Mandić o glasanju BS za njegovu smjenu i stavu Kneževića: Jedno glasanje nije za sva vremena

"Želimo najbolje odnose sa njima. Pružamo ruku da se ti ponori koji su postojali prevaziđu i očekujemo od bošnjačkih političara da dobijeme neke slične poruke, iako za sada ne primjećujemo da se oni ponašaju tako, već ponavljaju sve one floskule koje je ponavljao DPS u prethodnom periodu, jer oni imaju čvrsto savezništvo sa DPS-om", rekao je Mandić

43591 pregleda 37 reakcija 36 komentar(a)
Mandić, Foto: Igor Šljivančanin/Skupština Crne Gore
Mandić, Foto: Igor Šljivančanin/Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je komentarišuci glasanje Bošnjačke stranke (BS) za njegovu smjenu i stav lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića, rekao da jedno glasanje nije glasanje za sva vremena.

"Želimo najbolje odnose sa njima, jedno glasanje nije glasanje za sva vremena, a mi u Crnoj Gori želimo da budemo najbolji jedni sa drugima. Tamo gdje su bile te razlike najveće, to je upravo između populacije koja glasa Novu srpsku demokratiju i BS. Pružamo ruku da se ti ponori koji su postojali prevaziđu i očekujemo od bošnjačkih političara da dobijeme neke slične poruke, iako za sada ne primjećujemo da se oni ponašaju tako, već ponavljaju sve one floskule koje je ponavljao DPS u prethodnom periodu, jer oni imaju čvrsto savezništvo sa DPS-om. Da li će se u bošnjačkoj politici pojaviti snaga da mogu zajedno da rade sa političarima iz reda srpskog naroda, vidjećemo. Siguran sam da bi to Srbi željeli", naveo je Mandić.

Komnetarišući inicijativu za njegovu smjenu, rekao je da opozicija ima pravo da traži provjeru, ali u konačnom demokratija znači volju većine.

"Ali volja većine se nije promijenila u odnosu na ono kad smo konstituisali parlament tako da je ovo poruka da možemo da nastavimo sa svim onim sa čim smo počeli, da održimo obećanja vezano za povećanje plata, penzija, sedmočasovno vrijeme. Dakle, da se vodi politika koja će na prvo mjesto staviti građanina", kazao je Mandić novinarima u holu parlamenta, nakon glasanja o inicijativi za njegovu smjenu, koja nije dobila neophodnu većinu.

Rekao je da se danas od opozicije čula priča koja se odnosila dominantno na prošlost, ali nakon 30. avgusta 2020. u Crnoj Gori počinje na pravilan način da funkcioniše politički život gdje političari mogu jasno da saopšte šta to njihova politika i njihovi programi nude građanima.

Rekao je da "ovo etiketiranje" traje već dugo i da građani najbolje mogu da procijene da li je to samo taktika ili poruka drugim strankama iz većine "da bi oni rado zamijenili Novu srpsku demokratiju i koaliciju Za budućnost Crne Gore i ušli u koaliciju sa nekim drugim iz parlamentarne većine".

"Uradili smo dobar posao kao parlament, tu je bila i zasluga opozicije, ali na prvom mjestu parlamentrane većine. Sa tim rezultatima smo se pojavili u Briselu i dobili velike pohvale i čvrsta obećanja o nastavku integracija i samo tako treba da nastavimo da radimo. I ovo glasanje danas je dokaz o vitalnost parlamenta, da nije postojalo nikkave opstrukcije da se spriječi poslanici izjasne o predsjedniku parlamenta, kao i što vjerujem da ćemo uskoro imate anketne odbore koji će se baviti onim pitanjima koje nije riješilo pravosuđe. Imaćemo kontrolna, konsultativna saslušanja, nadzorna i kontrolna funkcija Skupštine treba da bude ojačana u narednom periodu", kazao je Mandić.

Inicijativa za smjenu Mandića na današnjoj sjednici nije dobila podršku većine poslanika.

Za smjenu Mandića glasalo je 27 poslanika, a protiv je bilo 44.

Poslanici BS su glasali za smjenu Mandića.

Knežević je tokom rasprave rekao da ako BS bude glasala za smjenu Mandića, DNP će biti protiv rekonstrukcije Vlade u koju bi ušla BS.

"Tako mi Bog pomogao. E ne možete jedno poluvrijeme igrati za Partizan, a drugo za Zvezdu", dodao je Knežević.

Predsjednik BS-a Ervin Ibrahimović je odgovarajući Kneževiću rekao da ne zna otkuda tolika želja Kneževiću da odlučuje o rekonstrukciji Vlade, kad ima četiri poslanika.

"Vijesti" su ranije objavile da se Nova srpska demokratija (NSD) na čijem je čelu Mandić i DNP načelno se ne protive tome da u Vladu Milojka Spajića osim njih uđe i BS, koja nije potpisnica koalicionog sporazuma o vlasti, dok je Demokratska Crna Gora izričito protiv toga.

BS još nije dobila poziv za ulazak u Vladu, a ako do toga dođe iznijeće svoju platformu, odgovoreno je ranije zvanično "Vijestima" iz te partije nakon što je premijer Milojko Spajić otvoreno rekao da ih želi u izvršnoj vlasti.

Bonus video: