Krapović: NATO karakteriše izuzetna kohezija i spremnost na zajedničko djelovanje

Krapović je zahvalio na podršci Češke - kako na političkom, tako i na ekspertskom nivou

1717 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Sjevernoatlanski savez, koji je suočen sa novim bezbjednosnim izazovima, karakteriše izuzetna unutrašnja kohezija i spremnost na zajedničko djelovanje, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović.

On je govorio na panelu koji je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore organizovan povodom 25 godina članstva Češke u NATO.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Krapović je čestitao ambasadorki Češke u Crnoj Gori Janini Hrebičkovoj jubilej, navodeći da dvije zemlje, koje povezuje članstvo unutar Alijanse, dugi niz godina uspješno sarađuju u domenu odbrane, kako bilateralno, tako i u okvirima regionalnih inicijativa.

On je istakao da Češka pruža kontinuiranu podršku Crnoj Gori u kontekstu evroatlantskih integracija.

Krapović je podsjetio da se Crna Gora priprema za obilježavanje sedme godišnjice članstva, tokom kojih se aktivno radilo na unaprjeđivanju i razvijanju odbrambenih kapaciteta, u skladu sa potrebama, kao i NATO prioritetnim zadacima.

"On je istakao prednosti članstva u Alijansi, prvenstveno kroz princip kolektivne bezbjednosti, koji se na primjeru Crne Gore najuočljivije ogleda kroz NATO misiju Eir Polising odnosno zaštitu crnogorskog neba", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da je Krapović govorio i o kompleksnoj globalnoj bezbjednosnoj situaciji, koja je posebno ugrožena agresijom Rusije na Ukrajinu, kao i konfliktom na Bliskom Istoku, uz rast nestabilnosti u drugim regionima, što je rezultiralo hitnim prilagođavanjem globalne bezbjednosne arhitekture.

„Suočen sa novim bezbjednosnim izazovima, NATO danas karakteriše izuzetna unutrašnja kohezija i spremnost na zajedničko djelovanje“, kazao je Krapović.

On je kao posebno značajno istakao angažovanje Češke u Letoniji, čime i ta država daje doprinos jačanju položaja Alijanse na Istočnom krilu.

Krapović je NATO borbenu grupu u Letoniji naveo i kao veliki primjer savezničke odlučnosti, u sastavu koje i crnogorski i češki vojnici rame uz rame sa pripadnicima oružanih snaga niza ostalih saveznica, sprovode NATO doktrinu odvraćanja i odbrane.

On je kazao da je 44. Vlada jasno definisala prioritete vanjske politike Crne Gore, među kojima, pored članstva u Evropskoj uniji, posebno mjesto zauzima kredibilno NATO članstvo.

Krapović je zahvalio na podršci Češke - kako na političkom, tako i na ekspertskom nivou.

Panel predavanje na Pravnom fakultetu organizovano je za studente, predstavnike državnih institucija, nevladin i akademski sektor i medije.

Bonus video: