Spajić: Ne postoji politička nestabilnost, za v. d. direktora policije predložio sam kandidata sa najboljim referencama

"Vlada nije obavezna da podrži predlog ministra. Ne slažem se da smo ušli u kršenje zakona"

50957 pregleda 216 reakcija 185 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Premijer Milojko Spajić rekao je da ne postoji politička nestabilnost u Crnoj Gori i da Vlada nije prekršila zakon kada je za v.d. direktora policije izabrala Aleksandra Radovića.

On je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, rekao da je tačno da današnjoj sjednici nijesu prisustvovali vicepremijer i lider Demokrata Aleksa Bečić i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović (Demokrate).

On je kazao da je informisan da Šaranović nije prisustvovao sjednici iz privatnih razloga.

"Volio bih da ministri više prisustvuju sjednicama, a ne da šalju državne sekretare. Ovo se ne odnosi na ovu dvojicu. Ubijeđen sam da su Šaranović i Bečić imali opravdanje zašto nijesu prisustvovali“, rekao je Spajić.

Odgovarajući na pitanja novinara da li je Vlada prekršila zakon u postupku izbora šefa policija, Spajić je rekao da Zakon o unutrašnjim poslovima jasno određuje da Vlada bira v. d. direktora na predlog ministra unutrašnjih poslova.

"Vlada nije obavezna da podrži predlog ministra. Ne slažem se da smo ušli u kršenje zakona. Resorni ministar nije imao više predloga i Vlada je ovlastila premijera da predloži kandidata i ja sam predložio onoga sa najboljim referencama", rekao je Spajić.

Istakao je da Vlada ima obavezu da se bavi nacionalnom bezbjednošću države. „Ostavljanje takve institucije bez direktora, gdje je komandna odgovornost bitna, imalo bi velike konsekvence po bezbjednost države“, rekao je Spajić.

Na pitanje da li će pokrenuti razrješenje Šaranovića, odgovorio je da nijesu imali nikakve formalne pritužbe i da to ne bi sada komentarisao.

"Oće li izaći (iz Vlade) Demokrate je pitanje za njih", rekao je Spajić.

Poručio je i da ne postoji politčka nestabilnost.

"Tačno je da su postojale žustre rasprave, ali je to normalno", kazao je Spajić odgovarajući na pitanje kako komentariše izjavu ministra odbrane Dragana Krapovića (Demokrate) da je, nakon izbora v.d. direktora Uprave policije došlo do političke nestabilnosti.

Komentarišući navode opozicije da u Crnoj Gori treba organizovati vanredne parlamentarne izbore, rekao he "da svakog jutra opozicija želi vanredne izbore" i da ne bi komentarisao njihove izjave.

On je kazao i da ga niko nije kontaktirao iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje prikuplja informacije povodom dešavanja na sjednici Vlade, na kojoj je na njegov predlog određen v.d. direktora policije.

Na pitanje da li će prekid sjednice Skupštine usporiti evropski put Crne Gore, s obzirom na to da je na dnevnom redu set važnih zakona, odgovorio je da sve “ide po onoj dinamici koju su dogovorili sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem”. “Do sjutra bi trebalo da imamo medijske zakone koji će biti poslati na mišljenje u Brisel”, rekao je Spajić. On je, odgovarajući na pitanje kada će biti sastanak sa liderima većine, koji je najavio predsjednik Skupštine Andrija Mandić, rekao da sastanak sa liderima parlamentarne većine ima svakih nekoliko dana. “Srećan sam da se sretnem sa liderima većine, može da se desi i danas i kad god”, rekao je Spajić. Tvrdi da danas nije imao sastanak sa predstavnicima koalicije Za budućnost Crne Gore oko rekonstrukcije vlade. Na pitanje ko bi mogao zamijeniti Demokrate, ako izađu iz Vlade, Spajić je kazao da je “većina stabilna”. “I ne očekujem nikakve promjene, ne bih govorio o takvim eventualnostima”, dodao je Spajić. On nije htio da komentariše navode da je novi v.d. direktora policije pao na poligrafu, dodajući da bi time prekršio zakon jer je, kako je naveo, taj dio sjednice Vlade internog karaktera. Spajić je kazao da su na današnjoj sjednici usvojili informaciju o finansiranju iseljenja svih institucija iz stare zgrade Vlade i da će tužilaštvo uskoro imati na raspalaganju cijelu zgradu.

Bonus video: