Božović: Crna Gora pripremila prvu verziju Reformske agende za Plan rasta za Zapadni Balkan

"Božović je prenio očekivanje da će Evropska komisija uskoro izaći sa povratnim informacijama o predloženim mjerama"

3417 pregleda 2 komentar(a)
IPA programski koordinacioni sastanak, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
IPA programski koordinacioni sastanak, Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Crna Gora je u kratkom roku pripremila prvu verziju Reformske agende za Plan rasta za Zapadni Balkan, rekao je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova i Nacionalni IPA koordinator, Bojan Božović, otvarajući IPA programski koordinacioni sastanak i prenio očekivanje da će Evropska komisija uskoro izaći sa povratnim informacijama o predloženim mjerama.

"Budućnost Evrope je naša zajednička agenda. Upravo zato je obaveza svih nas, kako EU, tako i država koje su u procesu pristupanja, da radimo zajedno i održimo zamah proširenja", poručio je Božović.

U saopštenju Ministarstva evropskih poslova piše da je sastanak je održan danas u Podgorici, u hibridnom formatu, a da se posredstvom video linka obratila direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju, Valentina Superti.

"Istakla je da je značaj IPA-e više od finansijske podrške i predstavlja zajedničko ulaganje u socio-ekonomski razvoj i unapređenje demokratskih procesa regiona Zapadnog Balkana. Posebno je važno ostvariti stabilan napredak na putu pristupanja i uložiti dodatne napore da se ispune svi preduslovi, a EK će podržati proces kroz nedavno pokrenuti Plan rasta kako bi se donijeli benefiti članstva u EU i prije samog ulaska. Partneri u ZB će primiti podršku do 6 milijardi eura kroz korišćenje ovog novog instrumenta, kao dodatak sredstvima IPA. Ova kombinovana i uvećana finansijska podrška će značajno ojačati ekonomije regiona", kazali su iz Ministarstva.

Božović je, piše4 u saopštenju, poručio da je vrijeme da se ojačaju veze Zapadnog Balkana sa EU i da je iznio uvjerenje da će snažna politička podrška Unije i Plan rasta biti snažan impuls regionu i podsticaj vladama država Zapadnog Balkana da preduzmu nove, intenzivnije korake i ubrzaju sprovođenje reformi s ciljem dostizanja evropskih standarda i unapređenja kvaliteta života građana.

Dodali su da je on je kazao da je Crna Gora intenzivirala reformske aktivnosti u pregovaračkom procesu, kazali su u saopštenju, dodavši te da je, paralelno sa tim, u fokusu rada Vlade, uspješno i efikasno korišćenje EU fondova

"Uvjereni smo da će podrška koju nam pruža Evropska unija, kako kroz Plan rasta, tako i kroz Ipu, 'WBIF' i druge instrumente, biti efikasan mehanizam za sprovođenje reformi neophodnih da bi se pristupanje Crne Gore EU vratilo na pravi kolosijek', kazao je Božović", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: