Tuzi u razgraničenju sa Podgoricom traže podjelu "bračne imovine" i para

Predstavnik Tuzi i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj rekao je da je imovina koja se sada vodi na Glavni grad zajednički stečena i da se u procesu razgraničenja ove dvije opštine tako mora i dijeliti

33512 pregleda 122 reakcija 74 komentar(a)
Tražiće da im Podgorica plaća naknadu jer koristi zajedničku imovinu bez saglasnosti Tuzi: Đeljošaj, Foto: BORIS PEJOVIC
Tražiće da im Podgorica plaća naknadu jer koristi zajedničku imovinu bez saglasnosti Tuzi: Đeljošaj, Foto: BORIS PEJOVIC

Opština Tuzi u procesu razgraničenja sa Glavnim gradom traži da se cjelokupna imovina koja je u vlasništvu Podgorice podijeli, a ako im se tokom pregovora ne nadoknadi višegodišnje korišćenje i prihodi koji su ostvareni od zajedničke imovine, pravo će tražiti na sudu.

Član komisije za stvaranje uslova za rad novoformirane opštine u ime Opštine Tuzi i aktuelni ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je juče “Vijestima” da podjela imovine između Glavnog grada i Opštine Tuzi nije definisana, što, kako je rekao, predstavlja veći problem od razgraničenja teritorije.

“Jer cjelokupna imovina koja je danas na Glavni grad Podgorica je zajednička imovina Podgorice i Tuzi, koju moramo podijeliti, jer zajedno smo je i stekli”, istakao je Đeljošaj.

Izvor iz Vlade je prije dva dana saopštio Vijestima da je razgraničenje Tuzi i glavnog grada navodno pri kraju i da bi nakon toga trebalo da se definiše razgraničenje Zete i Podgorice.

Đeljošaj je kazao da se podjela zajedničke imovine ne odnosi samo na preduzeće Deponije, koje je dijelom i na teritoriji opštine Tuzi.

“Ne samo na (Deponije), nego na sve, od odmarališta u Sutomoru i Veruši, pa do cijele imovine pokretne i nepokretne, bila ona u Tuzima, Podgorici ili bilo gdje, pa do imovine privrednih društava. Sve je to zajedničko i mora se podijeliti”, kazao je Đeljošaj.

Odgovarajući na pitanje da li je to pravno moguće, Đeljošaj je kazao da je “to jedino pravno moguće rješenje”.

“Ako nema dogovora, mora arbitraža. Mi smo to predlagali evo godinu i po, ali su članovi koji predstavljaju Podgoricu bježali sa sastanka, pa se nijesu odazvali zakazanim sastancima, jer se boje i arbitraže, pa bi da iskorišćavaju zajedničku imovinu unedogled. I za to smo našli pravni lijek, pa će morati da kompenziraju”, kazao je Đeljošaj.

Pojasnio je da taj “pravni lijek” podrazumijeva da Glavni grad Opštini Tuzi plaća naknadu za korišćenje zajednicke imovine koju koristi bez saglasnosti opštine Tuzi, “jer koriste i ostvaruju i prihod i dobit od zajedničke imovine”.

Iz Glavnog grada “Vijestima” juče nisu odgovorili kakav je njihov stav oko ovakvog načina podjele imovine, da li je to pravno moguće i kako gledaju na navode o plaćanju naknade Tuzima.

Tuzi su postale samostalna opština 2018. godine. Skupština Glavnog grada je na sjednici održanoj 27. septembra 2018. godine, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, donijela odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane opštine Tuzi.

Zadatak odbora bio je da, u skladu sa zakonom, predloži način uređenja odnosa, teritorijalno razgraničenje i način podjele imovine, kao i druge aktivnosti potrebne za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane Opštine Tuzi. Od tada nije postignut dogovor u vezi sa teritorijalnim razgraničenjem i podjelom imovine između Glavnog grada Podgorica i Opštine Tuzi.

“U postupku ćemo tražiti da se Tuzima nadoknadi za sve ove godine korišćenje i prihodi koji su ostvareni na osnovu korišćenja naše zajedničke imovine. Ako se ne riješi u ovom procesu, Opština Tuzi će isto tražiti u sudskim procesima. Mi smo spremni na dogovor ili ako već neće i ako i nova uprava bude imala isti odnos prema ovom pitanju kao prethodni, onda da se ide na arbitražu i zaključi ovo pitanje”, kazao je Đeljošaj.

On je ponovio da po zakonu, samo kada se završi razgraničenje i podjela imovine između Tuzi i Podgorice, može da se završi ista procedura između Podgorice i Zete.

Ovo se odnosi ne samo na (Deponije), nego na sve, od odmarališta u Sutomoru i Veruši, pa do cijele imovine pokretne i nepokretne, bila ona u Tuzima, Podgorici ili bilo gdje, pa do imovine privrednih društava. Sve je to zajedničko i mora se podijeliti”, kazao je Đeljošaj

Bonus video: