Pejović: Razgraničenjem na zvaničnim i dokumentovanim činjenicama neće biti moguće graditi kolektor na teritoriji Zete

"Uvažavanjem zvaničnih dokumenata, sigurno će Zeta biti u boljem položaju, nego što je to sada", rekao je odbornik Demokrata

1516 pregleda 1 komentar(a)
Pejović, Foto: Demokratska Crna Gora
Pejović, Foto: Demokratska Crna Gora

Razgraničenjem između Zete i Podgorice, na zvaničnim i dokumentovanim činjenicama, neće biti moguće graditi kolektor na teritoriji najmlađe crnogorske opštine, poručio je odbornik Demokrata u Skupštini opštine Zeta Novica Pejović.

"Kao što smo i najavili javnosti, u svrhu doprinosa procesu razgraničenja između Zete i Podgorice, istraživački tim Demokrata Zeta će objaviti još dokumenata. U zvaničnim arhivama i u okviru arhivske građe, koja bilježi gotovo vijek postojanja, nalazimo značajna dokumenta koja potvrđuju stanovišta i zalaganja Demokrata kada je u pitanju ovaj proces razgraničenja", saopštio je Pejović.

Naveo je i podatke do kojih su došli.

"U izdavaštvu Glavnog uredništva Almanaha Kraljevine Jugoslavije, 1932. godine je objavljena knjiga 'Opšta državna uprava' koja prikazuje uređenje tadašnjih Banovina i daje informacije o srezovima, opštinama i gradovima. U poglavlju: 'Zetska banovina', na 262. strani, navodi se upravo ona informacija koju svih prethodnih godina saopštavaju naši građani. Gornjo-Zetska opština je imala devet naselja, 336 domova i 2.100 stanovnika i na njenom prostoru su postojala tri sakralna objekta. Donjo-Zetska opština se prostirala na teritoriji od 10.235 hektara, imala je 12 naselja sa 990 domova i 7.000 stanovnika. Mataguška opština se prostirala na teritoriji od 4.500 hektara, imala je šest naselja sa 276 domova i 1.488 stanovnika", rekao je Pejović.

Jasno se može zaključiti, kako je kazao, da je tadašnja Zeta imala 27 naselja i više od 10 hiljada stanovnika.

"Zanimljiv je i podatak da je površina Donjo-Zetske i Mataguške opštine bila ekvivalentna površini današnje Zete. Zeta, u današnjim granicama, koje su nama sporne, ima površinu od 15.000 hektara", dodaje Pejović.

Nema ni najmanje dileme, kako je rekao, da ova objavljena dokumenta treba da budu analizirana na eventualnoj arbitraži.

"Uvažavanjem zvaničnih dokumenata, sigurno će Zeta biti u boljem položaju, nego što je to sada. Vrlo je važno napomenuti, radi svih građana, a naročito onih iz Gornje Zete da borba za našu zemlju nije samo radi razvoja naše opštine, već i radi zaštite od novih zagađivača. Razgraničenjem na zvaničnim i dokumentovanim činjenicama, neće biti moguće graditi kolektor na našoj teritoriji. To će biti i najveća vrijednost postignuta u ovom procesu, za koju se zalažemo", zaključuje odbornik Demokrata.

Bonus video: