Koprivica sa Joanikijem o liječenju bolesti zavisnosti, osnivanju domova, prihvatilišta sa duhovnom brigom i njegom...

Na sastanku potpredsjednika Vlade i mitropolita crnogorsko-primorskog "konstatovano je da briga o čovjeku mora biti u centru pažnje i crkve i države, te da su sloga, prevazilaženje nesporazuma i zajedničko djelovanje uslov napretka svakog društva"

17446 pregleda 133 reakcija 70 komentar(a)
Koprivica i Joanikije, Foto: Gov.me
Koprivica i Joanikije, Foto: Gov.me

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica i mitropolit crnogorsko-primorski Joaniki razmatrali su mogućnosti da država i crkva imaju partnerski odnos u brojnim socijalno osjetljivim sferama.

To je saopšteno iz kabineta potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju

Navodi se da su sagovornici razgovarli o liječenju bolesti zavisnosti, pružanju državne podrške ostvarenju prava crkve na izgradnju i osnivanje socijalnih i dobrotvornih ustanova, kao što su domovi starih i prihvatilišta sa duhovnom brigom i njegom.

"Tokom sastanka ocijenjeno je da odnosi države i crkve počivaju na uzajamnom uvažavanju, razumijevanju i saradnji, te da postoji značajan prostor za dodatnu i konkretizovanu saradnju u socijalnoj, humanitarnoj, zdravstvenoj i kulturnoj sferi, na temelju svijesti o zajedničkom i opštem interesu. Konstatovano je da briga o čovjeku mora biti u centru pažnje i crkve i države, te da su sloga, prevazilaženje nesporazuma i zajedničko djelovanje uslov napretka svakog društva. Zato je važno da se, u miru i dobroj volji pronalaze kvalitetna rješenja u svim sferama kako bi naše društvo bilo društvo po mjeri svakog čovjeka", saopšteno je iz kabineta Koprivice.

Dodaje se da je Joanikije izrazio zahvalnost Koprivici i da je ocijenio da potpredsjednik Vlade "prepoznaje istorijsku ulogu vjere u Crnoj Gori i duhovni potencijal kojim Crkva raspolaže, i može dati dodatni doprinos u brizi kako o ranjivim kategorijama drustva, tako i našem narodu u cjelosti".

"Koprivica je istakao da Vlada Crne Gore, posvećeno radeći na reformi sistema i vladavini prava, jačanju socio-ekonomskog položaja građana, ubrzanju evropskog puta, veliki značaj pridaje i iskrenom odnosu prema crkvama i vjerskim zajednicama i poštovanju njihovih prava, na temelju ustavnih principa. On je, naglasivši puno poštovanje prema njenom istorijskom utemeljenju u biću Crne Gore, afirmisao brojne društveno odgovorne aktivnosti Mitropolije crnogorsko-primorske", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: