Za srijedu u 18 časova zakazana elektronska sjednica SO Šavnik

Sjednica je trebalo da bude održana u ponedjeljak, ali pristalice koalicije Za budućnost Šavnika, SNP-a i Demokrata nijesu dozvolile. Oni su ušli u salu u zgradu Opštine, gdje se održava sjednica, kako bi spriječili njeno održavanja tvrdeći da je nezakonito zakazana

7273 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Predsjednica SO Šavnik, Nadežda Kotlica, za sjutra u 18 časova je zakazala elektronsku sjednicu.

Ona je održala sastanak sa predsjednicima odborničkih klubova. Na sastanku su predstavnici koslicije Za budućnost Šavnika i SNP-a rekli da neće prisustvovati elektronskoj sjednici, jer je smatraju nepouzdanom, dok je predstavnik Demokrata kazao da će odluku o prisustvu sjednici donijeti nakon konsultacija.

"Predstavnici sve tri opozicione partije, koslicije, su glasali protiv održavanja elektronske sjednice i istoj nećemo prisustvovati jer smatramo da se ne može adekvatno organizovati, niti da će njene odluke biti vslidne, pošto sumnjamo u ispravnost glasanja. Što se tiče sjutrašnje sjednice, pored jedne tačke koja je bila juče, razrješenje članova OIK-a, dodate su još tri tačke: da se cijene za vodu smanje za 50 odsto, da se prolongira usvajanje strateškog plana i da se izaberu novi članovi OIK-a", kazao je "Vijestima" Dragan Krsmanović, iz opštinskog odbora SNP-a.

Elektronska sjednica se može održati i bez prisustva opozicije, pošto vladajući DPS ima kvorum jer imaju 18 odbornika, naspram 11, koliko ih ima opozicija.

Sjednica je trebalo da bude održana juče, ali pristalice koalicije Za budućnost Šavnika, SNP-a i Demokrata nijesu dozvolile. Oni su ušli u salu u zgradu Opštine, gdje se održava sjednica, kako bi spriječili njeno održavanja tvrdeći da je nezakonito zakazana. Opština je slučaj prijavila policiji i tužilaštvu, a tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Pljevljima izjasnio se da se u radnjama osoba, koje su prijavljene da su neovlašćeno ušle u zgradu Opštine Šavnik, ne stiču elementi krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Sjednica SO Šavnik zakazana je nakon odluke Vlade o lokalnim samoupravama Šavnika, Budve i Andrijevice. Vlada je prošle sedmice tim skupštinama opština dala rok od deset dana da izvrše zakonom utvrđene obaveze u cilju izlaska iz krize vlasti koja ih duže vrijeme potresa. Opština Šavnik je upozorena da mora preduzeti mjere prema Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) radi izvršavanja rješenja Državne izborne komisije kojima je naloženo da OIK donese odluku o ponavljanju glasanja na biračkim mjestima – "Sala SO Šavnik" i "Kafana Kruševice" i donese strateški plan razvoja Opštine.

Državna izborna komisija do sada je održala 60 sjednica posvećenih izborima u Šavniku i donijela 120 rješenja kojima je naložila da OIK Šavnika donese odluku o ponavljanju izbora, što se nije dogodilo, jer su četiri člana OIK-a, od ukupno osam, iz redova opozicije, tokom glasanja bili protiv ili uzdržani.

Izbori u Šavniku su počeli 23. oktobra 2022. godine, kada su održani u još 13 opština, ali nakon devet ponavljanja, cijepanja glasačkih listića, razbijenih glasačkih kutija, sprječavanja glasanja, verbalnih i fizičkih konflikta, brojnih prijava, ušlo se u ćorsokak – na glasačkim mjestima u zgradi SO i u selu Kruševice, gdje je upisan 541 birač, izbori nijesu okončani.

Opozicija je tvrdila da je u pitanju izborni inženjering, da je vladajući DPS upisao veliki broj birača iz drugih opština, više od 300. Iste optužbe imala je i aktuelna šavnička vlast ističući da su se nosioci izbornih listi, kao i pojedinci koji se nalaze na tim listima, pred izbore prepisali u Šavnik, kao i da je takvih slučajeva više od 200.

Preliminarni rezultati popisa, koji je održan prošle godine, pokazali su da u Šavniku, gdje pravo glasa na lokalnim izborima ima 1.968 birača, živi 1.588 stanovnika, 380 manje nego glasača.

Bonus video: