Prinudna uprava pred vratima: Osam godina nakon smjene DPS-a Budva poprište političkog rata umjesto obećanog preporoda

Lokalna vlast ne može u roku od deset dana ispuniti zahtjeve Vlade, pa su prinudna uprava i prijevremeni izbori realnost

36019 pregleda 111 reakcija 88 komentar(a)
Carević i Krapović u vrijeme “ljubavi”, Foto: Vuk Lajović
Carević i Krapović u vrijeme “ljubavi”, Foto: Vuk Lajović

Budva se drugi put u posljednje dvije godine suočava sa uvođenjem prinudne upravu, s obzirom na to da je praktično nemoguće da Skupština opštine usvoji strateški plan razvoja grada u roku od deset dana - roku dobijenom od Vlade.

Pored strategije razvoja metropole turizma, lokalna Skupština dužna je da u istom roku privremeno udalji sa rada predsjednika Opštine, pritvorenog Mila Božovića i imenuje dva njegova potpredsjednika.

“Vijestima” je rečeno da je strateški plan razvoja u formi nacrta i da tek treba da bude stavljen na javnu raspravu, koja po zakonu traje 15 dana, a tek potom, kada bude urađena konačna verzija, bude dostavljen lokalnom parlamentu na usvajanje.

“U Komisiji za izradu strateškog plana je i predstavnik Ministarstva javne uprave koji je upoznat sa time da je nemoguće da bude usvojen jer se mora poštovati zakonska procedura”, kazali su “Vijestima” iz Opštine.

Sve to je svojevrsan epilog iznevjerenih izbornih obećanja, ali i političkih borbi, umjesto preporoda i razvoja grada.

Demokratski front i Demokrate preuzele su vlast od DPS-a 2016. godine, nakon što su istražitelji predvođeni Milivojem Katnićem stavili lisice na ruke tadašnjim opštinskim funkcionerima, članovima kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Kritikovali DPS, radili isto

Svake dvije godine dolazilo je do promjene vlasti. Prvo je, kako je bilo dogovoreno koalicionim sporazumom, nakon dvije godine tadašnji gradonačelnik Dragan Krapović (Demokrate) vlast prepustio lideru NSD-a Marku Batu Careviću. Grad se finasijski stabilizovao, ali nakon rotacije u fotelji čelnog čovjeka kreće “rat” između Demokrata i DF-a. Uslijedile su godine političke nestabilnosti, sve do danas.

Turbulencije kulminiraju pred izbore 2020. godine, kada se, ponovo, pogrešnim potezom centrale DPS-a u Podgorici i Vlade Duška Markovića, sukobljeni “opozicionari “ ujedinjuju. Promjenom izborne volje, u ljeto 2020. godine, kada nezavisni odbornik, odbjegli odbornik PzP-a Stevan Džaković daje podršku koalciji okupljenoj oko DPS-a i Crnogorske, DPS preuzima vlast na nekoliko mjeseci. Vlada šalje policijske trupe u Budvu, a DF i Demokrate dobijaju političku platformu na kojoj dobijaju izbore. Ali “zakopane sjekire” se ubrzo otkopavaju, pa kriza kulminira u aprilu 2022. godine, kada Vlada uvodi prinudnu upravu jer parlament nije zasjedao više od šest mjeseci. U gradu se instaliraju povjerenici, koji za gradonačelnika imenuju Mila Božovića i time mu daju svojevrsnu prednost na lokalnim izborima u oktobru 2022. godine kada njegov DF dobija apsolutnu većinu.

Izborni program sa 26 investicionih projekata danas predstavlja samo lijepa obećanja.

Božovića hapse sredinom aprila prošle godine, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. On od tada vlada iz spuške ćelije, a grad prolazi kroz najteži period.

Njegov DF se dijeli u dvije sukobljene frakcije, na štetu građana, jer Opština je praktično blokirana, a njena efikasnost na najnižem niovu.

Svih osam godina vlast je radila praktično sve što i DPS, čiju politiku su oštro kritikovali iz opozicionih klupa. Bez ijedne kapitalne ivesticije, osim asfaltiranja ulica, uz politička, plemenska, kumovska i prijateljska zapošljavanja i gomilanja na stotine radnika u Opštini i njenim preduzećima...

Privilegovane investirore i graditelje u vrijeme DPS vlasti zamijenila je “druga ekipa”. Privilegovane ugostitelje - takođe.

Umjesto da stanu na put betoniranju Budve, što je i obećano, i uvedu moratorijum na gradnju u zoni uz more, za proteklih osam godina niklo je na desetine solitera...

Brojni problemi, od buke i uzurpacije kontakt zone Staroga grada, nijesu riješeni...

Kažanegra Stanišić: Samosila i pohlepa urušili sistem

Odbornica Demokrata Dragana Kažanegra Stanišić ocijenila je da je najavljena prinudna uprava očekivano rješenje. “Vlastodršci su bili toliko bezobzirni i bahati da čak nisu htjeli ni dogovor među svim parlamentarnim strankama kojim bi se precizirao datum izbora, imenovala odgovorna lica koja bi upravljala do tada i time prevazišli, u dobroj vjeri i namjeri, najznačajniji period godine za naš grad. Ne, htjeli su da ponize Budvu, još jednom istrajavajući u međusobnim sukobima, optužbama i borbi za goli i lični ineres. Dići će se Budva i nakon ovoga, kao i mnogo puta u slavnoj istoriji, stresti prašinu sa svojih krila i poletjeti tamo gdje joj je i mjesto, na pijadestal ‘kraljice Mediterana’, a vinovnici ovog strmoglavog pada i valjanja u blatu biti ozbiljno kažnjeni sudom naših građana na sljedećim izborima. U skorijoj istoriji građani Budve nisu bili tako prevareni, iznevjereni i uniženi, a nikad veće povjerenje nisu ukazali. Put do pakla popločen je dobrim namjerama, tako su i naši građani željeli obećani prosperitet, a dobili su Spuž, klanove i blokadu institucija...”

Ona je ocijenila da ideju apsolutne vlasti i moći živimo zadnjih 11 mjeseci.

“Svaka samosila i pohlepa urušila je sistem koji je izgradila i sagorjela ga do pepela. Režimu DPS-a bilo je potrebno 30 godina, vladajućoj koaliciji manje od dvije godine. Film je isti, samo su se promijenili glumci”.

Rađenović: Duh DPS-a i dalje hoda

Lider GP URA u Budvi Blažo Rađenović istakao je da je 2017. formalno promijenjena vlast, ali da suštinski i dalje “duh DPS-a” hoda kroz, kako je istakao, svaku sferu upravljanja nekad najbogatijom i najatraktivnijom opštinom:

“Tako danas imamo ili ulice sa ogromnim rupama ili raskopane ulice, gdje se poslije svake kiše izlivaju atmosferski kanali, imamo vozila po trotoarima jer parking prostora ima sve manje, nemamo glavna strateška dokumenta za razvoj grada, nemamo koordinaciono tijelo za praćenje turističke sezone, imamo neredovno izmirivanje obaveza prema zaposlenima od strane lokalne samouprave, uskoro nećemo imati gdje smeće da odvozimo i mnogo drugih problema. Možemo sa žaljenjem da konstatujemo da je Budva danas izgubila trku od mnogih susjednih primorskih opština Crne Gore, ali i regiona, kad je riječ o turističkoj sezoni i interesovanju visokoplatežnih gostiju za naš grad”.

Blažo Rađenović
Blažo Rađenovićfoto: Vuk Lajović

On je ocijenio da je tome najviše doprinijela nestručnost, retrogradna i najprizemnija politika, satkana od uskostranačkih i ličnih interesa, sujeta i nedostatka vizije za pravilan razvoj i održivost:

“Dakle, umjesto korjenitih otklona od budvanske organizovane kriminalne grupe i istinskih promjena koje su obećali pred izbore građankama i građanima, dobili smo samo zamjenu”.

Rađenović je kazao da su u više navrata upozoravali odbornike vladajuće većine da politička i društvena kriza koja je nastupila u Budvi nakon hapšenja Božovića, a koju su, kako ističe, proizveli NSD i DNP, morala da bude riješena na dva načina:

“Smjenom predsjednika Opštine i Skupštine, ili skraćenjem mandata odbornicima lokalnog parlamenta, te zakazivanjem prijevremenih lokalnih izbora u Budvi. Kako za to nije bilo političke volje lokalnih funkcionera, dobili smo jedini realan epilog razriješenja krize, a to je uvođenje prinudne uprave od strane Vlade. Sad čekamo raspisivanje izbora na kojima će građani dati svoj sud o ovoj pogubnoj politici kojoj svjedočimo zadnjih pet godina”.

Odžić: Mandiću manjkalo hrabrosti da smijeni Božovića

Potpredsjednik budvanskog SDP-a Petar Odžić naglasio je da je apsolutna vlast Demokratskog fronta u Budvi dovela do apsolutnog rušenja sistema lokalne samouprave:

“Kao što smo iz ranijih predstava mogli vidjeti, centrala DF-a je izgubila uticaj na odbornike u SO Budva, a time i vlast. SDP je od samog početka lakrdije u Budvi za skraćenje mandata Skupštine i raspisivanje novih prijevremenih izbora, jer je to jedino pravno utemeljeno i pravedno rešenje. Andrija Mandić, usljed manjka hrabrosti da smijeni zatvorenog predsjednika Opštine Mila Božovića, uz pomoć Spajića, pravnim nasiljem pokušava prigrabiti makar dio uticaja, kako bi pred neminovne lokalne izbore Mandić i Spajić nastupali sa pozicije vlasti”.

Petar Odžić
Petar Odžićfoto: Vuk Lajović

Dogovora nema kad je “vlastoljublje jedina vodilja”

Dragana Kažanegra Stanišić ocijenila je da je mjeru uvijek moguće naći kada su ciljevi jasni i namjere iskrene.

“Data riječ je održana i nakon dvije godine mjesto gradonačelnika je prepušteno partnerima iz DF-a. Naravno, i ciljevi i namjere su se odmah promjenili. Kada je jedina vodilja vlastoljublje i lični interesi, dogovora nema. Uvodi se prinudna uprava, instalira se novi predsjednik Opštine i ulazi se u izbore sa pozicija apsolutne vlasti uz sve znane i neznane resurse”.

Dragana Kažanegra Stanišić
Dragana Kažanegra Stanišićfoto: Privatna arhiva

Istakla je da je mučno i ponižavajuće sve ono što se dešava u gradu od izbora oktobra 2022.

“Stranice srednjovjekovne istorije Budve bilježio je znameniti don Krsto Ivanović u ‘Analima’ koji su pisani trag vremena kada je naš grad imao uređenje na kakvom bi nam mnogi razvijeniji centri pozavidjeli. Već par decenija se ispisuju stranice koje neće biti na ponos našim pokoljenjima. Mislili smo da će od promjena kada je luču slobode zapalio baš naš grad i njome osvijetlio put cijeloj Crnoj Gori, doći dani istinskih, korjenitih promjena. Zakoračili smo u promjene hrabro i odlučno od 2017. do 2019. godine kada je grad vodio naš kolega, Dragan Krapović. Nije bilo lako naći mjeru kompromisa i krenuti u korjenite promjene, posebno imajući u vidu koaliciju od 11 stranaka”.

Bonus video: