Sve crnogorske institucije spremne na ključni iskorak u pregovaračkom procesu

„Radimo i na izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu i Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću. Takođe ćemo kroz čitav proces izrade navedenih zakona aktivno komunicirati sa Evropskom komisijom da u zajedničkoj ekspertizi dođemo do najboljih pravnih rješenja", rekao je Milović

7002 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ME4EU
Foto: ME4EU

Prioritet svih crnogorskih institucija, iz sve tri grane vlasti, je ispunjenje obaveza iz vladavine prava, saopštile su starješine crnogorskih institucija na 13. sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost.

Oni su na sastanku upoznali predstavnike Evropske komisije sa ostvarenim rezultatima, kao i sa tekućim i planiranim aktivnostima koje se preduzimaju s ciljem realizacije evropske agende.

"Postoji nikad veća odlučnost da se, u saradnji i uz podršku Evropske komisije, u kratkom vremenskom periodu napravi ključni iskorak u pregovaračkom procesu i obezbijedi dobijanje Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila (IBAR) za poglavlja 23 i 24, kao i zakazivanje Međuvladine konferencije između Crne Gore tokom juna", saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

Ministar pravde Andrej Milović je kazao da su u periodu od samo par mjeseci intezivno radili.

„Završili smo Nacrt Strategije reforme pravosuđa 2024-2027 sa pratećim Akcionim planom i poslali je Evropskoj komisiji na mišljenje i vjerujem da ćemo ubrzo dobiti i povratne informacije sa vaše strane kako bi usvojili ovaj značajan dokument do kraja marta ove godine – kako smo planirali. U toku je izrada Plana racionalizacije pravosudne mreže kao i nove Strategije digitalizacije pravosuđa 2024-2027“, naveo je Milović.

On je rekao da se posvećeno radi na izmjenama i dopunama ključnih zakonskih akata – Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku, kao i da su u izuzetno kratkom periodu, ubrzanom dinamikom radili na izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kao i Zakona o državnom tužilaštvu, u komunikaciji sa evropskom stranom.

„Radimo i na izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu i Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću. Takođe ćemo kroz čitav proces izrade navedenih zakona aktivno komunicirati sa Evropskom komisijom da u zajedničkoj ekspertizi dođemo do najboljih pravnih rješenja. Izmjene i dopune Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći su upućene Evropskoj komisiji u novembru prošle godine i vjerujem da ćemo ubrzo dobiti vaše komentare na ovaj zakonski tekst koji bi brzo mogli i da usvojimo, kao i za novi Zakon o lobiranju koji je u finalnoj fazi komunikacije sa Evropskom komisijom“, poručio je.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović je kazala da mišljenjem Savjeta Evrope na tri medijska zakona, Ministarstvo kulture i medija je upravo zaokružilo proces medijske reforme, imajući pred sobom cilj da svaki građanin ima pravovremenu, istinitu i cjelovitu informaciju da bi mogao da odlučuje o sebi i svojoj zajednici, vrhovno načelo da su slobodni i profesionalni mediji temelj zdravog društva i da nam je zato dužnost da podržimo odgovorno novinarstvo.

„Interes Ministarstva kulture i medija je da se svi napadi na novinare/ke riješe, jer je napad na njih napad na slobodu svakog građanina/ku i na vrijednosti demokratskog društva, te je, u skladu sa opsegom ovlašćenja ovog Ministarstva, učinjeno sve što je u našoj moći“, zaključila je Vujović. Predsjednik Sudskog savjeta Radoje Korać podsjetio je da je Sudski savjet poslije dužeg vremenskog perioda u kompletnom sastavu.

Upoznao je prisutne da je Sudski savjet od početka godine proaktivno preduzeo čitav niz aktivnosti koje se tiču efikasnijeg popunjavanja nedostajućih predsjednika sudova i sudija, aktivnosti koje bi trebale stvoriti uslove za konačni izbor predsjednika Vrhovnog suda kao i aktivnosti koje se tiču poboljšanja procedure ocjenjivanja sudija.

On je kazao da je uvjeren da će navedene aktivnosti uticati na poboljšanje statusa i uslova za rad sudija koje bi trebalo da adresiraju sve manje interesovanja za sudijsku profesiju i sveobuhvatno poboljšaju stanje u sudstvu.

Državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova i pregovarač za Klaster 1 – Temeljna poglavlja, Bojan Božović je kazao da su u Vladi svjesni svih izazova i potrebe za hitnim unapređenjem stvari u mnogim oblastima, ali i čvrsto riješeni da ne propuste ovu šansu. Istakao je da su crnogorske institucije maksimalno posvećene sprovođenju ključnih obaveza kako bi do ljeta dobili IBAR i otpočeli privremeno zatvaranje drugih pregovaračkih poglavlja.

„Nadležni organi i pregovaračka struktura predano rade i vjerujem da ćemo uskoro donijeti kvalitetne zakone iz svih oblasti koje su predmet poglavlja 23 i 24, a koji su posebno važni za dobijanje IBAR-a. Rezultati koje ostvarujemo i napori koje ulažemo potvrđuju da su crnogorske institucije u čijoj nadležnosti su obaveze iz oblasti vladavine prava, odlučne da u narednih par mjeseci ispune zadatke koji se odnose na preostala mjerila u oblasti vladavine prava“, poručio je Božović.

Bonus video: