Mašković: Ilinčić na najbrutalniji način vrijeđala jednog od naših odbornika na osnovu njegove seksualne orijentacije

Odbornik Socijaldemokrata (SD) Miloš Mašković kazao je da Slavica Ilinčić ne bi trebalo da bude imenovana "u punom mandatu na mjestu izvršne direktorice biblioteke"

9712 pregleda 11 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Nikola Saveljić
Sa sjednice Odbora, Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 19.03.2024. 12:36h

Odbor za izbor i imenovanja Glavnog grada danas će, između ostalog, raspravljati o imenovanjima direktora Vodovoda, Narodne biblioteke "Radosav Ljumović", Sportskih objekata, Deponije.

Sjednica je nastavljena nakon pauze, jer prethodno nije bilo kvoruma.

Odbornik Socijaldemokrata (SD) Miloš Mašković kazao je da Slavica Ilinčić ne bi trebalo da bude imenovana "u punom mandatu na mjestu izvršne direktorice biblioteke".

"To se kosi sa svim principima i obećanjima Pokreta Evropa sad (PES) građanima Podgorice, jer je gospođa Ilinčić oličenje svega onoga što jedan glavni grad evropske države ne bi trebalo da bude. Riječ je o osobi koja ima vrlo problematične stavove. Riječ je o osobi koja je na najbrutalniji način vrijeđala jednog od naših odbornika na osnovu njegove seksualne orijentacije", kazao je Mašković, dodajući da Ilinčić vrijeđa i pripadnike manjinskih nacija.

Kazao je da će više reći na sjednici Glavnog grada "pod uslovom da je uopšte i bude zbog političke krize koja vlada u parlamentarnoj većini".

Predsjednik Odbora za izbog i imenovanja Vasilije Čarapić (PES) je istakao da mu je rečeno da advokat Aleksandar Đurišić ima konflikt interesa i da će se ispitati može li da bude član Savjeta RTV Podgorica.

"Upoznaćemo se sa dokumentacijom. Možemo pozvati kandidata, donijeti naš stav da li ga treba razriješiti ili ne... Ako dođe do razrješenja, nije strašno da se ponovo raspiše konkurs i izabare neko iz Advokatske komore. Imaćemo interne konsultacije oko sjednice i zakazaćemo je u skladu sa našim dogovorom", rekao je Čarapić.

On je napomenuo da je važno da "imamo Etičku komisiju"...

"Od integralnog je značaja za dalje funkcionisanje. Ovo bi bio jako dobar kontrolni mehanizam, kako bismo mogli da izbalansiramo etiku sa onim što nam se spočitava. Na sve ćemo apelovati dodatno da konačno formiramo ovu komisiju. Smatram da bismo dosta naših problema i diskusija skratili kada bismo imali komisiju da raspravlja o ovim stvarima...", rekao je Čarapić.

On je kazao da je protiv bilo kakvog partijskog zapošljavanja.

"Mi se zalažemo za meritokratiju. Trudićemo se da to maksimalno poštujemo. Nastavićemo da poštujemo sve dogovore", rekao je Čarapić.

On je, tokom sjednice, naglasio da su uočene nelogičnosti u radu Narodne biblioteke.

Čarapić je istakao da povjerenje građana koriste, tako što "guraju Crnu Goru ka Evropskoj uniji".

"Vidjećemo da li ćemo zbog Slavice Ilinčić ući u Evropsku uniju ili ćemo kočiti", rekao je Čarapić.

Odbor za izbor i imenovanja predložio je da Aleksandar Božović bude na čelu podgoričke Deponije, a da Aleksandar Vučković bude izvršni direktor Sportskih objekata. Takođe, predložili su razrješenje odbora direktora Vodovoda i kanalizacije i Deponije.

Odbornici Skupštine Glavnog grada o tome će odlučiti na sjednici u četvrtak.

Bonus video: