Vujanović: Krizu prevazići u parlamentu

Na pitanje da li će inicirati rješavanje političke krize u Crnoj Gori, Vujanović je odgovorio da se iz riječi Pensa vidjelo da on smatra da je Crna Gora lider poruke stabilnosti, koja regionalno treba da se promoviše.
4 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.08.2017. 14:54h

Posjeta američkog potpredsjednika Majka Pensa poruka je da Sjedinjene Američke Države vide region kao prostor sa kojim će sačuvati partnerstvo, a koji nesumnjivo pripada zapadnim vrijednostima koje su interes Crne Gore, smatra crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Crna Gora je, kako je rekao, ulaskom u NATO, to i pokazala na sasvim jasan način.

"I ja sam ubijeđen da je to bila posjeta dobrih poruka za perspektivu ovog regiona, kao i poruke potrebe bolje međusobne saradnje među državama regiona, kao i da se posvetimo korišćenju onoga što su kvaliteti i mogućnosti te saradnje", kazao je Vujanović u Plužinama nakon obilježavanja Dana Opštine.

Prema njegovim riječima, države regiona moraju međusobno da sarađuju na većem nivou, da ostvare sve benefite te saradnje, a očigledno je da i u okviru Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, neće izostati podrška i pomoć.

"Ova posjeta je bila izuzetno vrijedan dokaz toga“, smatra Vujanović, a saopšteno je iz njegovog kabineta.

Na pitanje da li će inicirati rješavanje političke krize u Crnoj Gori, Vujanović je odgovorio da se iz riječi Pensa vidjelo da on smatra da je Crna Gora lider poruke stabilnosti, koja regionalno treba da se promoviše.

To, dodao je Vujanović, Crna Gora i čini.

"Mi jesmo prostor koji ima vrijednost stabilnosti, i ja se nadam da će se ono što je trenutna politička situacija upodobiti onome što je interes Crne Gore da nastavi da bude promotor stabilnosti“, naveo je Vujanović.

Kako je rekao, čule su se i poruke Pensa u odnosu na potrebu da se dio opozicije koji se tretira kao građanska, vrati u parlament i da unutar Skupštine ostvaruje ono što su očekivanja njihovih birača.

"Bila je vrlo jasna poruka. Vjerujem da će se na pažljiv način analizirati i ubijeđen sam da će kroz to Crna Gora i tu vrstu poruke uputiti“, saopštio je Vuijanović.

On je, kako je rekao, siguran da će se sve ono što je pozicija Crne Gore, kao države koja je posvećena promociji pravih demokratskih vrijednosti, nastaviti u Crnoj Gori i porukom iz države prema regionu i dalje.

Vujanović je naveo da je ubijeđen da bi kriza trebalo da se prevaziđe u okviru parlamenta.

"Predsjednik parlamenta Ivan Brajović i premijer Duško Marković na jasan način često upućuju poruku da se kriza prevaziđe kroz funkcionisanje parlamenta u punom sastavu", saopštio je Vujanović.

On je, kako je naveo, tu poruku više puta upućivao, i u svakoj prilici je upućuje.

Vujanović je rekao da je efektnije i, sa aspekta očekivanja glasača, efikasnije ostvarivati ono što je u institucijama sistema moguće ostvariti.

"Nadam da će to biti viđenje koje će se usaglasiti i među onima koji ne gledaju tako", naveo je Vujanović.

On je danas prisustvovao svečanoj sjednici Skupštine Opštine Plužine povodom Dana Opštine, i čestitao taj Dan Plužina, odbornicima, presjedniku Skupštine Opštine i predsjedniku Opštine Dan Opštine.

Vujanović je, kako se navodi, iskazao zadovoljstvo konstatacijom predsjednika Opštine da se u Plužinama iz godine u godinu bolje živi, bolje koriste resursi i da perspektiva onoga što je korišćeno tih resursa obećava veći kvalitet života.

"Ja sam uvjeren da će u saradnji sa Vladom, u saradnji sa svim onima koji brinu o kvalitetu života na ovim prostorima život se ovdje unapređivati i da ćemo biti svjedoci boljeg kvaliteta života na prostoru Plužina i Pive“, poručio je Vujanović.

Upitan da prokomentariše to što su predsjednik Plužina i Skupštine ipak bili prilično kritični kada je u pitanju odnos države prema toj Opštini i da se ne ulaže ili da se ulaže prilično malo, Vujanović je odgovorio da je on to shvatio kao poziv za kvalitetniju saradnju i intenzivniji kontakt za bolje korišćenje onoga što su mogućnosti Plužina.

On je ukazao da je predsjednik Vlade imao, u susret prazniku, jako dobar i dug sastanak sa predsjednicima Opštine i Skupštine opštine, i da je iskazao uvjerenje i želju i namjeru za maksimalnom intenzivnom saradnjom i korišćenje resursa prostora Plužina.

"Ja sam ubijeđen da će i Elektropvireda imati razumijevanja za ovo što sam čuo, da će kroz kontakt obostrano otvoren i intenzivan, iskoristiti ono što su i kvaliteti resursa ovog prostora, a što se tiče Elektroprivrede, izvršiti sve svoje obaveze koje je ugovorom preuzela“, naveo je Vujanović.

Bonus video: