Johanis: Crna Gora je važan partner koji značajno doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović boravi u zvaničnoj posjeti Rumuniji

2679 pregleda 0 komentar(a)
Milatović i Johanis, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Milatović i Johanis, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Crna Gora je važan partner koji značajno doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana, saopštio je predsjednik Rumunije, Klaus Johanis.

Iz Kancelarija za odnose s javnošću, saopšteno je da je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dočekan uz najviše državne i vojne počasti u predsjedničkoj palati Kotroćeni u Bukureštu, gdje je održan sastanak sa Johanisom na čiji poziv boravi u zvaničnoj posjeti Rumuniji

"Održan je i bilateralni sastanak delegacija dvije države tokom kojeg su potvrđeni prijateljski i saveznički odnosi Crne Gore i Rumunije, a teme razgovora bile su jačanje političkih i ekonomskih veza dvije zemlje", piše u saopštenju.

Johanis je naglasio da zvanični Bukurešt snažno podržava evropski put Crne Gore.

Milatović je naveo da proces evropske integracije predstavlja prioritet crnogorske vanjske politike i izrazio je očekivanje da će Crna Gora do 2028. godine postati punopravna članica Evropske unije (EU) čemu je, kako je kazao, u potpunosti posvećen njegov petogodišnji mandat.

"On je rumunskom kolegi zahvalio na kontinuiranoj podršci Rumunije našem evropskom putu, podsjetivši na rezultate koje je Crna Gora postigla u prethodnom periodu na polju jačanja vladavine prava i nezavisnosti institucija, a u cilju ubrzanja integracionog procesa naše zemlje", navodi se u saopštenju.

Takođe, tokom sastanka je istaknuta važnost savezništva dvije države u okviru NATO-a i iskazana potpuna posvećenost dvije zemlje zajedničkom sagledavanju regionalnih bezbjednosnih izazova.

"Obostrano je izražen interes za jačanje ekonomske saradnje, posebno kroz povećanje obima rumunskih investicija, te je ukazan prostor za snaženje saradnje u oblasti obrazovanja, turizma i informacionih tehnologija", poručili su iz Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore.

Milatović je rekao da je Crna Gora zainteresovana za učešće u Inicijativi tri mora, poručivši da evropske regionalne platforme koje okupljaju geografski bliske zemlje i koje promovišu ekonomski rast i saradnju u oblastima transporta, energetike i digitalne povezanosti predstavljaju pouzdan model naše zajedničke evropske budućnosti.

"Tokom zvanične posjete Rumuniji predsjednik Milatović će se sastati sa premijerom Marćelom Ćolakuom, predsjednikom Senata Rumunije Nikolaem Ćukom i predsjednikom Predstavničkog doma Alfredom Simonisom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: