Sastanak Ivanović-Gerapatritis: Grčka se snažno zalaže za bržu integraciju Crne Gore u EU

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) su saopštili da Ivanović boravi u zvaničnoj posjeti Grčkoj na poziv Gerapatritisa

2285 pregleda 1 komentar(a)
Ivanović i Gerapatritis, Foto: MVP
Ivanović i Gerapatritis, Foto: MVP

Grčka se snažno zalaže za bržu integraciju Crne Gore u Evropsku uniju (EU), poručeno je tokom sastanka ministara vanjskih poslova dvije države, Filipa Ivanovića i Jorgosa Gerapatritisa.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) su saopštili da Ivanović boravi u zvaničnoj posjeti Grčkoj na poziv Gerapatritisa.

Filip Ivanović
foto: MVP

Navodi se da je na sastanku ocijenjeno da su Crna Gora i Grčka posvećene kontinuiranom jačanju bilateralnih odnosa, utemeljenih na bliskim vezama i dodatno osnaženih podrškom Grčke evropskoj budućnosti Crne Gore.

Ivanović je rekao da je Crna Gora zahvalna Grčkoj na političkoj i ekspertskoj podršci koju pruža u reformskim procesima na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), ali i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Filip Ivanović
foto: MVP

„Kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu pregovora, veoma cijenimo privrženost principu napredovanja u pregovorima prema individualnim zaslugama“, kazao je Ivanović.

Govoreći o mogućnostima unaprjeđenja bilateralnih odnosa, on je istakao da postoji prostor za njihovo dalje jačanje, naročito u oblastima ekonomije, turizma, kulture i obrazovanja.

Gerapetritis je rekao da se Grčka snažno zalaže za bržu integraciju Crne Gore u EU i to kroz dva pravca djelovanja.

„Prvi je da nastavimo da budemo promoter učlanjenja, a drugi da vam pružimo svu potrebnu, ekspertsku podršku u integracionom procesu. Kao zemlja partner i saveznica, želimo da vas vidimo u EU što prije“, istakao je Gerapetritis.

On je ocijenio značajnom dinamiku političkog dijaloga na visokom nivou, istakavši da treba dodatno raditi na jačanju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Iz MVP-a su kazali da se Ivanović prvog dana posjete sastao i sa potpredsjednikom Skupštine Janisom Plakiotakisom.

Filip Ivanović
foto: MVP

Tokom razgovora je, navodi se, ukazano na važnost širenja oblasti bilateralnih kontakata.

„Sagovornici su ocijenili da odličnim odnosima doprinosi i veoma dobra parlamentarna saradnja, kao i da Grčka i Crna Gora, kao zemlje koje dijele temeljne vrijednosti i pravce razvoja, treba da se fokusiraju na brojne potencijale za intenziviranje saradnje“, kaže se u saopštenju.

Ivanović je danas položio vijenac na grob crnogorskog generala Vasa Brajovića Mavrovunjotisa, koji je igrao veoma značajnu ulogu u grčkom ratu za nezavisnost od 1821. godine i koji je preminuo u Atini 1847. godine.

Filip Ivanović
foto: MVP

Iz Ministarstva su rekli da je, nakon ceremonije polaganja vijenca, Ivanović razgovarao i sa crnogorskim kadetima koji se obrazuju na grčkim vojnim školama.

Bonus video: