Mandićeva fotelja sigurna sa raspravom ili bez nje

Politički analitičar Stefan Đukić ocjenjuje da nije dobra inicijativa PES-a da se sa dnevnog reda izostavi inicijativa za smjenu šefa Skupštine

30471 pregleda 135 reakcija 47 komentar(a)
DPS inicirao smjenu: Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
DPS inicirao smjenu: Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović

Predlog Pokreta Evropa sad (PES) da se sa dnevnog reda današnje sjednice Skupštine izostavi inicijativa za razrješenje predsjednika parlamenta Andrije Mandića podržaće i Demokratska narodna partija (DNP) i Socijalistička narodna partija (SNP). Da li će to učiniti i Mandićeva Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska Crna Gora, “Vijestima” nije odgovoreno.

Nijesu se izjasnile ni opozicione Bošnjačka stranka i GP URA, dok su iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) poručili da neće podržati predlog PES-a.

U obrazloženju predloga PES-a upućenom šefu parlamenta, predsjednik poslaničkog kluba Vasilije Čarapić naveo je da je inicijativa za smjenu Mandića pogrešna:

“Te da bi razmatranje ove tačke dnevnog reda dalo netačan dojam da se nalazimo u nekoj atmosferi nestabilnosti, što svakako nije slučaj budući da ovaj saziv Skupštine isporučuje istorijske rezultate, a da su pojedini podnosioci ove inicijative ti koji žele da izazovu nestabilnost, što su do sada pokazali na svakom koraku”.

Smjenu šefa parlamenta iniciralo je opozicioni DPS. Ako se predlog nađe na dnevnom redu i ako se o njemu bude glasalo, za Mandićevu smjenu potrebna je podrška većine od ukupnog broja prisutnih poslanika. Zasada nema te većine.

Đukić: Opozicija ima pravo da inicira i politički profitira

Politički analitičar Stefan Đukić kazao je “Vijestima” da inicijativa PES-a nije dobra:

“Razumijevajući sve što članstvo PES-a kao i njihovi simpatizeri kažu o tom slučaju - da je jasno da inicijativa neće proći, da će vjerovatno biti poligon za ispoljavanje netrpeljivosti kroz nacionalističke poruke, pa i razumijevanje da žele optimizovaniji rad Skupštini - njihova inicijativa nije dobra”.

Đukić je ocijenio da opozicija ima pravo da daje zahtjeve, da u skladu sa tim šta su njene mogućnosti pokreće inicijative i da pokušava politički da profitira.

“Uostalom, skoro sve poluge moći su u rukama vlasti, pa mogu usmjeravati raspravu na način na koji žele, ne produžavajući je ako je smatraju bespredmetnom”.

Opozicioni DPS- je kao razloge za Mandićevu smjenu naveo da postoji nekoliko razloga zašto je Mandić nedostojan funkcije. Prvi je, kako je ranije kazao šef kluba DPS-a Andrija Nikolić, što Mandić, nijednom nije priložio dokaze da je u legalnom posjedu crnogorskog državljanstva.

Opozicija ima pravo da zahtijeva: Đukić
Opozicija ima pravo da zahtijeva: Đukićfoto: Srdan Kosović

Ocijenio je da je Mandić neozbiljnim odnosom značajno doprinio kompromitaciji države koju predstavlja i onda kad je gostovao u izbornom štabu svojih partnera (SNS u Srbiji) “jer se tako stavlja na stranu jednog dijela građana”.

“To je diplomatski incident i dao je sud o građanima u Srbiji”.

Nikolić je naveo i da je Mandić “uveo zastavu druge države u Skupštinu”, čime je, kako kaže, kompromitovao sve građane Crne Gore.

PES: Poslali bi snažnu poruku

Čarapić je u obrazloženju predloga naveo da kod podnošenja inicijative za razrješenje Mandića postoji dvostruki aršin. O tome, kako je naveo, svjedoči i činjenica da su nasuprot sadašnjem stanju, upravo one partije koje su podnijele predlog za razrješenje Andrije Mandića, 7. februara 2022. godine razriješili sa mjesta funkcije predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, pozivajući se tada na velike društvene, političke i socijalne podjele, zaustavljen EU put i nazadovanje na polju vladavine prava.

“Cjelokupna javnost u Crnoj Gori je svjesna da mi danas imamo nikad manje društvene, političke i socijalne podjele, nikad opipljivije EU integracije i ubrzan put ka EU, kao i velike napretke na polju vladavine prava, što je dokazano i izborom VDT-a u januaru ove godine, a sve ovo je i prepoznato od strane svih naših evropskih partnera i međunarodnih organizacija”, piše u predlogu koji je potpisao Čarapić.

U obrazloženju se navodi da to što su pojedini podnosioci ove inicijative odustali od društvenog pomirenja i EU integracija ne znači da su od toga odustali svi poslanici, pa bi se skidanjem ove tačke sa dnevnog reda poslala snažna poruka: “A to je da u Skupštini Crne Gore, ipak, postoji većina koja ne želi da se vraćamo ideološkim temama koje dijele narod, koja ne želi da se vratimo u vrijeme kada je zbog nedostatka reformi Crnoj Gori uvedena klauzula balansa u kontekstu naših EU integracija, te da ne želimo da vladavinu prava podredimo mafiji i hororima sa Skaj aplikacije”, naveo je Čarapić.

U obrazloženju navodi da je isključiva namjera parlamentarne većine afirmacija političke stabilnosti koja dovodi do konkretnih rezultata, a za koju je osim vladajuće većine zaslužan i dio opozicije koji je nesumnjivo pokazao privrženost evropskom putu.

“Stoga bi skidanjem ove tačke sa dnevnog reda pokazali i povećan stepen zrelosti jer štitimo javni prostor od zapaljivog diskursa koji je bio primjetan i na prošloj sjednici, pokazali bi i da smo fokusirani na konkretnu materiju koja je od vitalnog značaja za građane Crne Gore, a ostavili bi i prostor za građenje novih partnerstava koja samo mogu da ojačaju našu zemlju”, navodi Čarapić.

Vuković Kuč: Biće smijenjen nekad

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč juče je kazala da će predsjednik Mandić svakako biti smijenjen sa te funkcije, navodeći da ostaje da se vidi da li će to biti sljedeće, ili neke naredne sedmice.

Vuković Kuč je za agenciju MINA ocijenila da PES predlogom da se inicijativa za smjenu Mandića skine sa dnevnog reda sjutrašnje sjednice Skupštine, pokazuje svoju slabašnu i kolebljivu politiku.

Ona je istakla da Mandić, čak i da želi, ne može pobjeći od rasprave, jer će ta tačka biti dio dnevnog reda prve naredne sjednice kad je opozicija kandiduje kao svoju tačku, jer prohodnost opozicionom predlogu garantuje Poslovnik.

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković juče je poručio da ovim činom PES pokušava izbjeći svoju osnovnu dužnost - da pred poslanicima i građanima objasne odstupanje od politike na kojoj su dobili povjerenje dijela građana.

“Navodna odlučnost parlamentarne većine da ubrzaju put ka Evropskoj uniji proporcionalna je rušenju Ustava, zakona, nezavisnosti i građanskog koncepta Crne Gore.

Džaba birokratski štrikovi na poglavlja 23 i 24, kada u praksi sahranjujete sve vrijednosti EU”, kazao je Đuričković.

Bonus video: