Gradnja ljulja žabljačku vlast

Durmitorska inicijativa će na sjednici Glavnog odbora razmatrati novonastalu situaciju i donijeti odluku o daljoj saradnji sa koalicionim partnerima, kaže predsjednik Miraš Vuković

26697 pregleda 51 reakcija 49 komentar(a)
Razmimoilaženja po pitanju gradnje (sa posljednje sjednice Skupštine), Foto: Privatna arhiva
Razmimoilaženja po pitanju gradnje (sa posljednje sjednice Skupštine), Foto: Privatna arhiva

Opstanak vladajuće koalicije na Žabljaku doveden je u pitanje nakon što nije prošao predlog Durmitorske inicijative o zabrani gradnje u poddurmitorskoj opštini.

I dok iz Durmitorske inicijative, jedne od članica vladajuće koalicije, najavljuju da će na prvoj narednoj sjednici Glavnog odbora razmotriti dalju saradnju sa koalicionim partnerima, nakon što nijesu podržali njihov predlog, iz Nove i Demokrata poručuju da neusvajanje odluke u lokalnoj skupštini ne može ugroziti funkcionisanje vlasti i da nema trzavica.

“Durmitorska inicijativa će na prvoj narednoj sjednici Glavnog odbora razmatrati novonastalu situaciju i, shodno dogovoru, donijeti odluku o daljoj saradnji sa koalicionim partnerima”, rekao je za “Vijesti” predsjednik Durmitorske inicijative Miraš Vuković, upitan kako će se neusvajanje moratorijuma na gradnju odraziti na dalje funkcionisanje lokalne vlasti i da li postoje nesuglasice u vladajućoj koaliciji.

On nije precizirao kada će biti održana sjednica Glavnog odbora Durmitorske inicijative na kojoj će se i to pitanje razmatrati.

“Nijesmo još zakazali sjednicu”, kazao je Vuković.

Istakao je da je “neusvajanje odluke o donošenju zabrane gradnje na period od godinu dana, za koji bi se period izvršile izmjene i dopune postojeće planske dokumentacije nižeg reda, predstavlja veliku opasnost po devastaciju sa trajnim posljedicama prostora opštine Žabljak”.

Za usvajanje Zaključaka glasalo je šest odbornika Durmitorske inicijative, dok su uzdržani bili njihovi koalicioni partneri - odbornici Demokrata, Koalicije ZBCG i Prave Crne Gore. Protiv su bili opozicioni odbornici DPS-a i SNP-a...

Pokret građana Durmitorska inicijativa u Skupštini opštini Žabljak ima šest odbornika, Demokrate i DF po pet, a Prava Crna Gora jednog. SNP ima tri, a DPS deset mandata.

“Vijesti” nijesu uspjele da dobiju komentar od predsjednika Opštine Radoša Žugića (Durmitorska inicijativa), jer je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u petak bio “službeno odsutan i da nije u prilici da daje izjave”.

Nova i Demokrate bi da pitaju građane

Predsjednik Skupštine opštine Ivan Popović (Nova) ocijenio je da neusvajanje jedne odluke koja je bila na rednom redu lokalnog parlamenta ne može da ugrozi funkcionisanje lokalne vlasti.

“Svi imamo svoje stavove i argumente. Mislim da funkcionisanje lokalne vlasti ne treba dovoditi u pitanje jer ćemo mi i u budućnosti imati još inicijativa koje treba da izglasamo u parlamentu. Mislim da je bio jedan konstruktivan vid rasprave i da ne treba dovoditi u pitanje dalje funkcionisanje vlasti na Žabljaku. Nova Srpska demokratija i koalicija Za budućnost Crne Gore su tu da razgovaramo u svakom momentu, saslušamo i dobre i loše stvari i da ih popravimo”, rekao je Popović.

On smatra da o zabrani gradnje treba konsultovati građane Žabljaka, ili organizovati referendum na kojem bi se mještani izjasnili da li je dobro ili ne uvoditi zabranu gradnje.

“Mislim da bi bilo dobro da se u narednih petnaestak dana organizuje javna rasprava na kojoj bi se ocijenilo da li je dobro donositi jednu ovakvu inicijativu”, poručio je Popović.

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata i potpredsjednik Opštine Darko Šljivančanin “Vijestima” je kazao da vlast u podurmitorskom gradu normalno funkcioniše i da očekuje da će tako biti i u narednom periodu.

“Vlast je normalno funkcionisala bez ikakvih prepreka. Za sada nema trzavica u vlasti, među koalicionim partnerima”, rekao je Šljivačninin.

Kazao je i da Demokrate smatraju da treba da se donese moratorijuma na gradnju, ali da u izradu predloga zaključaka treba da budu uključeni svi predstavnici građana.

“Mi smo tražili da se povuče predlog zaključaka i da se u njihovu izradu uključe svi predstavnici političkih patrija i građana, kako bi se donijeli što kvalitetniji zaključci”, rekao je Šljivančanin.

I jedini odbornik Prave Crne Gore, članice vladajuće koalicije na Žabljaku, Dejan Rondović, kazao je da ne očekuje da se neusvajanje zaključaka koje su predložili njihovi koalicioni partneri iz Durmitorske inicijative može odraziti na krizu lokalne vlasti.

Pozvao je koalicione partnere da nastave saradnju.

Govoreći o razlozima zbog kojih je izostala njegova podrška predlogu Demokratske inicijative, Rondović je kazao da je nedostajalo koalicionog dogovora i da je trebalo više vremena posvetiti tom pitanju.

“URBICID” I “GORAK UKUS”

U saopštenju Durmitorske inicijative, izdatom nakon neusvajanja njihovog predloga o uvođenju moratorijuma na gradnju u granicama prostorno-planske dokumentacije, sa izuzetkom PUP-a Žabljak, navodi se da su u prethodnih 18 mjeseci inicirali i održali više sastanaka na lokalnom i državnom nivou na kojima je ta tema detaljno analizirana.

“Učinili smo sve da se pronađe adekvatno rješenje, bili fleksibilni i nudili razne modele kako bi tretirali ovo pitanje. Nijesmo naišli na razumijevanje sa druge strane. Svjesni svojevrsnog urbicida koji se dešava u našem gradu, predložili smo jedan ovakav zaključak. Polazeći od premise da je prostor naš najveći resurs, željeli smo da sačuvamo ono što je još uvijek moguće sačuvati. Nijednog trenutka nijesmo polazili od svojih ličnih ili partijskih interesa već nas je u ovom poduhvatu vodio isključivo interes Žabljaka. Tražili smo samo da se stopira gradnja na godinu dana, dok se reviduju postojeći planovi. Planovi, koji širom otvaraju vrata da Žabljak postane crnogorski Zlatibor i Eldorado za kapital. Ako je ovo vizija razvoja opozicije i dijela pozicije, onda se nameću razmišljanja, šta dalje”, naveli su u saopštenju

Istakli su da je Durmitorska inicijativa osnovana zbog većih ciljeva i da njihova borba “ovdje neće stati”.

“Durmitorska inicijativa nije kočničar razvoja Žabljaka, već želi da se Žabljak razvija po mjeri svojih građana, kao moderan planinski centar. Mi ne želimo planinsko Sutomore u našem dvorištu. Nažalost, danas smo ostali usamljeni. Kako reče naš predsjednik opštine na našoj konvenciji predizbornoj, mi za uzor imamo neke druge Durmitorce. Ostaje gorak ukus nakon današnje sjednice, ali nikako osjećaj poraza. Ostaje i tonski i video zapis da je neko u jednom trenutku poželio da sredi urbanistički haos. Mi nastavljamo našim putem. Ljudi koje je Durmitorska inicijativa delegirala na određene pozicije dosljedno i u skladu sa našom vizijom rade svoje poslove. Vođeni idejom održivog razvoja Žabljaka, odbacujući viziju masovnog turizma u našem gradu, nastavljamo dalje. Naši građani će vrlo brzo imati priliku da vide pogubnost važećih DUP-ova. Mi smo pokušali i svijetlog obraza stajemo pred naš narod”.

Učinili smo sve da se pronađe adekvatno rješenje, bili fleksibilni i nudili razne modele kako bi tretirali ovo pitanje. Nijesmo naišli na razumijevanje sa druge strane... Ako je ovo vizija razvoja opozicije i dijela pozicije, onda se nameću razmišljanja, šta dalje

Bonus video: