Odžić objavio fotografije: Iza Dodika tokom susreta sa Erdoganom zastava BiH, a ne Republike Srpske

"Isti mjesec, ista godina...na fotografiji vidimo kako se Mile ponaša kada ga prima državnik u uređenoj zemlji, a kako kada dođe kod 'političke krpe' i zastupnika tuđih interesa u nažalost urušenoj i sve izvjesnije okupiranoj zemlji", poručio je zamjenik predsjednika SDP Petar Odžić

22210 pregleda 48 reakcija 41 komentar(a)
Odžić, Foto: SDP
Odžić, Foto: SDP

Zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Petar Odžić objavio je na svom nalogu na društvenoj mreži Iks fotografije susreta predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

Tokom susreta sa Erdoganom iza Dodika je zastava Bosne i Hercegovine (BiH), a tokom susreta sa Mandićem zastava Republike Srpske.

"Isti mjesec, ista godina...na fotografiji vidimo kako se Mile ponaša kada ga prima državnik u uređenoj zemlji, a kako kada dođe kod 'političke krpe' i zastupnika tuđih interesa u nažalost urušenoj i sve izvjesnije okupiranoj zemlji. Napomena: Mile u oba slučaja predstavlja BiH", napisao je Odžić.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je 28. februara uputilo protestnu notu Vladi Crne Gore nakon sastanka Dodika i Mandića, zbog toga što, kako je tada naveo portal Radiosarajevo.ba, na zvaničnom sastanku Dodika i Mandića nije bilo obilježja BiH, a iza Dodika je kako su dodali, tokom sastanka, stajala zastava Republike Srpske.

Dodik je nakon toga izjavio da ne vidi ništa sporno u tome što je za vrijeme susreta sa Mandićem u Podgorici bila istaknuta zastava Republike Srpske, navodeći da će ona biti iza njega svuda gdje putuje u svojstvu čelnika tog entiteta Bosne i Hercegovine (BiH).

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore ogradilo se od poteza Mandića i službi Skupštine povodom dešavanja tokom posjete Dodika Podgorici 27. februara, prenijela jue ranije danas agencija Beta.

U odgovoru na protestnu notu Ministarstva vanjskih poslova BiH navedeno je da MVP "nije učestvovao u organizaciji i pratećim protokolarnim aktivnostima u vezi s posjetom predsjednika RS Milorada Dodika, već su tu posjetu organizovale službe Skupštine Crne Gore, sa Andrijom Mandićem na čelu".

Ministarstvo vanjskih poslova u dokumentu, koji potpisao resorni ministar Filip Ivanović, ističe da su zvaničnim putem obavijestili Skupštinu o propustu, jer pored entitetske zastave Republike Srpske, nije istaknuta zastava države BiH.

U odgovoru se navodi da Vlada podržava cjelovitost, suverentitet i teritorijalni integritet BiH, kao i njega državna obilježja, zastavu i istorijski kontinuitet, izražavajući nadu da ovaj događaj neće uticati na prijateljske i dobrosusjedske odnose BiH i Crne Gore, piše Beta.

Ministarstvo vanjskih poslova od četvrtka prošle sedmice ne odgovara na pitanja "Vijesti".

Bonus video: