MVP se ogradio od poteza Mandića: Nismo organizovali posjetu Dodika, propust što nije istaknuta zastava BiH

U odgovoru na protestnu notu Ministarstva vanjskih poslova BiH navedeno je da je parlament zvaničnim putem obaviješten o propustu

24526 pregleda 213 reakcija 75 komentar(a)
Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) ogradilo se od poteza predsjednika Skupštine Andrije Mandića i službi Skupštine povodom dešavanja tokom posjete predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika Podgorici 27. februara, prenosi agencija Beta.

U odgovoru na protestnu notu Ministarstva vanjskih poslova BiH navedeno je da MVP "nije učestvovao u organizaciji i pratećim protokolarnim aktivnostima u vezi s posjetom predsjednika RS Milorada Dodika, već su tu posjetu organizovale službe Skupštine Crne Gore, sa Andrijom Mandićem na čelu".

Ministarstvo vanjskih poslova u dokumentu, koji potpisao resorni ministar Filip Ivanović, ističe da su zvaničnim putem obavijestili Skupštinu o propustu, jer pored entitetske zastave RS, nije istaknuta zastava države BiH.

U odgovoru se navodi da Vlada podržava cjelovitost, suverentitet i teritorijalni integritet BiH, kao i njega državna obilježja, zastavu i istorijski kontinuitet, izražavajući nadu da ovaj događaj neće uticati na prijateljske i dobrosusjedske odnose BiH i Crne Gore, piše Beta.

Ministarstvo vanjskih poslova od četvrtka prošle sedmice ne odgovara na pitanja "Vijesti".

MVP BiH je 28. februara uputilo protestnu notu crnogorskom MVP-u povodom posjete Dodika Podgorici i sastanka sa Mandićem, tokom kojeg nisu bila istaknuta obilježja Bosne i Hercegovine, već entiteta Republika Srpska.

Iz MVP BiH su naveli da BiH uvažava i poštuje državna obilježja Crne Gore, kao i ostalih međunarodno priznatih država i da očekuje da predstavnici Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori imaju isti tretman.

Ukazano je i na Mandićevu izjavu da su "RS i Federacija stvorile BiH", ocijenivši da ovakvi potezi samo mogu narušiti dobrosusjedske odnose.

Bonus video: