Slučaj "sjednica" već kod SDT-a

Nadležno državno tužilaštvo prikuplja informacije o dešavanjima tokom sjednice Vlade radi donošenja odluke o tome da li u konkretnom slučaju treba formirati predmet ili ne, odgovoreno je “Vijestima” iz VDT. Pravnici tvrde da je Specijalno državno tužilaštvo nadležno jer je riječ o sumnji u koruptivno ponašanje javnih funkcionera

58618 pregleda 60 reakcija 29 komentar(a)
Sa maratonske sjednice Vlade koja je počela 12. marta, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Sa maratonske sjednice Vlade koja je počela 12. marta, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Specijalno državno tužilaštvo “prikuplja informacije” o dešavanjima na sjednici Vlade, na kojoj je juče ujutro na predlog premijera odredila vršioca dužnosti direktora policije, iako je zakonom utvrđeno da ga predlaže ministar unutrašnjih poslova.

“Nadležno državno tužilaštvo prikuplja informacije o dešavanjima tokom sjednice Vlade radi donošenja odluke u vezi sa tim da li u konkretnom slučaju treba formirati predmet ili ne”, odgovoreno je “Vijestima” iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Više pravnika, koje su “Vijesti” kontaktirale, reklo je da je za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja”, čijim opisom je ministar policije Danilo Šaranović upozorio kolege u Vladi nakon što su odbili njegov predlog za v. d. direktora policije i počeli da razmatraju mogućnost da premijer Milojko Spajić predloži svog kandidata, nadležno Specijalno državno tužilaštvo. “Riječ je o sumnji u koruptivno ponašanje državnih funkcionera”, rekao je jedan sagovornik “Vijesti”.

Iz podgoričkog Osnovnog tužilaštva listu je rečeno da se oni ne bave tim slučajem.

Krivični zakon predviđa zatvorske kazne za zloupotrebu službenog položaja prekoračenjem granica službenog ovlašćenja.

Prema članu 416 stav 1 Krivičnog zakonika, “službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”.

“Vijesti” saznaju da još nijesu predate prijave koje je Šaranović najavio protiv članova Vlade koji su glasali za Spajićev predlog, jer još nisu objavljeni njeni zaključci kojim se premijer ovlašćuje da predloži v. d. direktora policije, kao ni odluka kojom je Aleksandar Radović određen za v. d. šefa policije.

Pravnica i bivša poslanica Snežana Jonica kazala je da je odluka Vlade o izboru v. d. direktora policije nezakonita jer je donijeta na osnovu predloga koji je zasnovan na nezakonitom ovlašćenju premijera.

Prema informacijama “Vijesti”, za izbor Radovića glasali su Spajić i sedam ministara iz Pokreta Evropa sad (PES) Naida Nišić, Maida Gorčević, Anđela Jakšić Stojanović, Saša Mujović, Filip Radulović, Filip Ivanović i Novica Vuković koji je nestranačka ličnost. Za je glasao i ministar prostornog planiranja i urbanizma Janko Odović koji je ranije isključen iz PES-a.

Za su glasali i potpredsjednik Vlade Srđan Pavićević (CIVIS), potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj (Albanska alternativa), kao i njegov partijski kolega ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Protiv je bilo šest članova Vlade iz Demokratske Crne Gore – potpredsjednici Aleksa Bečić i Momo Koprivica, kao i ministri Danilo Šaranović, Dragan Krapović, Tamara Vujović i Vladimir Martinović, kao i Andrej Milović ministar pravde koji je nedavno isključen iz PES-a.

Izvor blizak Miloviću, rekao je da on nije glasao ni za nezakonitu smjenu Zorana Brđanina, pa nije ni juče htio da “gazi Zakon o unutrašnjim poslovima”. “On je rekao da, kao ministar pravde, koji mora da izdejstvuje IBAR (Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24), ne smije i ne može da učestvuje u kršenju presuda, zakona... Upozorio ih je sve i na moguće konsekvence i izdvojio mišljenje”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Milović
Milovićfoto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Sjednici i glasanju nijesu prisustvovali ministri iz Socijalističke narodne partije Vladimir Joković i Dragoslav Šćekić, zatim ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka (Demokratska partija), kao ni ministar zdravlja iz PES-a Vojislav Šimun.

Jonica je objasnila da je Vlada zaključkom kojim je ovlastila premijera da predloži v. d. direktora policije prekršila član 16 stav 4 Zakona o unutrašnjim poslovima koji jasno propisuje da vršioca dužnosti direktora policije bira Vlada na predlog ministra unutrašnjih poslova.

“Vlada ne može zaključkom kao aktom niže pravne snage mijenjati Zakon, a ovim zaključkom je upravo to urađeno, jer je Vlada bukvalno preuzela od ministra unutrašnjih poslova njegova zakonska ovlašćenja i dodjelila ih premijeru, što ne smije da radi”, kazala je Jonica “Vijestima”.

Ona smatra da, kako je odluka Vlade donijeta na osnovu predloga koji je zasnovan na nezakonitom ovlašćenju premijera proizašlom iz nezakonitog zaključka i sama odluka nezakonita, jer “iz neprava ne može proisteći pravo”.

Poslanik PES-a i advokat Darko Dragović saopštio je sinoć da je ministar unutrašnjih poslova dužan da Vladi predloži drugog kandidata, što on nije uradio, čime je “možda i sam ušao u zonu krivične odgovornosti”.

On je kazao da je pravno dozvoljena situacija da Vlada ne prihvati predlog ministra unutrašnjih poslova.

“...Šaranović je očigledno odlučio da zloupotrebom ovlašćenja ne iskoristi svoje diskreciono pravo i ne predloži novog kandidata...”, rekao je Dragović.

Još jedan pravni ekspert rekao je da je Šaranović trebalo da predloži novog kandidata.

Međutim, Jonica kaže da je nejasno u okviru koje tačke dnevnog reda je Vlada sinoć donijela odluku o izboru Radovića.

“Iz saopštenja Vlade vidi se da se radi o saopštenju sa 20. sjednice, dakle one iste sjednice na kojoj je Vlada glasala o predlogu... koji je podnio ministar Šaranović i odbila taj predlog. Koliko ja poznajem proceduru, a nakon skoro osam godina u Skupštini tvrdim da je dobro znam - glasanjem o predlogu Šaranovića iscrpljena je ta tačka dnevnog reda i dnevni red te sjednice”, kazala je Jonica.

Dnevni red sjednice naknadno dopunjavan, što nije dozvoljeno: Jonica
Dnevni red sjednice naknadno dopunjavan, što nije dozvoljeno: Jonicafoto: TV Vijesti

Kako dodaje, dnevni red sjednice je naknadno dopunjavan, što je nedozvoljeno.

“Do saopštenja Vlade, mislila sam da je Spajić u toku noći zakazao 21. sjednicu i da je na njoj došlo do ovog imenovanja. Međutim, nakon ovog saopštenja sam shvatila (a voljela bih da budem demantovana) da je dnevni red sjednice naknadno dopunjavan, što je nedozvoljeno. Da je sajt Vlade transparentniji ili da se sjednice Vlade prenose ne bih morala da na ovaj način izvodim zaključke”, kazala je Jonica.

Na dnevnom redu sjednice Vlade bile su tri tačke.

Prva tačka dnevnog reda bio je Izvještaj o sprovedenoj analizi prijavljenih zainteresovanih lica za mjesto vršioca direktora Uprave policije sa prilozima, koja je označena stepenom tajnosti “interno”.

Sa sjednice Vlade
Sa sjednice Vladefoto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Druga tačka bio je spisak prijavljenih na javni poziv od 4. marta ove godine, a treća predlog za određivanje vršioca dužnosti direktora Uprave policije, odnosno Lazara Šćepanovića.

Odluka Vlade stupa na snagu danom donošenja, pa je Radović juče preuzeo dužnost od Zorana Brđanina kojeg je Vlada smijenila na sjednici prošle sedmice.

Zaključci i odluke sa sjednice Vlade nijesu objavljeni na sajtu, a prema inormacijama “Vijesti”, sinoć nijesu bili dostavljeni zainteresovanim stranama, niti objavljeni u Službenom listu.

Jonica kaže da Zakon o unutrašnjim poslovima nije slučajno propisao da je ministar unutrašnjih poslova jedini ovlašćen da predlaže kandidate i za direktora i v.d. direktora policije. Podsjeća da je važećim zakonom Uprava policije vraćena pod okrilje Ministarstva unutrašnjih poslova i postala jedna od organizacionih jedinica ovog Ministarstva.

"Takođe, da ovaj zakon propisuje da direktor Uprave policije za svoj rad odgovara ministru i Vladi, a ne premijeru. S druge strane, Zakonom o Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) propisano je da kandidata za direktora ANB-a predlaže premijer. Dakle, nije zakonodavac slučajno napravio razliku pa ovlašćenje za predlaganje direktora policije dao ministru, a za direktora ANB-a premijeru i nije svejedno kako neki kažu ko će predložiti v.d. direktora kad svakako Vlada bira, jer da je svejedno ko predlaže ne bi zakonodavac to precizno uređivao u oba ova zakona", objasnila je Jonica.

Odluka Vlade stupa na snagu danom donošenja, pa je Radović juče preuzeo dužnost od Zorana Brđanina kojeg je Vlada smijenila na sjednici prošle sedmice.

Zaključci i odluke sa sjednice Vlade nijesu objavljeni na sajtu, a prema inormacijama "Vijesti", sinoć nijesu bili dostavljeni zainteresovanim stranama, niti objavljeni u Službenom listu.

Iz Vlade je juče saopšteno da Radovića za v.d. direktora Uprave policije preporučuje šestogodišnje iskustvo u Europolu na osnovu čijih informacija iz Skaj prepiski se procesuiraju brojni slučajevi protiv organizovanog kriminala i korupcije, bogata radna biografija, kao i činjenica da je krajem prošle godine dao ključni doprinos da Crna Gora izbjegne sivu listu Manivala.

"Takođe, Radović je jedini u punom mandatu pomoćnika direktora Uprave policije", navodi se u obrazloženju Spajića, saopšteno je iz Vlade.

Jonica: Zakon nije švedski sto

Jonica upozorava da "zakon nije švedski sto, pa da se iz njega uzima šta se kome sviđa".

Prema njenim riječima, umjesto da ova Vlada suzbije praksu prethodne, kada je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao: "Ne mislim da moramo da robujemo zakonima koji su nespretno napisani", ova Vlada je to nadogradila, pa ovakvim djelovanjem takvu poruku šalju i Vlada i premijer.

"Ako nam Vlada svojim postupanjem šalje poruku – ne moramo se držati zakona kao pijan plota, šta bi bilo kad bi građani počeli da se ponašaju na isti način u odnosu na sve norme koje im se ne sviđaju", pitala je Jonica.

Ona podsjeća sve aktere ove priče u 44. Vladi - da su se prije samo 130 dana zakleli "da će dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno".

Bonus video: