Ivanović: Crna Gora cijeni podršku ODIHR-a u reformskim procesima

Ivanović je istakao da su sveobuhvatno praćenje, analiza i preporuke čiji je cilj unaprjeđenje izbornog sistema, istovremeno i podrška ODIHR-a ispunjavanju uslova sa evropske agende i doprinos ukupnom institucionalnom jačanju

1288 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Crna Gora cijeni prisustvo Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) tokom izbornih procesa i podršku u demokratizaciji i reformi izbornog zakonodavstva, kazao je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na sastanku sa direktorom ODIHR-a Mateom Mekaćijem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Ivanović istakao da su sveobuhvatno praćenje, analiza i preporuke čiji je cilj unaprjeđenje izbornog sistema, istovremeno i podrška ODIHR-a ispunjavanju uslova sa evropske agende i doprinos ukupnom institucionalnom jačanju.

Mekaći je, navodi se, rekao da je zadovoljan saradnjom sa crnogorskim institucijama, ocijenivši da Crna Gora, u kontekstu reformi koje sprovodi, šalje pozitivne signale, kako prema zemljama članicama Evropske unije (EU), tako i prema regionu.

“Na toj liniji, ukazano je na značaj uspostavljanja standarda i jačanja povjerenja građana u izborni proces, kao ključnih preduslova za osiguranje održavanja slobodnih i fer izbora”, kaže se u saopštenju.

Iz MVP su rekli da su Ivanović i Mekaći razgovarali i o rezultatima u oblasti reforme pravosuđa i posvećenosti 44. Vlade napretku u ključnim poglavljima pregovora s EU.

“Obostrano je ocijenjeno da jačanje izbornog procesa, kao jednog od temelja demokratije, predstavlja važan dio sveukupnih napora za ostvarenje prioritetnog vanjskopolitičkog cilja Crne Gore, članstva u EU”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: