Spajić: Rekonstrukcija Vlade poslije dobijanja IBAR-a

"Mislim da je nacionalni interes ispred svih političkih interesa i da jednostavno nema mjesta za političarenje", kazao je Spajić

51913 pregleda 153 reakcija 74 komentar(a)
Spajić, Foto: Luka Zeković
Spajić, Foto: Luka Zeković

Premijer Milojko Spajić rekao je da je fokusiran na dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) i isporučivanje rezultata, a nakon toga će se baviti drugim pitanjima, uključujući i rekonstrukciju Vlade.

Na pitanje da li će do juna i dobijanja IBAR-a pokrenuti pitanje rekonstrukcije Vlade, i ko bi eventulano mogao da uđe u tu Vladu, Spajić je odgovorio da je apsolutno fokusiran na IBAR.

"Mislim da je nacionalni interes ispred svih političkih interesa i da jednostavno nema mjesta za političarenje. Sada je vrijeme za operaciju i isporučivanje rezultata. Kada dobijemo rezultate bavićemo se svim drugim pitanjiima, ali je najbitnije da se se dobije taj rezultat. Što se tiče poželjnih i nepoželjnih, mislim da svako ko podržava onaj koalicioni sporazum potencijalno može biti naš partner, ali je tu najbitnije da se kaže da su manje brojni narodi jako bitni u Crnoj Gori i uvijek je bitno da budu dio vlasti. To je moje mišljenje i to je stav praktično svih političara u Crnoj Gori", kazao je Spajić na konferenciji za medije sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore juče saopštilo da daje oročenu podršku ovoj vlasti sve do sticanja IBAR, nakon čega će se, kako su kazali, sprovesti temeljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma.

Na sastanku Spajića i ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Sijarta koji je održan 14. marta navedeno je da je prvi cilj da Crna Gora do juna dobije IBAR, kako bi se stvorio prostor da konačno dođe i do zatvaranja određenih poglavlja.

Vijesti su ranije objavile da je Demokratska Crna Gora protiv ulaska Bošnjačke stranke (BS) u Vladu. BS nije potpisnica koalicionog sporazuma o vlasti.

Tekstom finalnog sporazuma o formiranju nove vlasti koji su Vijesti objavile 19. oktobra, predviđena je rekonstrukcija vlade.

U tom sporazumu se navodi da u skladu sa dosljednim i potpunim poštovanjem svih odredaba ovog Sporazuma, Predsjednik Vlade se obavezuje da predloži, a potpisnici Sporazuma da podrže rekonstrukciju 44. Vlade Crne Gore najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025. godinu.

Po tom sporazumu rekonstrukcija vlade podrazumijeva da politički subjekti Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP) koji su dio koalicije Za budućnost Crne Gore predlože kandidate za više članova vlade.

Bonus video: