Vlada priprema prinudnu upravu za Šavnik: Počinje odbrojavanje do izbora?

Vlada će se pozvati na član Zakona o lokalnoj samoupravi koji je dosta široko postavljen, kaže izvor “Vijesti”

27225 pregleda 20 reakcija 6 komentar(a)
Izbori ponavljani devet puta: Jedno od spornih izbornih mjesta u Šavniku, Foto: Svetlana Mandić
Izbori ponavljani devet puta: Jedno od spornih izbornih mjesta u Šavniku, Foto: Svetlana Mandić

Vlada bi uskoro mogla pokrenuti postupak za uvođenja prinudne uprave u Šavniku, što bi dovelo do novih lokalnih izbora u toj opštini, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Lokalni izbori u Šavniku počeli su, kao i u još 13 crnogorskih opština, 23. oktobra 2022. godine, ali nijesu završeni na dva biračka mjesta. Članovi biračkih odbora iz koalicije Za budućnost Šavnika nijesu dozvoljavali ljudima koji ne žive u Šavniku a upisani su u birački spisak, da glasaju, pa se tako na dva biračka mjesta glasalo svakog vikenda sve do 18. decembra prošle godine. Tada je, nakon devet izbornih krugova sve stalo, jer članovi Opštinske izborne komisije (OIK) nijesu mogli da se slože o raspisivanju novih izbora na tim mjestima u kojima je upisan 541 birač.

Izvor “Vijesti” kazao je da će se Vlada pozvati na Zakon o lokalnoj samoupravi, član 185, koji je dosta široko postavljen.

Prema tom članu Zakona, “kad skupština opštine (SO) duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta”, Vlada će upozoriti skupštinu opštine, da u određenom roku, obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija i zakonom utvrđenih obaveza. Ako to SO ne uradi, Vlada će, na predlog Ministarstva javne uprave, raspustiti skupštinu i formirati odbor povjerenika koji će opštinom upravljati do novih izbora, odnosno konstituisanja novog sastava SO.

U Šavniku su na vlasti i dalje savez DPS-a i Socijaldemokrata (SD).

Prema zakonu, predsjednik Crne Gore raspisuje izbore narednog dana od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju SO.

Od dana raspisivanja izbora do održavanja ne može proći manje od 60 ni više od 100 dana.

Iz Ministarstva javne uprave juče nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li će pokrenuti proceduru uvođenja prinudne uprave u Opštini Šavnik i iz kojih razloga s obzirom na to da SO održava sjednice.

U cilju rješenja “šavničke krize” i sprečavanja njenog ponavljanja u drugim opštinama, poslanik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković predložio je dopune Zakona o biračkom spisku koje je Skupština trebalo da razmatra na sjednici koja počinje 11. marta, ali su ih juče povukli, nakon reakcija opozicije.

“Povlačim Predlog zakona o biračkom spisku, jer smatram da treba skratiti postupak razrješenja situacije u Šavniku kroz uvođenje prinudne uprave, nakon čega bi Odbor (za izbornu reformu) dogovorio tekst Predloga zakona o biračkom spisku”, naveo je juče Leković u saopštenju.

Povukao dopune Zakona o biračkom spisku: Momčilo Leković
Povukao dopune Zakona o biračkom spisku: Momčilo Lekovićfoto: Boris Pejović

Predlogom je predviđeno da se, izbori na biračkom mjestu na kojem je nadležna izborna komisija poništila rezultate izbora, ponove na osnovu izvoda iz zaključenog biračkog spiska za to biračko mjesto.

“Na ponovnim izborima mogu glasati samo birači upisani u izvod iz zaključenog biračkog spiska za to biračko mjesto”, navodi se u Predlogu.

Ovaj Predlog bio je na dnevnom redu Skupštine krajem prošle godine, ali je i tada povučen jer opozicija smatra da se tim zakonom mora baviti skupštinski Odbor za reformu izbornog zakonodavsta.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić u utorak je rekao da je uvrštavanje dopuna Zakona o biračkom spisku na dnevni red sjednice Skupštine “novi pokušaj rušenja Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, a koji se izvršava po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako bi se srušio evropski put Crne Gore”.

Andrija Nikolić
Andrija Nikolićfoto: Boris Pejović

Zbog toga su juče šefovi iz četiri opoziciona poslanička kluba – DPS, Bošnjačka stranka, Socijaldemokrate (SD), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Demokratska unija Albanaca (DUA) uputili pismo ambasadorima članica Evropske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije i tražili sastanak.

“Ako vlast izmjesti zakonsku materiju o biračkom spisku iz Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, bez dijaloga i dogovora sa opozicijom, onda je očigledna namjera parlamentarne većine da sruši dogovor o principima na kojima je formiran Odbor”, poručili su u pismu.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica smatra da Zakon o biračkom spisku treba da bude prva tačka dnevnog reda Odbora za izbornu reformu.

Dragan Koprivica
Dragan Koprivicafoto: Screenshot/TV Vijesti

On je u Bojama jutra Televizije Vijesti rekao da problem sa Šavnikom ne može biti riješen samo Zakonom o biračkom spisku, već je potrebna ozbiljna analiza i reforma, da bi se izašlo iz ove priče.

Uprava policije je u junu 2022. godine podnijela krivične prijave protiv 37 osoba, “izbornih turista”, zbog sumnje da su iz drugih crnogorskih opština u susret lokalnim izborima lažno prijavili prebivališta u Opštini Šavnik.

Ove godine redovni izbori u Kotoru, Gusinju i Andrijevici

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša rekao je da su za ovu godinu predviđen izbori u Kotoru, Gusinju i Andrijevici.

Podsjeća da su izbori u ovim opštinama održani 30. avgusta 2020. godine, kada i parlamentarni izbori. Izbori se održavaju najkasnije 15 dana prije isteka mandata aktuelnim odbornicima

“Nedavno sam sazvao sjednicu DIK na kojem su analizirane preporuke iz konačnih izvještaja misija ODIHR-a koje se odnose na izbore održane tokom 2023. godine. Zaključeno je da se upravo u ovim opštinama počne sa implementacijom preporuke koja se odnosi na edukacije birača i biračkih odbora”, rekao je Mugoša “Vijestima”.

To, kako je objasnio, znači da će DIK ove godine posebnu pažnju posvetiti edukacijama opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora u ove tri opštine, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta rada izborne administracije.

Bonus video: