Milatović - Mekači: Potrebno je veće učešće žena u crnogorskoj politici

"Važeće zakonodavstvo predviđa afirmativnu akciju i obaveznih 30% kandidatkinja manje zastupljenog pola na izbornim listama, uz obavezu da na svaka četiri bude bar jedan kandidat manje zastupljenog pola"

2647 pregleda 6 komentar(a)
Mekači i Milatović, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Mekači i Milatović, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Potrebno je veće učešće žena u crnogorskoj politici, ocijenjeno je na sastanku Predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i direktora Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Matea Mekačija.

"Važeće zakonodavstvo predviđa afirmativnu akciju i obaveznih 30% kandidatkinja manje zastupljenog pola na izbornim listama, uz obavezu da na svaka četiri bude bar jedan kandidat manje zastupljenog pola", navodi se u saopštenju Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore.

Tokom sastanka je, kako se navodi u saopštenju, istaknuta važnost izborne reforme. "U kontekstu dalje demokratizacije naše zemlje, uz podsjećanje da su prisustvo eksperata ODIHR-a, kao i izveštaji o sprovođenju izbora i stručne preporuke, ključne smjernice za unaprjeđenje izbornog procesa u Crnoj Gori."

Prema njihovim riječima konstatovano je i da postoje očekivanja da će proces reforme izbornog zakonodavstva biti inkluzivan i uspješan imajući u vidu, kako su naveli, važnost ovog pitanja i za EU put Crne Gore.

Milatović je naglasio da novi Odbor za izbornu reformu koji je konstituisan krajem 2023. godine, ima težak zadatak ali i jasne smjernice budućeg djelovanja.

"Istakao je da su osnovni ciljevi za unaprjeđenje izbornog procesa u Crnoj Gori: profesionalizacija izborne administracije, bolja kontrola nad finansiranjem kampanja i zloupotrebom javnih resursa, uređivanje biračkog spiska i uvođenje otvorenih lista i individualnih kandidatura", zaključili su u saopštenju.

Bonus video: