Na Žabljaku, ipak može da se gradi: Koalicioni partneri nisu podržali predlog DI

Iako najavljivana kao inicijativa za spas grada od prekomjerne i divlje gradnje, uz DPS, ni odbornici vladajuće koalicije nisu podržali svoje kolege iz Durmitorske incijative koji su tražili da vlada izglasa moratorijum

22821 pregleda 52 reakcija 31 komentar(a)
a sjednice SO Žabljak, Foto: Privatna arhiva
a sjednice SO Žabljak, Foto: Privatna arhiva

Zaključci o zabrani gradnje na Žabljaku do postupka izmjene i dopune prostorno-planske dokumentacije, koju je podnijela vladajuća Durmitorska inicijativa (DI), juče nije dobila podrušku odbornika lokalnog parlamenta na Žabljaku.

Za predlog su glasali samo odbornici Durmitorske inicijative - šest, 11 odbornika je bilo protiv, šest uzdržano i pet odbornika nije glasalo. To znači da sa zaključkom koji je predložila DI nisu saglasni ni odbornici partija koje sa tom građanskom inicijativom čine vlast, kao što su Nova, Demokrate i Pokret Evropa sad.

Rasprava o moratorijumu na gradnju lokalni parlament počeo je prije sedam dana, ali je na zahtjev Durmitorske inicijative, sjednica odložena na sedam dana zbog dodatnih konsultacija unutar vladajuće koalicije.

Obrazlažući predlog zaključaka, odbornik Durmitorske inicijative Božidar Kasalica kazao je da sadašnji tempo gradnje ugrožava budućnost Žabljaka.

“Gruba je podvala da je naš predlog suprotan interesima Žabljaka. Bez obzira kako se Skupština izjasni o zaključcima, ostaće da je Durmitorska inicijativa pokušala da spasi Žabljak”, rekao je Kasalica.

Predsjednik opštine Žabljak Radoš Žugić kazao je da su zaključci predloženi kako bi se izbjegao “urbicid Žabljaka” i kako bi se spriječila nekontrolisana gradnja.

“Nismo vođeni političkim razlozima. Cilj nam je zaštita interesa lokalnog stanovništva. Ako smo nekada mogli reći ne Petrovićima i Karađorđevićima, možemo i današnjim investitorima”, rekao je Žugić, dodajući da kralju Aleksandru svojevremeno nije dozvoljena gradnja ljetnjikovca na Crnom jezeru. Kazao je i da investitori neće povećati broj stanovnika.

“Žabljaku trebaju hoteli i nova radna mjesta”, rekao je Žugić, ističući da je 550 nelegalno izgrađenih objekata priključeno na vodovodnu mrežu.

Kazao je da je preživio “torturu i pritiske zato što sam se zalagao za moratorijum”.

Milanko Ćetković (SNP) je kazao da se zaključcima SO Žabljak ne mogu suspendovati Zakon o izgradnji, “tako i da se usvoji, neće imati efekta”.

“Plašim se da bi se usvajanjem zaključaka ograničilo pravo na svojinu lokalnog stanovništva. Time bi se pojačalo iseljavanje sa Žabljaka. Ovim bi kaznili lokalno stanovništvo i abolirali nelegalne graditelje”, rekao je Ćetković.

Odbornik DPS-a Marko Božović smatra da bi zabranom gradnje “zabranili život na Žabljaku”.

“Kada se prodavala zemlja, niko se nije bunio. Oni koji su kupovali zemlju kupili su da grade”, rekao je Božović.

Njegov partijski kolega Milorad Zarubica kazao je da je Inicijativa “neprijateljski čin prema građanima Žabljaka”.

Sekretar za urbanizam Sava Zeković inicijativu je doživio kao pokušaj da se pomogne Žabljaku, a glavni administrator Goran Vojičić smatrao da bi usvajanje ove inicijative imalo teške političke i pravne posljedice.

Ivan Popović (Nova) kazao je da je stanovništvo Žabljaka protiv moratorijuma na gradnju i predložio da se organizuje javna rasprava na tu temu i da narod o tome odluči. Rekao je da treba tražiti druge modele.

Dragan Vukićević (Demokrate) predlagao je da se inicijativa povuče jer nema podršku većine.

“Odlukom o zabrani gradnje zahtijevamo izuzimanje prava izgradnje objekata od javnog interesa određenim čl. 2. odluke o lokalnim objektima od opšteg interesa, koju je Skupština opštine Žabljak donijela na zasjedanju 1. 4. 2021. godine. Objekte, čija se rekonstrukcija vrši u postojećim gabaritima, kao i objekata za koje su vlasnici nepokretnosti, shodno izdatim urbanističko-tehničkim uslovima, izvršili prijavu gradnje objekata zaključno sa danom stupanja na snagu Odluke Vlade o zabrani gradnje na teritoriji opštine Žabljak. Neodložnost i neophodnost donošenja odluke o uvođenju moratorijuma na gradnju, odnosno zabrani gradnje proističe iz činjenice da je nezadovoljavajuće faktičko stanje na terenu u pogledu izgradnje objekata, rezultat nepoštovanja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, prvenstveno u pogledu odredaba zakona koje tretiraju, urbanističke parametre i pojmove, kao i potvrđeni brojni nedostaci u postojećoj planskoj dokumentaciji, njenom tumačenju i sprovođenju”, navodi se u predloženim Zaključcima koji nisu usvojeni.

Potpisnici tvrde da dosadašnje nekontrolisane promjene u prostoru opštine Žabljak u dobroj mjeri dovode u pitanje dalju održivost sistema komunalne infrastrukture, a samim tim i opstanak grada Žabljaka kao naseljenog mjesta i opštine Žabljak kao turističke destinacije.

“Osim toga, kroz izradu, izmjenu i dopunu planske dokumentacije, usaglašavanjem urbanističkih parametara i jasnim definisanjem pravila građenja i materijalizacije objekata namjeravamo uticati na stvaranje autentičnog ambijenta usklađenog sa tradicionalnom infrastrukturom durmitorskog područja.

Skupština opštine Žabljak se sa zabrinutošću odnosi i prema sveprisutnoj bespravnoj gradnji na teritoriji opštine Žabljak. Intenzitet i razmjere bespravne gradnje su ozbiljna prijetnja trajnom narušavanju i devastaciji prostora kao neobnovljivog resursa, na čijoj se autentičnosti zasniva turistička atraktivnost i privredna atraktivnost područja.

SO zahtijeva od Vlade da prilikom izrade prostornog plana Crne Gore, prostorno-urbanističkog plana opštine Žabljak u okviru zakonskih propisa predvidi rješenja za dobijanje smjernica za gradnju u ruralnom području, gdje ne postoje donijeti planovi nižeg reda posebno u dijelu plana posebne namjene durmitorskog područja.

Ovim rješenjem zadovoljili bi potrebe lokalnih poljoprivrednih proizvođača, a sve u cilju daljeg razvoja seoskog turizma i poljoprivredne proizvodnje. Skupština opštine Žabljak zahtijeva od Vlade Crne Gore da primjenom zakonskih propisa i inspekcijskom kontrolom, a efikasnijim i ažurniji način prevenira bespravnu gradnju koji svojim razmjerama ozbiljno prijeti trajnom narušavanju i devastaciji prostora.

Durmitorska inicijativa juče je dostavila izmjene i dopune zaključaka o potrebi zabrane gradnje na Žabljaku do postupka izmjene i dopune prostorno-planske dokumentacije.

Bonus video: