MUP prvo traži poništenje izbora Radovića: Neće biti brzog epiloga slučaja "sjednica"

MUP će informacije u vezi sa slučajem “sjednica” proslijediti vrhovnom državnom tužiocu, ali za sada neće podnositi krivične prijave, saznaju “Vijesti”. VDT nagovijestio da će i SDT čekati odluku Upravnog suda o zakonitosti odluke Vlade

26298 pregleda 48 reakcija 48 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada/Đorđe Cmiljanić
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada/Đorđe Cmiljanić

Slučaj “sjednica” neće brzo dobiti svoj eventualni krivični epilog, jer Specijalno državno tužilaštvo neće “za sada” formirati predmet dok o zakonitosti odluke o imenovanju vršioca dužnosti direktora policije ne odluči Upravni sud, kome će Ministarstvo unutrašnjih poslova podnijeti tužbu.

“MUP će sljedeće sedmice podnijeti tužbu Upravnom sudu povodom nezakonitog izbora v.d. direktora policije”, rekao je izvor “Vijesti” iz MUP-a.

VDT je juče saopštilo juče da za sada neće po službenoj dužnosti formirati krivični predmet povodom odlučivanja na sjednici Vlade na kojoj je biran vršilac dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije.

“Imajući na umu činjenicu da je utvrđivanje zakonitosti donijetih odluka Vlade u nadležnosti Upravnog suda, nadležno državno tužilaštvo, za sada neće, po službenoj dužnosti formirati krivični predmet po ovom pitanju”, saopšteno je iz VDT-a

U saopštenju se kaže da je Zakonikom o krivičnom postupku propisana obaveza službenih i odgovornih lica u državnim organima da prijave krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti, o kojima su obaviještena ili za koja saznaju u obavljanju svoje dužnosti. “Obavještavamo javnost da povodom odlučivanja na 20. sjednici Vlade, niko od službenih lica Vlade Državnom tužilaštvu nije podnio krivičnu prijavu”.

Izvor iz MUP-a rekao je da će oni do odluke Upravnog suda dostavljati informacije SDT-u.

“Imajući u vidu da je VDT saopštio da neće formirati krivični predmet do odluke Upravnog suda, te da je javno saopštena sumnja da je izvršeno djelo, što je dovoljno za pokretanje postupka, ministarstvo će do tada na zahtjev SDT prosljeđivati materijale i informacije tužilaštvu”, rekao je sagovornik.

Ministar odbrane Dragan Krapović zatražio je da mu generalni sekretarijat Vlade dostavi tonski zapis sa sporne sjednice,

“Vijesti” saznaju da za sada neće biti krivičnih prijava, koje je Šaranović nagovijestio poslije sjednice Vlade.

Iz VDT-a su u srijedu rekli “Vijestima” da nadležno tužilaštvo “prikuplja informacije” o dešavanjima na sjednici na kojoj je Vlada na predlog premijera Milojka Spajića odredila v.d. direktora policije, iako je zakonom utvrđeno da ga predlaže ministar unutrašnjih poslova.

“Nadležno državno tužilaštvo prikuplja informacije o dešavanjima tokom sjednice Vlade radi donošenja odluke u vezi sa tim da li u konkretnom slučaju treba formirati predmet ili ne”, odgovoreno je “Vijestima” iz VDT-a.

Više pravnika, koje su “Vijesti” kontaktirale, reklo je da je za krivično djelo na koje su članovi Vlade upozoreni nakon što su odbili predlog ministra Danila Šaranovića za v.d. direktora policije i počeli da razmatraju mogućnost da premijer Milojko Spajić predloži svog kandidata, nadležno Specijalno državno tužilaštvo. “Riječ je o sumnji u koruptivno ponašanje državnih funkcionera”, rekao je jedan sagovornik “Vijesti”.

Spajić je u četvrtak na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade rekao da ga niko nije kontaktirao iz SDT-a.

Vlada je većinom glasova 13. marta oko tri sata ujutro izabrala rukovodioca Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Aleksandra Radovića za v.d. direktora policije na predlog Spajića. Predlog Šaranovića da v.d. direktora Uprave policije bude Lazar Šćepanović je odbijen. Povodom izbora Radovića mišljenje su izdvojili članovi Vlade iz Demokrata Aleksa Bečić, Momo Koprivica, Danilo Šaranović, Dragan Krapović, Vladimir Martinović i Tamara Vujović, kao i ministar pravde Andrej Milović.

Šaranović je nakon izbora Radovića “Vijestima” rekao da će obavijestiti nadležne državne organe o sumnji da su na sjednici Vlade izvršena krivična djela, zato što je “prekoračenjem granica svog ovlašćenja” izabrala Radovića.

On je u emisiji Načisto na TV Vijesti u četvrtak veče rekao da “ako postoje krivična djela to će utvrditi nadležne sudske instance”.

Na insistiranje novinara da odgovori na pitanje protiv koga će podnijeti prijavu, rekao je da je SDT preduzelo početne korake o utvrđivanju odgovornosti.

“Radujem se da institucije same pokreću ove postupke”, kazao je Šaranović.

On je rekao da je interes svih da Upravni sud utvrdi da li je na zakonit ili nezakonit način donijeto rješenje o imenovanju v.d. direktora policije i najavio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pokrenuti upravni spor.

Bonus video: