednovanje određenog posla.

Uvećanjem koeficijenata omogućiće se primjena odredbi Kolektivnog ugovora za zaposlene u MUP-u.

Bonus video: