Kolašin: Nije prihvaćena inicijativa da se obustavi zahvatanje Ljevaje za osnježavanje, vladajuća većina podijeljena

Predstavnik potpisnika incijative Milo Grujić kazao je da je projekat koji Opština i Vlada namjeravaju da realizuju "protivan zdravoj logici"

16870 pregleda 51 reakcija 18 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Privatna arhiva
Sa sjednice, Foto: Privatna arhiva

Odbornici Skupštine opštine (SO) Kolašin nijesu prihvatili incijativu preko 200 Kolašinki i Kolašinca, kojom je traženo da se obustave aktivnosti na projektu zahvatanja rijeke Ljevaje za potrebe osnježavanja skijaških staza i vodosnabdijevanje grada i objekata na Bjelasici.

Potpisnici incijative tražili su da se, prije početka radova na tom sistemu ispita, kako kažu, stručno i temeljno vodni potencijal Bjelasice, odnosno mogućnost da se voda za potrebe vodosnabdijevanja i osnježavanja zahvata sa lokacija bližih skijaškim stazama i planinskim naseljima.

Aktuelni projekat, koji podrazumijeva vađenje vode cijevima i pumpama "uzbrdo", okarakterisali su kao megalomanski, upitne održivosti i problematičnog uticaja na životnu sredinu.

Glasanje o Zaključku, koji su predložili građani, podijelilo je kolašinsku vladajuću većinu. Protiv zaključka su, uz opoziciju (Pokret Zajedno gradimo Kolašin), glasali odbornici Demokratske Crne Gore i Nove srpske demokratije, a za obustavljanje projekta dok se ne "ispita mogućnost jeftinijeg i jednostavnijeg rješenja" glasala je većina odbornika Pokreta Evropa sad (PES), Ujedinjene Crne Gore, dva odbornika Demokratske narodne partije (DNP) i po jedan odbornik Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije (SNP).

SO Kolašin
foto: Privatna arhiva

Predstavnik potpisnika incijative Milo Grujić kazao je da je projekat koji Opština i Vlada namjeravaju da realizuju "protivan zdravoj logici".

"Neistina je da na bilo koji način želimo da spriječimo razvoj grada i unaprjeđenje turističke ponude. Protiv smo projekta koji znači srljanje u neizvjesnost, iz više razloga. Smatramo da su tom projektu prethodile procedure, koje su bile daleko od očiju Kolašinca i Kolašinki, a da je projektno rješenje u suprotnosti sa javnim interesom, osnovnim standardima brige o životnoj sredini, ali i protivno dobrobiti građana. Uzimanje vode sa rijeke Ljevaje je suprotno, prije svega, zdravoj logici, jer podrazumijeva trošenje milona eura građana Crne Gore, da bi se voda uzbrdo dopremila do dva ski centra, odnosno, planinskih centra", kazao je on.

Grujić je obavijestio lokalnu i državnu vlast da, kako tvrdi, ispitivanje vodnog potencijala na Bjelasici nije urađeno detaljno, te da su mještani, za razliku od hidrologa, otkrili još sedam, osam izdašnih izvora, koji rijetko presušuju.

Podsjetio je i da hidrološkim ispitivanjima Bjelasice, nije uvrštena voda iz tunela ispod planine.

SO Kolašin
foto: Privatna arhiva

"Tokom razgovora sa predstavnicima firme koja trebala da izvodi radove na sistemu koji bi vodio vode rijeke Ljevaje, saznali smo da se u prvoj fazi ovog projekta, za koju će se potrošiti između osam i devet milona eura, neće omogućiti i vještačko osnježavanje, već samo dovesti voda do planine. Dakle, nema osnježavanja ni kada bi taj posao bio završen, već predstoji nova faza, novi milioni eura i novi radovi na sistemu za osnježavanje", rekao je Grujić.

Međutim, ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, koji je uz predstavnike još dva resora, prisustvoavao sjednici lokalnog parlamenta kazao je da će skijališta narednu sezonu dočekati sa vještačkim snijegom.

Đeljošaj
Đeljošajfoto: Privatna arhiva

On je podsjetio i na promjene, kroz koje je prolazio projekat.

"Uprava za kapitalne investicije je ranije raspisala tender i potpisan je ugovor sa izvođačem da se izgradi vodovodna mreža. Ta investicija bi na kraju postala vlasništvo Kolašina. Kasnije je od Vodovoda stigao predlog da se smanje projektovani kapaciteti za vodovodni sistem i onda je urađen aneks ugovora sa izvođačem. Kapacitet projektovanog vodovda je 140 litara u ekundi,od čega veći dio vode ide za grad, a manji za skijališta. Sada su se stekli uslovi da za nekoliko dana počnu radovi, odnosno, to će se destiti nakon ekepromprijacije i nakon ovjere Elaborata o zaštiti životne sredine. Izvođač ima rok od 200 dana da uradi posao", tvrdi on.

Iz lokalne izvšne vlasti i preduzeća Vodovod i kanalizacija podsjetili su na važnost da se gradu obezbijedi alternativno vodosnabdijevanje i na činjenicu da je prvobitno bilo planirano da se sa Ljevaje zahvati 400 litara u sekundi. Nakon toga Vodovod je revidovao projekat, to jest, smanjio količine vode koja će biti zahvaćena sa Ljevaje.

Brojne prmjedbe na projekat imali su odbornici GP URA Miodrag Vlahović i Pokreta Evropa sad Miličko Bulatović.

S druge strane, Balša Cvetković iz Pokreta Zajedno gradimo Kolašin (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti) pitao je "ko će nadoknaditi štetu turističkim radnicima i ugostiteljima u slučaju da još dvije sezone prođu bez snijega i bez osnježavanja".

"Ove sezone gubitak turističke privrede je višemilionski i jos dvije sezone bez snijega, što će u budućnosti postati pravilo, a ne izuzetak, i mi smo pretrpljeli štetu koja je veća od devet miliona eura. Naročito naglašavam štetu koju će pretrpjeti turistički poslenici i ugostitelji jer će Ski centru Kolašin 1600 u pomoć priteći država, opštini Egalizacioni fond, a veliki hoteli na Bjelasici su dio profita već ostvarili od prodaje kondo aparatmana u sklopu ekonomskog državljanstva", reko je on.

On tvrdi da Kolašin nema vremana da čeka novu Studiju o hidrološkim potencijalima planine Bjelasice i da bi ona vjerovtano pokazala isto što i Studija koja je rađena prije devet godina.

Odbornici SO, na današnjoj sjednici, raspravljali su i o bilansu zimske turističke sezone.

Sa dnevnog reda povučena je incijativa građana da dobiju informacije o načinu na koji će se tretirati otpadne ovde iz objekata na planini, nakon što je Đeljošaj najavio planove Vlade, Opštine i investitora, koji će, navodno, efikasno riješiti taj problem.

Bonus video: