Krapović: Saveznice moraju biti odgovorne i doprinositi razvoju odbrane, kroz ulaganje u odbrambene kapacitete

Krapović je, kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva odbrane, rekao da je zadovoljan uspješnom saradnjom Crne Gore i Rumunije na odbrambenom planu, kako na bilateralnoj osnovi, tako i kao saveznica u NATO Alijansi

3509 pregleda 1 komentar(a)
Andreanu i Krapović, Foto: Demokratska Crna Gora
Andreanu i Krapović, Foto: Demokratska Crna Gora

Države saveznice moraju biti odgovorne i doprinositi razvoju odbrane, kroz ulaganje u nacionalne odbrambene kapacitete i jačanje partnerskih veza, poručio je ministar odbrane Dragan Krapović.

On se sastao danas sa ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori Matei Viorel Ardeleanuom i rumunskim izaslanikom odbrane za Crnu Goru Florinom Aurelianom Kraioveanuom.

Krapović je, kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva odbrane, rekao da je zadovoljan uspješnom saradnjom Crne Gore i Rumunije na odbrambenom planu, kako na bilateralnoj osnovi, tako i kao saveznica u NATO Alijansi.

„On je istakao da države saveznice moraju biti odgovorne i doprinositi razvoju odbrane kroz ulaganje u nacionalne odbrambene kapacitete i jačanje partnerskih veza“, navodi se u saopštenju.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Ministarstvo odbrane

Krapović je kazao da nedavna posjeta predsjednika države Jakova Milatovića Rumuniji govori o težnji za snaženje saradnje u oblastima od obostranog interesa i iskazao otvorenost odbrambenog sektora Crne Gore za definisanje novih modaliteta saradnje.

On je informisao sagovornike da će Crna Gora uputiti jednog štabnog oficira u Multinacionalnu diviziju Jugoistok u Bukureštu i time unaprijediti doprinos ojačanom prisustvu Alijanse na istočnom krilu saveza.

Krapović je podsjetio na doprinos pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj, naglašavajući da će Crna Gora nastaviti da doprinosi jačanju položaja odvraćanja i odbrane Alijanse.

„On je upoznao sagovornike i sa dosadašnjim rezultatima rada 44. Vlade Crne Gore, ističući među prioritetima sprovođenje koje će omogućiti sticanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU)“, navodi se u saopštenju.

Ardeleanuo je istakao da očekuje da će obje strane raditi na snaženju bilateralnih odbrambenih odnosa.

On je poručio da će Rumunija snažno podržavati članstvo Crne Gore u EU, nudeći svu potrebnu ekspertsku pomoć za uspješno sprovođenje nacionalnih reformi.

„Ardeleanuo je istakao važan doprinos Crne Gore očuvanju mira u regionu, naglasivši da je održavanje stabilnog Zapadnog Balkana i te kako važno u trenutku kada se svijet suočava sa bezbjednosnim izazovima, koji dolaze sa istoka“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je on informisao Krapovića o značajnom povećanju izdvajanja Rumunije za odbranu na 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Kraioveanu je, kako su rekli iz Ministarstva odbrane, informisao Krapovića o bezbjednosnim izazovima sa kojima se crnomorski region suočava od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Iz tog Vladinog resora su naveli da su sastanku prisustvovali načelnik Generlaštaba VCG Zoran Lazarević i direktorica Direktorata za politiku odbrane Radmila Perović.

„Lazarevć je informisao sagovornike o aktuelnom procesu planiranja odbrane i istakao da će VCG nastaviti da jača saradnju sa Oružanim snagama Rumunije, kroz učešće u multinacionalnim vojnim vježbama“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: