BLOG Nikolić: Parlamentarna anarhija je počela imenovanjem Mandića za predsjednika Skupštine

Na Cetinju je u toku prva sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja Skupštine Crne Gore u ovo godini. Sjednica je bila pauzirana nakon verbalnog sukoba poslanik DPS Oskara Hutera i dijela poslanika parlamentarne većine

86080 pregleda 84 reakcija 84 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 07.03.2024. 15:07h
Završeno
12:54h

Poslanici su počeli raspravu o prvoj tački dnevnog reda današnje sjednice - Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralnog puta M-3 na lokaciji Šćepan polje (Crna Gora) i magistralnog puta M-18 na lokaciji Hum (Bosna i Hercegovina) i priključnih graničnih dionica;

12:52h

Slaven Radunović (ZBCG) kazao je da je na jednoj od prethodnih sjednica Huter njega prozivao „kako je jedini Radunović koji ne voli Cetinje“ i uveo u priču svog pretka.

„Nije nikakav problem, menii nikakav predak ne smeta. Problem je što je izrekao neistine za svoga pretka“, kazao je Radunović, što je propraćeno glasnim negodovanjem Hutera.

12:50h

Huter je rekao da je njegova reakcija bila jer su prozivani njegovi preci.

„Određene strukture riškale su, njuškale po porodičnoj grubnici poslanika. To se desilo nakon sjednica Skupštine i nakon prozivanja. Obraćao sam se Vama, nijesaamm nikoga drugo prozivao...Molim danas sve poslanike da se, zajedno s mnom, ostave pretresanja krvnih zrnaca i porodičnog stabla, mog ili bilo kog drugog. Neka se sa mnom to završi“.

Mandić se pridružio apelu Hutera i dodao da poziva i one koji druge prozivaju zbog prošlosti, da se uzdrže.

12:46h

Boris Mugoša (SD) rekao je Mandiću da „ne bude licemjer“ i da se ponaša onako kako se ponašao dok je bio u opoziciji.

„Daj čovjeku vlast, da pokaže pravo lice“.

Mandić mu je odgovorio da je pokazao „pravo lice“ i da je trpio kritike većine jer je opoziciji dozvoljavao da krši Poslovnik.

Poručio je da neće dozvoliti proceduru duže od jednog minuta.

12:43h

Sjednica je nastavljena nakon pauze.

Andrija Nikolić (DPS) javio se proceduralno i rekao da Skupština ima obavezu da bude transparentna u radu i izložena sudu javnosti.

"Ovo što se danas dogodilo, posljedica je parlamentrane anarhije koja je počela Vašim imenovanjem za predsjednika Skupštine, i ako je ovo način da se izborimo da se Poslovnik poštuje, moramo biti spremni i na pauze, jer nećemo dozvoliti da se preko parlamenta opozicija udaljava iz parlamentranog života", rekao je Nikolić.

12:43h

Nikolić je rekao da je Mandić u pauzi rekao da će pozvati obezbjeđenje.

"Ako imate namjeru da se na taj način odnosite prema opoziciji, samo izvolite, tu smo. Bićemo spremni i na taj vid upozorenja i sankcije“.

Mandić je odgovorio da Poslovnik i to predviđa i to nije nasilje.

"Sada se, na vaš zahtjev, vraćam striktnom poštovanju Poslovnika".

11:51h

Oskar Huter rekao je Mandiću da ne poštuje Ustav.

"Vi ste rekli da Cetinje ne zaslužuje da bude Prijestonica, danas pričate drugu priču...Vi ste htjeli da podignete spomenik Aci palikući".

Nakon dobacivanja poslanika Nove srpske demokratije Slavena Radunovića Huter mu je rekao "sram da te bude".

Nakon razmjene oštrih riječi Hutera sa poslanicima ZBCG, Mandić je dao pauzu od pet minuta.

Izmjena: 12:17h
11:50h

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da u Poslovniku stoji prohodnost manjinskih inicijativa opozicije u odnosu na kontrolna saslušanja, dva puta u toku redovnog zasjedanja.

"Želite da nas ućutkate i onemogućite Skupštinu da kontroliše Vladu".

11:46h

Poslanik GP URA Miloš Konatar apelovao je da se omoguće kontrolna saslušanja premijera Milojka Spajića i ministra finansija Vukovića.

"Ovo posebno dobija na težini, predsjedniče parlamenta, jer ni Vi juče nijeste znali, kao ni građani jesmo li se zadužili 650 miliona ili 687 milona eura, je li kamata 7,25 ili 5,88", kazao je.

Dodao je da se još ne zna koliko će koštati hedžing.

Mandić je rekao da on nije šef parlamentarne većine, već da je "prvi među jednakima".

Kazao je da će btii održan premijerski sat i da će poslanici moći da postave pitanja premijeru i ministrima.

Izmjena: 12:04h
11:43h

Mandić je pozvao "one koji dijele Crnu Goru" da to ne rade.

"Naš cilj je da Crna Gora bude dio EU, mir i stabilnost".

Rekao je da nije prvi put da predsjedava sjednicom na Cetinju, ali nije bilo tada protesta.

11:40h

Kazao je da je vaspitavan i u porodici i van porodice da na Cetinju žive neki posebni ljudi, koji bi mogli da se nazovu "nadljudi".

"To što danas jedna grupa ljudi troši kredit svojih predaka, to je njihov izbor i neka nastave tako da rade...Mislim da politika pomirenja koju promovišem nema alternativu...To je politika koja nas vodi naprijed, a ko hoće da bude zarobljenik starih priča i starih crnogorskih podjela i omraza, taj neka nastavi to da radi".

11:40h

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da se veoma "ugodno osjeća" što su danas na Cetinju, a "pretpostavlja i svi poslanici".

"Onda imamo posebnu odgovornost da budemo na visini zadataka", kazao je Mandić.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Oskar Huter reagovao je proceduralno.

"Optuženi vlasniče dvojnog državljanstva sa prezumpcijom nevisnosti, način na koji ste danas došli na Cetinje govori najbolje o Vama, a Vaša 'ugodnost' govori o licemjerju“, rekao je Huter obračajući se Mandiću.

Dodao je da je skandal i nezampaćeno da je u Prijestonici ovoliko policije.

Na Cetinju je u toku protest grupe građana znak revolta zbog dolaska šefa Mandića.

11:39h

Huter je kzao je da je siguran da je ova vlast donijela i „bojne otrove“.

„Cetinje je šifra opstanka Crna Gore zato vojvoda Mandić mora na Cetinje da ga dodatno ponizi i unizi sa kordonima policije i da se još ruga..Ako se ugodno osjeća, ako je to istina, onda je ifdeologija koju je plasirao bila neistinita ili je obratno. Vi te rekli da je Cetinje nebitno malo selo sspod Lovćena, Vi ste rekli da ođe živi nekkava sirotinja i sitnež, odnosno Vaša partija. Da je njegov značaj što je u njemu rođen Aleksandar Karađorđević čuven na Cetinju kao 'Aca palikuća', onaj ko je zabranio svome đedu da se vrati na Cetinje i živome i mrtvome“, kazao je Huter.

Mandić je odgovorio da želi da iskaže „visko poštovanje“ prema Cetinju.

„Imate privilegiju, vi Cetinjani, da su vaši preci stvorili Crnu Goru i da se sva današnja Crna Gora okupljala oko ovog grada. Naši preci koji nijesu Cetinjani prepoznavali su u ovom gradu tu iskru slobode i prihvatali da zajedno sa vašim precima grade Crnu Goru. Nisam siguran da su svi ovi koji protestuju Cetinjani“, rekao je Mandić i dodao da ne misli da je to volja većinskog Cetinja.

Bonus video: