Krapović: Vojska Crne Gore neće učestvovati u ratnom sukobu u Ukrajini, neistinite tvrdnje Kneževića

"Pojašnjenja radi, za ovakvu vrstu angažovanja postoji procedura po kojoj ministar odbrane predlaže Savjetu za odbranu i bezbijednost, a Savjet nakon razmatranja odluku o upućivanju dostavlja Skupštini na odlučivanje. A to se ne može desiti dok sam ja na čelu ovog resora"

14878 pregleda 139 reakcija 41 komentar(a)
Krapović, Foto: Boris Pejović
Krapović, Foto: Boris Pejović

U obavezi sam da jasno i nedvosmisleno naglasim da pripadnici Vojske Crne Gore neće učestvovati u ratnom sukobu u Ukrajini, saopštio je ministar odbrane Dragan Krapović.

On je reagovao na tvrdnje lidera Demokratske narodne partije (DNP) i poslanika u Skupštini Crne Gore Milana Knežević koji je rekao da je najavljeno da će Vojska Crne Gore do početka maja biti u Ukrajini.

"U cilju objektivnog informisanja javnosti i demantovanja neistinitih tvrdnji koje se prethodnih dana plasiraju od strane poslanika Milana Kneževića u obavezi sam da jasno i nedvosmisleno naglasim da pripadnici Vojske Crne Gore neće učestvovati u ratnom sukobu u Ukrajini", naveo je Krapović u saopštenju.

Krapović je istakao da Ministarstvo odbrane, niti on kao ministar odbrane, ni u jednom trenutku nije izašlo sa informacijom da će crnogorski vojnici biti poslati u Ukrajinu, niti je ta opcija ikada bila aktuelna.

"Tako da oštro demantujemo netačne navode da bi se pripadnici VCG mogli naći na frontu u Ukrajini krajem maja 2024. godine ili u bilo kom drugom terminu. Takođe, želim da, još jednom, ponovim da niti bi ikada predložio niti podržao odluku o potencijalnom upućivanju pripadnika VCG u Ukrajinu. Pojašnjenja radi, za ovakvu vrstu angažovanja postoji procedura po kojoj ministar odbrane predlaže Savjetu za odbranu i bezbijednost, a Savjet nakon razmatranja odluku o upućivanju dostavlja Skupštini na odlučivanje. A to se ne može desiti dok sam ja na čelu ovog resora", navodi se u saopštenju.

"Apelujem na poslanike, medije kao i političare da izbjegavaju bilo kakve vrste spekulacija kada je riječ o ovako ozbiljnim temama. Sve relevantne informacije koje eventualno interesuju javnost mogu dobiti od Ministarstva odbrane", zaključio je Krapović.

Bonus video: