Demokrate: Radović je kadar Veselina Veljovića, Šaranović da do raspleta krize vlasti obezbijedi funkcionisanje sektora

Vlada je većinom glasova jutros oko tri sata izabrala rukovodioca Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora policije na predlog premijera Milojka Spajića

52915 pregleda 211 reakcija 155 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora saopštila je da je novi vršilac dužnosti direktora Uprave policije Aleksandar Radović bio kadar bivšeg prvog čovjeka policije Veselina Veljovića, optuženog za izvršenje teških krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

"Svi članovi Kluba poslanika Demokrata čestitaju Danilu Šaranoviću, ministru unutrašnjih poslova na dostojanstvenom držanju u odbrani Zakona, Ustava i principa na kojima je nastala Demokratska Crna Gora, te što nije podlegao pritiscima da se za vršioca dužnosti direktora Uprave policije izaberu kadrovi koji, prema informacijama dostupnim u medijima, nijesu prošli poligraf", piše u saopštenju.

"Klub poslanika podržava stav ministra Šaranovića da on i njegov pravni tim treba da utuže sve nezakonito donešene odluke, da informiše nadležne državne organe o sumnji na izvršenje krivičnih djela od strane članova Vlade, nastalih skandaloznim kršenjem zakona, te da do raspleta krize vlasti obezbijedi zakonito i stabilno funkcionisanje sektora na čijem je čelu. Biti lider tima ne znači stajati iznad drugih i boriti se za privilegije i moć, već biti uzor u odbrani onoga što je ispravno, bez obzira na ličnu političku cijenu", navodi se u saopštenju koje potpisuju poslanici Demokrata u Skupštini Crne Gore Boris Bogdanović, Zdenka Popović, Anđela Vojinović, Nikola Rovčanin, Albin Ćeman, Momčilo Leković i Duško Stjepović.

Vlada je većinom glasova jutros oko tri sata izabrala rukovodioca Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora policije na predlog premijera Milojka Spajića.

Zakonom je propisano da vršioca dužnosti direktora policije predlaže ministar unutrašnjih poslova.

Prethodno je, tokom maratonske sjednice Vlade koja je prekidana više puta, premijer predlagao da Radović bude "koordinator" Uprave policije, iako ni to nije predviđeno Zakonom o unutrašnjim poslovima.

O tom predlogu se na sjednici Vlade ipak nije glasalo.

Tokom rasprave o predlogu Spajića da policijom koordinira Radović, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović pročitao je članovima Vlade član 416 Krivičnog zakonika u kojem je opisano krivično djelo zloupotreba službenog položaja za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora, saznaju "Vijesti".

Potom je Šaranoviću, čiji je predlog da vršilac dužnosti direktora Uprave policije bude Lazar Šćepanović odbijen, zamjereno što nije obezbijedio "prohodnost u Vladi za takav predlog".

Šaranović je nakon izbora Radovića "Vijestima" rekao da će obavijestiti nadležne državne organe o sumnji da su na sjednici Vlade izvršena krivična djela, zato što je "prekoračenjem granica svog ovlašćenja" izabrala Radovića.

Bonus video: