PES traži da se u dnevni red uvrste zakoni o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju i o o eksproprijaciji

Sjednica Skupštine zakazana za 11. mart

16691 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Pokret Evropa sad
Foto: Pokret Evropa sad

Poslanički klub Pokreta Evropa sad (PES) traži da se dnevni red sjednice Skupštine zakazane za 11. mart dopuni tačkom - Predlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju.

"Uzimajući u obzir da je Vlada Crne Gore 30. 10. 2023. godine donijela Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave… u skladu sa kojom je Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine preuzelo poslove i službenu dokumentaciju u vezi sa poslovima odlučivanja u drugostepenom upravnom postupku iz oblasti imovinskih prava i prvostepene postupke restitucije, smatram da je opravdano predlog izmjena ovog zakona uvrstiti što prije na dnevni red, i o njemu odlučivati već na ovoj sjednici", istakao je šef kluba PES Vasilije Čarapić.

Taj klub traži i da se dnevni red dopuni tačkom - Predlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o eksproprijaciji.

"Uzimajući u obzir da je Vlada Crne Gore 30.10.2023, godine donijela Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave u skladu sa kojom je Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine preuzelo poslove i službenu dokumentaciju vezanu za pokretanje postupaka eksproprijacije kao i isplatu pravične naknade po osnovu eksproprijacije bivšim vlasnicima, smatram da je opravdano predlog izmjena ovog zakona uvrstiti što prije u dnevni red i o njemu odlučivati već na ovoj sjednici, a sve u cilju nesmetanog postupanja u pogledu isplate pravične naknade za eksproprisane nepokretnosti, izbjegavanja postupaka izvršenja odnosno prinudne naplate, realizacije kapitalnih projekata i zaštite državnih interesa", naveo je Čarapić.

Bonus video: