Za apoteku u Virpazaru nema prostora, Leković predložio "pokretnu"

Crmičani su se ranije obraćali "Vijestima" zbog toga što već pet godina nemaju apoteku, a po ljekove moraju da idu u Bar. Oni su se i pismeno obraćali Ministarstvu zdravlja

5991 pregleda 13 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

U Virpazaru nema mjesta za apoteku, odgovorili su iz Ministarstva zdravlja na poslaničko pitanje poslanika Demokratske Crne Gore, Momčila Lekovića, koji je zatražio informacije o otvaranju apoteke u tom mjestu.

"Ministarstvo zdravlja informisalo me je da je zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore 'Montefarm' uz saglasnost Ministarstva zdravlja, u prethodnom periodu preduzelo aktivnosti u cilju pronalaženja prostora te da je sa predstavnicima Mjesne zajednice Virpazar, obišlo više lokacija, ali nije pronađen prostor koji bi odgovarao uslovima za rad apoteke", napisao je Leković na svom Fejsbuk profilu.

Ako je već tako, navodi Leković, a Opština Bar nije u stanju da u ovom slučaju pomogne i obezbijedi prostor, on predlaže projekat "Pokretna apoteka" koji je zaživio u susjednoj Srbiji i svijetu.

Leković smatra da bi ovaj projekat mogao da zaživi i bude koristan ne samo u Virpazaru već i Sutomoru i drugim mjestima u barskoj opštini i u Crnoj Gori.

"Na stranu to što nikada nijesmo smjeli da dozvolimo da uopšte dođemo u ovu situaciju, da više nemamo prostora za otvaranje apoteka i zdravstenih ustanova u mnogim sredinama, 'Pokretna apoteka' je predlog koji može biti rješenje", napisao je poslanik Demokrata.

U pismenom odgovoru na njegovo poslaničko pitanje piše da su predstavnici "Montefarma" sa građanima te mjesne zajednice obišli više prostora ali nijesu pronašli nijedan koji bi odgovarao uslovima za otvaranje apoteke.

Crmičani su se ranije obraćali "Vijestima" zbog toga što već pet godina nemaju apoteku, a po ljekove moraju da idu u Bar. Oni su se i pismeno obraćali Ministarstvu zdravlja.

Podnijeli su i prijavu građevinskoj inspekciji Opštine Bar povodom rušenja prostora nekadašnje apoteke za izgradnju novih apartmana, kako su u prijavi naveli, bez građevinske dozvole.

"U crmničkom kraju živi oko 1.200 ljudi. Ljudi različite starosti, ali više stariji pacijenti sa raznim hroničnim bolestima. Ljeti se povećava broj stanovnika zbog povratka pacijenata iz Podgorice i Bara svojim kućama. Virpazar je i turistički centar, koji svakodnevno tokom sezone posjećuje veliki broj turista iz različitih zemalja. Svim ovim ljudima su potrebni ljekovi, sredstva za prvu pomoć, sredstva za liču higijenu. Ranije je u Virpazaru bila apoteka i svi su bili zadovoljni", navodi se u pismu koje su Crmničani ranije poslali nadležnom ministarstvu.

Bonus video: