Mugoša: Vladajuća većina insistira na ograničavanju definisanih prava opoziciji na kontrolno saslušanje

On je naveo da je uspostavljena praksa garantovala najmanje dva kontrolna saslušanja u toku redovnog zasijedanja Skupštine

2885 pregleda 4 komentar(a)
Mugoša, Foto: Socijaldemokrate
Mugoša, Foto: Socijaldemokrate

Šef Kluba poslanika Socijaldemokrata Boris Mugoša saopštio je da vladajuća većina i dalje insistira na ograničavanju definisanih prava opoziciji na kontrolno saslušanje i na taj način suštinski obesmišljava Poslovnik Skupštine i njenu kontrolnu ulogu.

"Poslovnik je potpuno jasan. On je i definisao prohodnost manjinskih inicijativa, što znači da na inicijativu pet poslanika opozicije za kontrolnim saslušanjem postoji obaveza da se donese odluka o tom kontrolom saslušanju” poručio je Mugoša.

On je naveo da je uspostavljena praksa garantovala najmanje dva kontrolna saslušanja u toku redovnog zasijedanja Skupštine.

"Takva praksa je bila predmet pohvale naših međunarodnih partnera, a sada je namjera da se to prekine. Svako kontrolno saslušanje, i pored toga što Poslovnik štiti prohodnost inicijative opozicije, očigledno sad zavisi od toga da li će se predstavnicima vladajuće većine dopasti tema o kojoj opozicija želi da se raspravlja”, dodao je.

Mugoša je istakao važnost kontrolne uloge parlamenta i u smislu evropskog puta Crne Gore, "jer zauzima značajno mjesto u ocjenjivanju napretka naše države."

On je ocijenio da će uloga parlamenta, ukoliko većina ostane pri stavu da blokira ovaj kontrolni mehanizam opozicije, ozbiljno biti degradirana.

Bonus video: