Prinudna uprava sve bliža Budvi, Andrijevici i Šavniku

Te opštine imaju rok od deset dana da ispune zakonom utvrđene obaveze, a ako to ne ispoštuju, Vlada će formirati odbor povjerilaca i privremeno preuzeti upravljanje tim lokalnim upravama

8523 pregleda 11 komentar(a)
Iz Šavnika će tražiti pojašnjenje ministra: Maraš Dukaj, Foto: Luka Zekovic
Iz Šavnika će tražiti pojašnjenje ministra: Maraš Dukaj, Foto: Luka Zekovic

Vlada je juče dala rok od deset dana Skupštini opštine Budva da privremeno udalji sa rada predsjednika Opštine Mila Božovića, koji je u pritvoru u Spužu, donese strateški plan razvoja Opštine i izabere najviše dva potpredsjednika Opštine.

U istom roku Opština Šavnik je upozorena da mora preduzeti mjere prema Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) radi izvršavanja rješenja Državne izborne komisije kojima je naloženo da OIK donese odluku o ponavljanju glasanja na biračkim mjestima - “Sala SO Šavnik” i “Kafana Kruševice” i donese strateški plan razvoja Opštine.

I Skupština opštine Andrijevica je upozorena da u roku od deset dana mora da donese strateški plan razvoja Opštine i odluke o predlozima za razrješenje predsjednika Opštine Andrijevica Željka Ćulafića (SNP) i predsjednika Skupštine opštine Mladena Đukića (Demokrate).

Ministar javne uprave Maraš Dukaj juče je rekao da lokalne samouprave imaju autonomiju, ali da im to ne daje za pravo da budu neodgovorne i da nevršenjem poslova iz svoje nadležnosti ograničavaju ili ugrožavaju pravo građana na lokalnu samoupravu. “Preduzimamo odlučne korake u cilju uspostavljanja pune funkcionalnosti opština, najprije kroz upozoravanje, da bismo izbjegli raspuštanje skupština”.

U predlozima odluka o upozorenju opštinama Budva, Šavnik i Andrijevica, Vlada navodi da je Zakonom propisano da će kada skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta, Vlada upozoriti skupštinu da u određenom roku obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija, odnosno izvrši zakonom utvrđene obaveze.

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović je nakon sjednice Vlade rekao da će ako te tri opštine u tom roku ne ispune obaveze, Vlada formirati odbor povjerilaca i privremeno preuzeti upravljanje tim lokalnim upravama.

“SO Budva je obavezana da donese strateški plan razvoja opštine, imenuje najviše dva potpredsjednika i privremeno udalji sa rada predsjednika opštine Budva, zbog stečenosti uslova duže od šest mjeseci itd... svi znamo o čemu se radi”, kazao je Odović.

Iz Opštine Budva su juče kazali “Vijestima” da nikakve smjernice nijesu dobili od Ministarstva javne uprave šta to treba da otklone u narednih deset dana. Naveli su da su resornom Ministarstvu dostavili kompletnu dokumentaciju koju je Dukaj tražio, a odnosi se na zakonitost rada pritvorenog predsjednika Opštine Mila Božovića.

SO Budva nije u roku od tri mjeseca završila 10. sjednicu lokalnog parlamenta, koja je započela 23. novembra, na čijem je dnevnom redu izbor potpredsjednice Opštine Jasne Dokić koju je predložio Božović.

Božović je dužan Skupštini opštine da do 31. marta dostavi izvještaj o radu za prethodnu godinu koju je praktično od polovine aprila proveo u istražnom zatvoru, odakle je rukovodio administracijom, donosio odluke, potpisivao milionske ugovore sa investitorima…

Iz Opštine su “Vijestima” kazali da Dukaj nije mogao u ovom kratkom roku od kada mu je dostavljena dokumentacija o radu Božovića da je kompletnu pročita.

Dukaj je, kako su naveli, zahtijevao listu propisa i drugih akata koje je predsjedniik Opštine dostavio Skupštini opštine na usvajanje u 2023. godini, sa informacijom koji akti su usvojeni, a koji nijesu, uz obrazloženje zašto nijesu.

Božović je prije nekoliko dana u spuškoj ćeliji nakon što je Viši sud dao saglasnost potpisivao službena dokumenta koja su mu dostavljena. Potpisao je i odgovor Dukaju, a administracija je pripremila dokumenta.

Odović je rekao da je SO Šavnik obavezna da sprovede određene mjere kako bi Opštinska izborna komisija omogućila održavanje izbora u Šavniku i podsjetio da u Andrijevici u nekoliko navrata nije omogućeno glasanje o smjeni predsjednika opštine, tako da je i ta SO upozorena da održi sjednicu i glasa o ovom predlogu.

Lokalni izbori u Šavniku počeli su, kao i u još 13 crnogorskih opština, 23. oktobra 2022. godine, ali nijesu završeni na dva biračka mjesta. Članovi biračkih odbora iz koalicije Za budućnost Šavnika nijesu dozvoljavali ljudima koji ne žive u Šavniku a upisani su u birački spisak, da glasaju, pa su izbori ponavljani devet puta. Potom članovi OIK-a nijesu mogli da se slože o raspisivanju novih izbora na tim mjestima u kojima je upisan 541 birač.

Predsjednik opštine Šavnik Jugoslav Jakić (DPS) je kazao “Vijestima” da će danas od Ministarstva tražiti pojašnjenje o čemu se zapravo radi.

“Veću brljotinu odavno nisam vidio. Da se ispune zakonom utvrđene obaveze - koje obaveze, koji rok? Koji je stručnjak u Ministarstvu javne uprave odredio rok od 10 dana, a recimo rok za zakazivanje sjednice opštine je 15 dana”, kazao je Jakić.

On je rekao da je “svakome jasno o čemu se radi” - da pokušavaju nasilno da preuzmu vlast u Opštini Šavnik.

“Plan Vlade da mimo Ustava i zakona riješi situaciju u kojoj se nalazi Opština Šavnik, sve zahvaljujući partijama koje ne dozvoljavaju da se završe započeti izbori... Sigurno će biti prilike da sa ministrom Dukajem raspravimo na koji način će riješiti pitanje izbora u Šavniku uvođenjem prinudne uprave”, rekao je Jakić.

Predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić (SNP) i predsjednik Skupštine Mladen Đukić (Demokrate) juče nisu odgovarali na pozive i poruke “Vijesti”, kako bi objasnili kako će se Opština odrediti prema zahtjevu Vlade.

U toj opštini je do kraja marta na snazi privremeno finansiranje, a redovni izbori treba da se održe ove godine.

Odbornički klub DPS-a je u julu prošle godine inicirao smjenu predsjednika opštine, ali je od tada propalo sedam pokušaja za smjenu Ćulafića, jer su građani prekidali zasjedanja, a isto se desilo i prilikom pet pokušaja izglasavanja nepovjerenja predsjedniku Skupštine.

"Veću brljotinu odavno nisam vidio. Da se ispune zakonom utvrđene obaveze - koje obaveze, koji rok? Koji je stručnjak u Ministarstvu javne uprave odredio rok od 10 dana, a recimo rok za zakazivanje sjednice opštine je 15 dana", kazao je Jakić

Bonus video: