Novi klub u Skupštini Glavnog grada za sada ćuti o svom dijelu kolača: Tražiće novi dogovor o podgoričkoj vlasti?

U ostatku odborničkog kluba PES-a očekuju da im doskorašnje kolege, koje će formirati poseban klub, neće biti opozicija nego podrška u donošenju odluka

31940 pregleda 29 reakcija 23 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Dok se petoro predstavnika novog kluba u Skupštini Glavnog grada neće oglašavati do prve naredne sjednice Skupštine Glavnog grada, lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević je juče nagovijestio da će pet dosadašnjih odbornika Pokreta Evropa sad (PES) tražiti “redefinisanje odnosa i dosadašnjeg koalicionog sporazuma” u podgoričkoj vlasti.

Knežević je tokom jučerašnjeg razgovora sa predsjednikom Slobodne Crne Gore Vladislavom Dajkovićem saopštio da je iskazana zabrinutost nakon najave novoformiranog kluba odbornika koji podržava Jakova Milatovića da će zatražiti redefinisanje odnosa i dosadašnjeg koalicionog sporazuma, iskazujući ipak uvjerenje da u Glavnom gradu neće doći do prijevremenih izbora zbog krize vlasti.

Iz ostatka odborničkog kluba Pokreta Evropa sad, kojim rukovodi Vasilije Čarapić, očekuju da im doskorašnji saborci neće biti opozicija nego podrška u donošenju odluka.

“Ne očekujemo da će novi klub djelovati kao klub opozicije, već kao klub većine, što znači da je vlast u Glavnom gradu stabilna”, kazao je Vijestima Čarapić.

On je rekao da im iz novog kluba odbornika nisu tražili ništa u vezi redefinisanja sporazuma i da nisu postavljali uslove za dalju podršku.

Jedan od pet odbornika u novom klubu, Dragutin Vučinić, rekao je prije par dana “Danu” da oni ostaju posvećeni saradnji sa odborničkom većinom u Glavnom gradu, ali da “vjeruje da će doći do dogovora, uvažavajući novu konstelaciju snaga”.

Odbornici neformalnog kluba juče nisu željeli da govore o eventualnom redefinisanju sporazuma, navodeći da će izjave dati nakon prve naredne sjednice lokalnog parlamenta.

“Unutar našeg Nezavisnog kluba, smo se usaglasili da ćemo davati izjave za javnost tek poslije prve sjednici Skupštine Glavnog grada”, kazao je Vijestima Vučinić.

Istim riječima to je potvrdila i odbornica Nađa Ljiljanić.

Vijesti su pitale šta bi podrazumijevalo redefinisanje dosadašnjeg koalicionog sporazuma, šta će tražiti i da li će nečim uslovljavati podršku odlukama koje budu na Skupštini.

Čarapić je kazao Vijestima da je iz tog kluba formalno istupilo pet odbornika, koji su i ušli u proceduru formalizovanja svog djelovanja u okviru posebnog kluba, na čijem čelu će biti odbornik Dragan Radović.

Pet doskorašnjih odbornika kluba odbornika PES-a su u utorak Skupštini Glavnog grada predali inicijativu za formiranje posebnog odborničkog kluba, u kome će još biti Ranka Otašević, Jevrosima Pejović i Nađa Ljiljanić. Kao potencijalna odbornica novog kluba se pominje i Bojana Savić.

Savić je formalno napustila podgorički odbor PES-a, ali je još odbornica. Tamara Rosandić za koju se takođe spekulisalo da bi se mogla priključiti novom klubu je to demantovala, navodeći da neće biti u novom klubu. Odgovarajući na pitanje Vijesti da li će djelovati kao samostalna odbornica ili će ostati u klubu PES-a, ona je kazala da smatra da je u ovom momentu to nerelevantno za njen angažman u Skupštini, te bi zadržala pravo da taj dio ne komentariše.

Ona je istakla da ostaje odbornica u Skupštini, “posvećena programu koji je predstavljen građanima i uz svu podršku svim kolegama sa kojima dijeli sistem vrijednosti”.

Baošić podržava kolege iz posebnog kluba, ali još ne zna hoće li s njima

Posebnom klubu bi se, kako se spekuliše, mogao pridružiti i nezavisni odbornik Nemanja Baošić, koji je do skoro bio predstavnik Demokratske narodne partije (DNP), što on nije ni potvrdio, ni demantovao.

“U ovom trenutku vam sa sigurnošću mogu reći jedino da u novonastalim okolnostima moju podršku imaju odbornici koji su nakon istupanja predsjednika Crne Gore odlučili da napuste odbornički klub PES-a. O eventualno daljim političkim koracima mogao bih govoriti nakon što obavim razgovore sa pomenutim kolegama u Skupštini Glavnog grada”, rekao je Baošić Vijestima.

Baošić je krajem januara donio odluku o istupanju iz Demokratske narodne partije zbog “mimoilaženja u političkim stavovima i odlukama rukovodstva partije u proteklom periodu”.

Bonus video: