Zenović: Eventualna rekonstrukcija vlade trebalo bi da sačeka kraj juna

"Mislim da je, do juna kada dobijamo Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila, važno da se zadrži koliko je moguče politički okvir koji postoji, a sva druga pitanja pripadaju onome što je demokratski život jedne političke zajednice i koje će svoje odgovore naći u Skupštini Crne Gore", naglasio je Zenović

17206 pregleda 12 komentar(a)
Zenović, Foto: Privatna arhiva
Zenović, Foto: Privatna arhiva

Utemeljena, jasna i zaokružena politička volja za napretkom u pregovaračkom procesu osnovni je preduslov za iskorak u EU integracijama, poručio je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Predrag Zenović, prenosi Portal RTCG.

Stoga ističe da bi eventualna rekonstrukcija vlade trebalo da sačeka kraj juna i izvještaj o privremenim mjerilma.

"Mislim da je, do juna kada dobijamo Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila, važno da se zadrži koliko je moguče politički okvir koji postoji, a sva druga pitanja pripadaju onome što je demokratski život jedne političke zajednice i koje će svoje odgovore naći u Skupštini Crne Gore", naglasio je Zenović.

Predsjedavajući Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik pak ne licitira sa datumima. Ističe da će mjerila biti ispunjena kada svi budu spremni.

"Znam da postoje očekivanja i da je sve realno u narednim nedjeljama i mjesecima, ali to podrazumijeva da ključne odluke i promjene moraju da se dogode u Crnoj Gori i sve što odvlači pažnju onih koji rade na tome i usporava proces bi moglo biti problem", kazao je Bilčik.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović (Pokret Evropa sad) komentarišući preuranjenu rekonstrukciju se poziva na koalicioni sporazum.

"Koalicioni sporazum jasno definiše da je rekonstrukcija moguća do godine dana. Čuli smo poruke i u Deklaraciji koja je usvojena. Crna Gora je napravila jako važne korake ka Evropskoj uniji tako da smatram da je ta opcija otvorena i da o tome treba razgovarati", kazao je Pejović.

Zato, kako zaključuju evropski zvaničnici, treba posmatrati širu sliku i ne dozvoliti da partijski problemi nadvladaju najvažniji politički prioritet Crne Gore - članstvo u EU, navodi Portal RTCG.

Tekstom finalnog sporazuma o formiranju nove vlasti koji su Vijesti objavile 19. oktobra, predviđena je rekonstrukcija vlade.

U tom sporazumu se navodi da u skladu sa dosljednim i potpunim poštovanjem svih odredaba ovog Sporazuma, Predsjednik Vlade se obavezuje da predloži, a potpisnici Sporazuma da podrže rekonstrukciju 44. Vlade Crne Gore najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025. godinu.

Po tom sporazumu rekonstrukcija vlade podrazumijeva da politički subjekti Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP) koji su dio koalicije Za budućnost Crne Gore predlože kandidate za više članova vlade.

Bonus video: