Hardt: Podržavamo Crnu Goru da postane članica EU, ali prije toga želimo da vidimo konkretne rezultate

Iz Ministarstva evropskih poslova (MEP) je saopšteno da se ministarka Maida Gorčević sastala sa tri njemačka poslanika i portparola njihovih grupa, Deborom Diring (Stranka zelenih), Jirgenom Hardtom (CDU/CSU) i Ulrihom Lehteom (Liberali)

4421 pregleda 7 komentar(a)
Gorčević sa poslanicima njemačkog Bundestaga, Foto: MEP
Gorčević sa poslanicima njemačkog Bundestaga, Foto: MEP

Podržavamo Crnu Goru da postane članica Evropske unije (EU), ali prije toga želimo da vidimo konkretne rezultate u mnogim oblastima, a posebno da održimo napredak u vladavini prava, saopštio je je njemački poslanik Jirgen Hardt iz CDU/CSU.

Iz Ministarstva evropskih poslova (MEP) je saopšteno da se ministarka Maida Gorčević sastala sa tri njemačka poslanika i portparola njihovih grupa, Deborom Diring (Stranka zelenih), Jirgenom Hardtom (CDU/CSU) i Ulrihom Lehteom (Liberali).

"Ovdje smo da zajedno sa vama sagledamo dalju dinamiku obaveza na putu ka EU i da vam pomognemo da u najkraćem roku i na najbolji način sprovedete preostale reforme i ispunite uslove za punopravno članstvo u EU. Podržavamo Crnu Goru da postane članica Unije, ali prije toga želimo da vidimo konkretne rezultate u mnogim oblastima, a posebno da održimo napredak u vladavini prava", rekao je Hardt.

On je kazao da parlamentarci Bundestaga pozdravljaju napredak ka članstvu u skladu sa postignutim rezultatima i da su, u tim okolnostima, zadovoljni rezultatima koje je Crna Gora postigla do sada.

"Članovi Bundestaga žele da doprinesu ubrzanju evropskog puta Crne Gore i u tom pravcu računajte na našu stručnost u oblastima od zajedničkog interesa", rekao je Hardt.

U saopštenju se dodaje da je Gorčević upoznala njemačke parlamentarce sa aktuelnom situacijom u pregovaračkom procesu istakavši da su u fokusu Vlade reforme u oblasti vladavine prava.

"Odlučni smo da u najkraćem mogućem roku ispunimo sve preostale obaveze iz poglavlja 23 i 24 i do ljeta dobijemo Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za ta poglavlja. Želimo da, do kraja mandata Evropske komisije i Evropskog parlamenta, Crna Gora zakorači u posljednju fazu pristupnog procesa – privremeno zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja", kazala je Gorčević.

Iz MEP su kazali da je Gorčević zahvalila na podršci njemačkih parlamentaraca i istakla da će Crna Gora iskoristiti pruženu ruku evropskih partnera u institucijama EU, prije svega Evropske komisije, ali i država članica, ponaosob, kako bi ispunila svoje zadatke i postala 28. članica EU.

"Zadovoljni smo odlučnošću Vlade da ubrza reformski proces i završi pristupne pregovore. Savezna vlada Njemačke je integraciju Zapadnog Balkana u EU postavila kao jedan od svojih prioriteta i s tim ciljem pomno pratimo vaše rezultate na tom putu", saopšteno je na sastanku, a piše u saopštenju MEP.

Iz tog Vladinog resora su naveli da su sagovornici razmijenili mišljenja o situaciji u zemlji, regionu i globalno, posebno u kontekstu bezbjednosnih pitanja i podsticanja stranih investicija.

"Saglasili su se i o značaju promocije Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: