"U što skorijem roku biće obezbijeđeno preseljenje Specijalnog državnog tužilaštva u staru zgradu Vlade"

"Borba protiv svih vidova kriminala ključna je za evropski put Crne Gore i u tom smislu rezultati koje ostvaruje Državno tužilaštvo imaju veliki značaj za ostvarivanje napretka u oblasti vladavine prava"

8013 pregleda 3 komentar(a)
Spajić i Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Spajić i Marković, Foto: Vlada Crne Gore

Potrebno je prvo da riješimo urgentne probleme, kako bi efikasno preskočili sve prepreke sa kojima se suočavate. To je vrlo važno jer će se rad na polju vladavine prava ocjenjivati i kada postanemo dio Evropske unije, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić na sastanku sa vrhovnim državnim tužiocem Miloradom Markovićem.

"U tom smislu u što skorijem roku biće obezbijeđeno preseljenje Specijalnog državnog tužilaštva u staru zgradu Vlade, što će omogućiti da se riješi i problem prostornih kapaciteta Vrhovnog i Višeg državnog tužilaštva u Podgorici", navodi se u saopštenju iz Spajićevog kabineta.

Borba protiv svih vidova kriminala ključna je za evropski put Crne Gore i u tom smislu rezultati koje ostvaruje Državno tužilaštvo imaju veliki značaj za ostvarivanje napretka u oblasti vladavine prava, usaglasili su se Spajić i Marković.

Kako se navodi u saopštenju, tokom sastanka, koji je održan u zgradi Vlade, konstatovano je da se od Državnog tužilaštva očekuje doprinos za ispunjavanje privremenih mjerila, a u konačnom i za zatvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

"Jedan od preduslova za efikasnost u radu, jeste unapređenje prostornih i administrativnih kapaciteta i u tom smislu Državnom tužilaštvu neophodna je konkretna podrška Vlade, u vidu opredjeljivanja neophodnih budžetskih sredstava", poručio je Marković.

Spajić je saopštio da će državnotužilačka organizacija moći da računa na konkretnu podršku Vlade i vidu obezbjeđivanja boljih uslova za rad.

"VDT i premijer saglasili su se da će efikasnijem radu državnotužilačke organizacije doprinijeti i unapređenje međunarodne pravne saradnje, koja će omogućiti da državni tužioci iz Crne Gore do 2028. godine budu u potpunosti spremni da sarađuju i razmjenjuju iskustva sa kolegama iz država Evropske unije", navodi se u saopštenju.

"Na sastanku je zaključeno i da će otvaranje Regionalnog centra za sajber bezbjednost u Crnoj Gori biti od velike pomoći za borbu protiv sajber kriminala i šansa da se dodatno učvrste dobre veze sa Francuskom i Slovenijom, koje učestvuju u projektu", zaključuje se.

Bonus video: