Kovač: Izbor oko v.d. direktora Uprave policije je bio kompromitovan i pravnom laiku je jasno da je prekršen zakon

"Ovo je bio jako neozbiljan pristup. Ovo ne priliči nijednoj ozbiljnoj vlasti. Imamo situaciju da se čelnici Vlade, dakle premijer i ministar unutrašnjih poslova međusobno optužuju za brojne nezakonitost", rekao je bivši ministar pravde

16332 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Kovač, Foto: Screenshot/Youtube/APlus
Kovač, Foto: Screenshot/Youtube/APlus

Izbor oko vršioca dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije je bio izuzetno kompromitovan i pravnom laiku je jasno da je tokom samog raspisivanja javnog poziva prekršen zakon, smatra bivši ministar pravde Marko Kovač.

"Ovo je bio jako neozbiljan pristup. Ovo ne priliči nijednoj ozbiljnoj vlasti. Imamo situaciju da se čelnici Vlade, dakle premijer i ministar unutrašnjih poslova međusobno optužuju za brojne nezakonitosti. Cijela procedura je obilježena brojnim nezakonitostima. Situacija je ozbiljna po cijelo društvo. Od samog starta je nedostajalo da se nađe rješenje", kazao je Kovač u emisiji "Minula neđelja" na A plus televiziji.

Kovač tvrdi da ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović nije imao namjeru da prouzrokuje opasnost po bezbjednosni sistem ili da ga kompromituje.

"Ipak, bilo je opasno ući u proces poligrafskog testiranja i završiti ga na ovakav način. Takođe, smatram da ministarstvo nema zakonsku mogućnost da pokrene spor pred Upravnim sudom, kao što je najavljeno", kazao je on.

Kovač smatra da u ovoj situaciji nijesu oštećeni ni Pokret Evropa sad, ni Demokratska Crna Gora, već bezbjednosni sistem.

"Ovo političko prepucavanje je dovelo do kompromitovanja bezbjednosnog sistema. Vjerujem da će iznaći rješenje da svi iz ovoga izađu na profesionalni način. Ali, mora se primijetiti da su na političkom terenu zauzeti posebni rovovi. Ostaje da se vidi šta će biti. U susret rekonstrukciji Vlade, ovo bitno mijenja stvari", poručio je Kovač.

Vlada je većinom glasova 13. marta oko tri sata ujutro izabrala rukovodioca Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Aleksandra Radovića za v.d. direktora policije na predlog Spajića. Predlog Šaranovića da v.d. direktora Uprave policije bude Lazar Šćepanović je odbijen. Povodom izbora Radovića mišljenje su izdvojili članovi Vlade iz Demokrata Aleksa Bečić, Momo Koprivica, Danilo Šaranović, Dragan Krapović, Vladimir Martinović i Tamara Vujović, kao i ministar pravde Andrej Milović.

Šaranović je nakon izbora Radovića “Vijestima” rekao da će obavijestiti nadležne državne organe o sumnji da su na sjednici Vlade izvršena krivična djela, zato što je “prekoračenjem granica svog ovlašćenja” izabrala Radovića.

On je u emisiji Načisto na TV Vijesti u četvrtak veče rekao da “ako postoje krivična djela to će utvrditi nadležne sudske instance”.

Na insistiranje novinara da odgovori na pitanje protiv koga će podnijeti prijavu, rekao je da je SDT preduzelo početne korake o utvrđivanju odgovornosti.

“Radujem se da institucije same pokreću ove postupke”, kazao je Šaranović.

On je rekao da je interes svih da Upravni sud utvrdi da li je na zakonit ili nezakonit način donijeto rješenje o imenovanju v.d. direktora policije i najavio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pokrenuti upravni spor.

Određeni broj sudija u Crnoj Gori nije na visini zadatka

Kovač je u emisiji na A plus televiziji komentarisao i stanje u pravosudnim organima u Crnoj Gori, navodeći da je u prethodnom periodu nedostajalo autorioteta i kapaciteta da se vode određeni sudski postupci.

"Krajnje je bilo neprimiejreno da se odlažu suđenja po 14 puta i da ne može da se održi glavni pretres. Ne mogu da shvatim da bilo koje Sudsko vijeće ne može da iskoristi sve mehanizme. Imamo možda određeni broj sudija koji nijesu na visini zadataka, a koji vode ozbiljne sudske procese. SDT je agilno i ogroman je broj optužnica i zasićenje predmetima u Višem sudu, tačnije u odjeljenju za organizovan kriminal", tvrdi Kovač.

Prema njegovim riječima, sudije se moraju edukovati i moraju se usavršavati.

"Moramo da mijenjamo neka zakonska rješenja", zaključio je Kovač.

Bonus video: