Berbok: Njemačka je spremna da pruži pomoć Crnoj Gori u reformi i jačanju policijske organizacije

Berbok je, kako se navodi u saopštenju Skupštine Crne Gore, pohvalila postignute rezultate Vlade i Skupštine Crne Gore u procesu evropskih integracija i naglasila da Crna Gora može računati na snažnu podršku Njemačke u njenim daljim naporima na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji

3381 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Njemačka je spremna da pruži pomoć Crnoj Gori u procesu reforme i jačanja policijske organizacije, u kontekstu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kazala je ministarka vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok.

Ona je to kazala na sastanku sa predsjednikom i članovima Odbora za evropske integracije Ivanom Vukovićem, Jovanom Subotićem, Simonidom Kordić, Anom Novaković Đurović i poslanicima njemačkog Bundestaga Deborom Diring, Jirgenom Hartom i Urlihom Lehteom.

Berbok je, kako se navodi u saopštenju Skupštine Crne Gore, pohvalila postignute rezultate Vlade i Skupštine Crne Gore u procesu evropskih integracija i naglasila da Crna Gora može računati na snažnu podršku Njemačke u njenim daljim naporima na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Ona je podsjetila na obavezu zemalja Zapadnog Balkana koji teže članstvu u EU da obezbijede potpunu usklađenost nacionalnih politika sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

"Poslanici Bundestaga interesovali su se za odnos građana prema ideji članstva Crne Gore u EU, aktivnosti Vlade na planu zelene tranzicije, sistemske odgovore na problem nasilja u porodici, te ukazali na potrebu stvaranja finansijskih pretpostavki za efikasan rad pravosudnih organa", navodi se u saopštenju.

Članovi Odbora za evropske integracije su, kako se navodi, istakli da je u narednim mjesecima fokus aktivnosti državnih organa na ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, uz očekivanje da bi to moglo rezultirati pozitivnim izvještajem EU.

"Koji bi Crnoj Gori širom otvorio vrata punopravnog članstva. Poslanici Skupštine Crne Gore iznijeli su različite stavove o političkoj dimenziji integracionog procesa Crne Gore, kao i aktuelnim dešavanjima u kontekstu ispunjavanja obaveza iz evropske agende. Ipak, saglasili su se da je budućnost Crne Gore u EU, i u tom smislu, podsjetili na važnost konstruktivnog dijaloga relevantnih političkih aktera u zemlji. Poslanici su zahvalili njemačkim kolegama na kontinuiranoj podršci koju pružaju Crnoj Gori na planu realizacije važnih reformi i dostizanja evropskih standarda u različitim oblastima", dodaje se u saopštenju.

Iz Skupštine su navelii da je sastanku prisustvovao i Manuel Zaracin izaslanik Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan i Peter Felten, ambasador Njemačke u Crnoj Gori.

Bonus video: